Plastično je fantastično

utorak, 29.11.2011.

Biogoriva - ne hvala

Kako se pripremam napisati nešto i o bioplastici i njezinom ne baš jasnom pozitivnom učinu u našim životima i okolišu, vrlo slična je priča i o biogorivima, koji se proizvode iz različitih biljaka – rekli bi uzgojina, a za uzgoj istih se koriste velike plodne površine (sve više i više), troše se velike količine gnojiva i pesticida, dakle vrlo se neekološki postupa s tim površinama, i na kraju, zbog nedostatka hrane i vode, cijena hrane raste. Dakle, hvaliti biogoriva i bioplastiku danas je sve više i više out. Progovorili i upozoravali su mnogi stručnjaci odavno, a danas to čine i političari.

Naišao sam na „svježi“ članak o kritici biogoriva i problemu koji se pojavljuje, pa ga prenosim, a uskoro ću nešto više o bioplastici.


Nužno je ponovno razmisliti o sadašnjoj politici prema biogorivima


Na gornjoj slici iz Obale Bjelokosti, iz 2008. godine, čovjek nam prikazuje Jatropha sjeme, iz kojeg se proizvodi ulje koje se koristi kao zamjena za dizel gorivo – danas poznatije kao biogorivo.

Specijalni izvjestitelj UN o pravu na hranu pozvao je u petak, 25. studenog 2011. EU da još jednom promisli o biogorivima. Tom prilikom je rekao da su u traženju alternativi štetnih fosilnih goriva od samog od početka počinjene velike greške.

"Ukoliko se u Europi bude proizvodilo više biogoriva, biti će potrebno povećati uvoz u Europu biljnih ulja" , rekao je Olivier De Schutter.

Kao što se Europska komisija priprema za objavu izvještaja o tom pitanju početkom iduće godine, UN-ov stručnjak priznao je da će se biti teško vratiti s obzirom na ogromne investicije od strane poljoprivrednika, koji su bili privučeni obećanjima o konjukturi biogoriva na tržištu.

Kad je Europska unija preuzela obavezu oproizvodnji 10% svoje energije do 2020. iz obnovljivih izbora, odnosno biogoriva, došlo je do velikih ulaganja u industrijska postrojenja za preradu, ali i u kupnju zemljišta u Africi za proizvodnju šećera ili slatkog krumpir za proizvodnju biogoriva.

"Možda ćemo morati temeljito promisliti ovu politiku", rekao je UN-ov stručnjak na press konferenciji u održanoj 25. studenog 2011. Bruxellesu.

Dužnosnici, stručnjaci i znanstvenici sve više naglašavaju na pogreške koje se čine u posljednjih nekoliko godina davanjem potpora biogorivima.

Svojevremeno nazvano kao čarobna rješenja za globalno zagrijavanje, sada se pokazuju da biogoriva "nisu učinkovit način smanjenja emisije stakleničkih plinova", rekao je UN-ov stručnjak Olivier De Schutter.

Originalni članak možete pročitati na sljedećem LINKU


- 01:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #