Plastično je fantastično

subota, 26.11.2011.

Građevinarstvo i stanovanje

Savršena toplinska zaštita kuća i stanova.

Prosječna temperatura na Zemlji već je povišena. Emisija ugljikova dioksida (CO2, jednoga od glavnih uzroka globalnoga zatopljenja, jedva da je smanjena. Čak i u Njemačkoj oko 75 % kuća i zgrada još za zagrijavanje troši 20 litara loživa ulja po četvornome metru na godinu. Kada se dosegne smanjenje potrošnje energije za 75 %, bit će mnogo jednostavnije dosegnuti 90-postotno ili čak i veće smanjenje. Tehničke mogućnosti za takvo smanjenje potrošnje energije postoje i već su dokazane u praktičnoj primjeni. Plastična toplinska izolacija građevina bitan je element u borbi za poboljšanje energijske učinkovitosti, a njome se postiže za okoliš prijateljska okolina u kućanstvima i poboljšava kvaliteta života.


Trolitarska je kuća moguća posvuda

Kao i trolitarski automobil, tj. automobil koji troši samo tri litre goriva na 100 km, i koncept trolitarske kuće već se provodi u Francuskoj, Italiji, Velikoj Britaniji i Njemačkoj. Taj koncept nije izvediv samo za nove kuće. Toplinska izolacija postojećih građevina koje za temperiranje troše znatnu količinu energije može smanjiti potrošnju plina ili loživa ulja s 20 na 3 litre po četvornome metru. Ugradnja plastičnih izolacijskih ploča debljine 20 cm na vanjske zidove, krov i podrum te postavljanje prozora načinjenih od plastičnih profila može uštedjeti energiju i time pridonijeti smanjenju emisije C02. Tzv. pasivne kuće u koje su ugrađeni prozori s izolacijskim staklima koji štede energiju, pravilna cirkulacija toploga zraka i solarni paneli troše manje od 1,5 litara loživa ulja po četvornome metru. Riječ je o investiciji koja poboljšava kvalitetu života, povisuje vrijednost građevina i brzo je isplativa.


Pogled u budućnost

Već su sagrađene i ispitane kuće koje uopće ne troše energiju za temperiranje prostora. One ne troše fosilna goriva, dakle niti plin niti loživo ulje. Dijelom je razlog tomu uporaba modernih polimernih materijala, koji će omogućiti da takve kuće budu široko raširene u budućnosti. S pomoću plastike čak i povijesno važne građevine mogu postati energijski učinkovite. Primjer je obnova 210 godina stare drvene građevine u njemačkom gradiću Babenhausenu. Zahvaljujući toplinskoj izolaciji plastičnim materijalima ta građevina danas pripada među objekte niska utroška energije.


Plastika od krova do podruma

Suvremeni plastični materijali ne primjenjuju se samo za toplinsku izolaciju.

• Plastične izolacijske ploče štite građevinu od štetnoga utjecaja atmosferilija te produžuju njezin vijek trajanja.

• Plastične cijevi za vodu, odvodnju i sustave grijanja znatno su pogodnije od uobičajenih cijevnih sustava. Proizvodnja plastičnih cijevi jeftinija je i zahtijeva manje energije. Plastične cijevi savitljivije su od metalnih, ne korodiraju i osiguravaju visoku kvalitetu pitke vode.

• Metalne cijevi za vodu oštećene kamencem mogu se popraviti prevlačenjem posebnim plastičnim prevlakama kojima se sprječavaju daljnja istovrsna oštećenja.


Prijateljsko za okoliš te energijski učinkovito stanovanje: učinkovita izolacija s pomoću plastičnih materijala doista može pomoći sniženju potrošnje energije novih i starih građevina (Izvor: BASF)

- 19:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #