Plastično je fantastično

subota, 26.11.2011.

Kod kuće

Olakšati život ljudima i opstanak prirodi.

Perilice za rublje i suđe, hladnjaci, LCD ekrani čine plastiku sveprisutnim materijalom koji se više posebno i ne zamjećuje. Plastika čini ljudski život jednostavnijim i kada se radi o kuhanju ili pranju suda. Suvremeni polimerni materijali pomažu učinkovitije upravljati vrijednim resursima kao što su energija i voda, na način koji je prije samo nekoliko godina bio nezamisliv.


Ušteda milijardi litara pitke vode

Zahvaljujući polimerijskom inženjerstvu suvremene perilice troše manje vode nego ikada prije. Plastična kadica koja okružuje bubanj potpuno naliježe i minimizira područja u kojima se može zadržavati neuporabljena voda. Dok su od 1985. do 1990. perilice trebale oko 100 litara vode za jedno pranje, suvremene perilice i sredstva za pranje pridonijeli su smanjenju potrošnje vode na 50 do 60 litara. U 24 milijuna kućanstava u Francuskoj koja rabe perilice oko 100 puta na godinu, to poboljšanje štedi najmanje 950 milijuna litara vrijedne vode za piće. Istodobno, troši se manje energije za zagrijavanje vode. U kupaonici uporaba plastične glave tuša ne znači samo imati nešto ugodno oku nego dobro riješeno prskanje može uštedjeti i do 50% vode pri tuširanju.


Smanjenje potrošnje električne energije

Osim kvalitetnije slike i uklanjanja radijacije postoji još razloga za brz uspjeh LCD i plazma televizora, koji su veoma brzo zamijenili uobičajene TV prijamnike. Kako se slika stvara na ravnom plastičnom ekranu, a ne više u velikoj cijevi, novi su televizori iznimno tanki. Takvi uređaji štede prostor i troše znatno manje energije.

Sve dosad klimatizacijski uređaji i hladnjaci smatrani su najvećim potrošačima energije u kućanstvima. Današnji hladnjaci energijskoga razreda A troše i do 50 % manje energije nego oni proizvedeni 1990. Uređaji načinjeni najsuvremenijim metodama, energijske učinkovitosti A++ troše čak 70 % energije manje. Tomu je pridonijela vrhunska plastična pjenasta izolacija. Ona zadržava hladnoću ondje gdje joj je i mjesto - i time od hladnjaka stvara prave energijski učinkovite uređaje.


Zaštita neobnovljivih izvora sirovina

Dobro je poznato da bi pretraživanje interneta bilo nemoguće bez superbrzih plastikom prevučenih širokopojasnih kabela. Mnogi ljudi možda nisu svjesni koliki je doprinos uporabe plastike trendu minijaturizacije, a time i mjerljivom smanjenju potrošnje neobnovljivih izvora sirovina. Neovisno 0 tome radi li se 0 mobilnim telefonima ili MP3 uređajima, njihova bi proizvodnja bila nemoguća bez polimernih materijala dobre kombinacije određenih mehaničkih, električnih i optičkih svojstava, koji omogućuju ujedinjavanje različitih funkcija u minijaturnom kućištu.


Plastični proizvodi za budućnost

Potencijal za primjenu polimernih materijala u kućanstvima i na radnim mjestima radi postizanja energijske učinkovitosti vrlo je velik. Tržištu se svakodnevno predstavljaju nove i zadivljujuće inovacije. Na primjer, britanski proizvođač plastičnih elektroničkih dijelova Plastic Logic Ltd. investirao je u proizvodnju elektroničkoga papira. Taj tzv. e-papir zapravo je tanko, savitljivo i energijski učinkovito plastično sučelje (e. display) koje se može rabiti kao elektroničke novine ili enciklopedija koji se mogu uređivati i mijenjati prema potrebi.

- 19:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #