Plastično je fantastično

nedjelja, 29.01.2012.

Britanski pogled na svijet plastike u 2011.

Kada se osvrnemo na 2011. godinu u svijetu tada će nam zasigurno ostati u sjećanju mladi koji su pokrenuli val prosvjeda protiv svjetskog monetarnog i bankarskog sustava, brojni štrajkovi, revolucije na Bliskom istoku, kao i prirodne katastrofe, posebno potres u Japanu.

Svakako, tu je bilo i kraljevsko vjenčanje u Velikoj Britaniji.

Ono što je u ekonomiji obilježilo 2011. godinu svakako je Grčki dolazak na rub bankrota, pa produbljavanje krize u Italiji, Španjolskoj, a u gotovo cijeloj Europi ekonomska stagnacija, pa skoro i recesija. Ekonomska kriza je ponovno pokucala na europska vrata.

Naravno, u svemu tome našla se i plastičarska industrije u Europi. Situacija je znatno bila bolja nego što je zabilježeno u 2008. i 2009. godini. Brojne su firme zabilježile porast narudžbi, zabilježena je stabilizacija tržišta, pa čak i porast potrošnje. Ipak ohrabrujuće.

Evo, što su tijekom 2011. godine istaknuli „plastičarski“ portali:

Siječanj:
• Eurpska unija predlaže nove standarde za proizvodnju plastične ambalaže koja dolazi u dodir s hranom. Propisi će stupiti na snagu u siječnju 2013. godine, obzirom da je to kasnije tijekom godine odborio Europski parlament (na linku je izvještaj).
• Vrlo simptomatičan potez Europske komisije, koja je objavila smanjenje carinskih davanja na uvoz staklenih vlakana koja se obilato koristi u europskoj plastičarskoj odnosno industriji kompozita. Smanjenje je sa 43,6 % na 13,6%.
• Znanstvenici s Oregon State University objavili su da su tvrdnje o ogromnim plastičnim plutajućim otocima u svjetskim oceanima pretjerane. Predstavnica oregonskog sveučilišta Angelique White izjavila je da takve izjave „potkopavaju kredibilitet znanstvenika“ - izvještaj se nalazi na sljedećem LINKU.

Veljača:
• Privatni proizvođači u Sjevernoj Irskoj predložili su ukidanje poreza od 15 centi na plastične vrećice, međutim prijedlog je odbojen, kako je rekao član zakonodavnog odnora Sjevernoirskog parlamenta jer je „nejasan i neprovediv“.
• Britanski ministar obrazovanja dao je suglasnost za osnivanje nove Nacionalne akademije za kompozite i biotehnologiju koje će biti dio Nacionalne akademije za procesnu tehnologiju, a biti će financirana sa skoro 2 miliona funti držvnih sredstava.
• Britanska vlada objavila je „Okvir za razvoj napredne proizvodnje“, a federacija plastičarske industrije pozvala je Vladu da smanji davanja za zaposlene u malim tvrtkama te da im otpiše porez na gorivo.

Ožujak:
• Više od 40 tvrtki proizvođača plastike dobilo je poticaje za proizvodnju plastičnih dijelova za novog Range Rovera - Evroque. Cijeli posao vrijedan je oko 2 milijarde funti, a uključuje i tvrtke koje proizvode plastične dijelove automobila - obloge interijera, paneli, dijelovi motora.
• Coca Cola je potpisala ugovor o zajedničkom ulaganju s tvrtkom Eco Plastics s namjerom izgradnje postrojenja za recikliranje plastike u Linkolnshire. To postrojenje pomoći će nastojanjima tog giganta proizvodnje pića da dostigne zadani cilj od 25% učešća recikliranog materijala u proizvodnji plastične ambalaže za svoja pića. O tom ulaganju Coca Cola je obavijestila javnost na sljedećem LINKU.
Britanska Agencija za okoliš objavila je u svom izvještaju da jednkratne plastične vrećice „nisu ekološka katastrofa“ kako neki zeleni tvrde. Navode da plastične vrećice svojim ponovnim korištenjem imaju manji štetni utjecaj na okoliš nego to imaju papirne ili platnene vrećice odnosno torbe (izvještaj je dostupan na sljedećem LINKU).

Travanj:
• Potres u Japanu izazvao je značajne poremećaje u japanskoj automobilskoj industriji. Smanjena proizvodnja plastičnih dijelova mogla bi utjecati i na smanjenje svjetske proizvodnje automobila i do 30%.
• Kompanija Biffa Polymes otvorila je u Velikoj Britaniji prvo integrirano postrijenje za sortiranje i recikliranje mješovite plastične ambalaže. Očekuje se prerada od 20000 t u 2012. godini. Izgradnju ovog postrojenja potpomoglo je s 1,2 miliona funti britansko udruženje za otpad Wrap.
• Veliki distributeri kao što su Tesco i Asda podržali su plan za prikupljanje više od 600.000 tona plastične folije kako bi se ista nakon upotrebe (kao plastične vrećice ili ostala ambalaža za omotavanje proizvoda) reciklirali. Britanska asocijacija proizvođača amblaže i folija (PAFA) pozdravila je podršku velikih distributera kao „pravi poticaj još većem recikliranju plastičnih folija“.

Svibanj:
• Podaci o proizvodnji i potrošnji plastike u 1. kvartalu 2011. godine pokazuju porast veći od očekivanja analitičara. U daljnjem dijelu godine očekuje se daljnji rast, mada je ukupni gospodarski rast je nešto sporiji.
• Philip Watkins direktor britanske kompanije Gabriel Chemie preuzeo je predsjedavanje britanskim udruženjem plastike (British Plastic Federation - BPF). Naglasio je da će ciljevi njegova predsjedanja biti stvaranje održive industrije plastike kao strateške imovine Velike Britanije.
• Reforme koje se provode u Europskoj uniji mogle bi dovesti do vraćanja taksi na uvoz plastike koji dolaze iz pojedinih regija - kao što su Brazil, Argentina i iz skoro 100 drugih zemalja, a temeljem izvještaja Svjetske banke o porastu njihovog stupnja razvoja.

Lipanj:
• U izvještaju o istraživanju, koje je proveo General Electric među 1000 mladih studenata i predavača inženjerstva (GE Young Minds Monitor), navodi se da mladi britanski studenti inženjerstva općenito imaju pozitivan stav o svojoj budućnosti u Velikoj Britaniji nakon što diplomiraju. Velika Britanija i dalje bilježi gubitke u odnosu na druge, ima sporiji rast, pa država treba više podržati inženjerski sektor.
• Britanski institut za industrijska istraživanja i analize "Plimsoll" objavio je da bi jedan od sedam proizvođača plastike mogao promijeniti proizvodni program kao rezultat trenutnog ekonomskog okruženja i gospodarske klime. Također, navodi se da oni bogatiji u tom sektoru čekaju da gospodarska (proizvodna) djelatnost postane atraktivnija, odnosno profitabilnija te da će tada povećati svoje aktivnosti.
• Kompanija "Closed Loop Recycling" koja se bavi recikliranjem, pozvala je britanski vladu na suradnju te da pomogne britanski sektor recikliranja kao dio svoje strategije gospodarenja otpadom. Svojom pomoći tom sektoru britanska vlada bi značajno povećala zapošljavanje, smanjila emisije ugljičnog dioksida te poboljšala ekonomsko stanje.

Srpanj:
• Organizacija CBI objavila je da je Udruženje poslodavaca Velike Britanije usporeni rast u drugom kvartalu godine, ali unatoč tome proizvodnja je ostala stabilna te da će unatoč svim pritiscima i potrošnja ostati također velika.
• Američki istraživački institut "Freedonia", prognozira da će do 2015. godine potražnja za plastičnom ambalažom za farmaceutsku industriju doseći 39 milijardi eura. Planira se da će Zapadna Europa, Sjedinjene Države i Japan sudjelovati u tom rastu sa 70%, dok će Kina biti najbrže rastuće tržište.
• Porast cijena sirovina smanjiti će profite u cijeloj britanskoj plastičarskoj industriji. U svojoj zadnjoj analizi uvjeta poslovanja, britansko udruženje plastičarske industrije (BPF) navodi da će profit biti smanjen iako tvrtke članice udruženja očekuju u 2011. godini porast prodaje.

Kolovoz:
• Britanska koalicijska vlada razmišlja o uvođenju nacionalnog poreza na plastične vrećice. Ministarstvo okoliša, hrane i ruralnih poslova (Defra) izjavljuje da je neprihvatljiv rast potrošnje plastičnih vrećica u posljednje vrijeme i da se to mora promijeniti.
• Kompanija BKF Plastics zapala je teškoće tekućeg poslovanja te je financijska tvrtka "Grand Thorton" objavila da kompanija neće moći osigurati investicijska sredstva za izlazak iz problema.
• Tvrtka za proizvodnju polimernih pjena "Zotefoams" objavila je da se nada uspješnoj realizaciji svog projekta u Kini u sljedećih nekoliko godina. Pogon će proizvoditi finalne proizvode od pjenastog materijala od polietilena niske i visoke gustoće, polipropilena kao i EVA kopolimera.

Rujan:
• Nacionalna stambena udruga (NHF - National Housing Federation) upozorava da je britansko tržište stanova i stanogradnja na rubu krize zbog nedostatka hipotekarnih kredita. Sve je to dovelo do odgađanja brojnih projekata u stanogradnji zbog straha od nemogućnosti prodaje stambenog prostora.
• Britanski premijer David Cameron izjavio je da bi se zastupnici u britanskom parlamentu trebali više uključiti u gospodarstvo na lokalnoj razini. Forum privatnih poduzetnika pokrenuo je projekt "Buddy Business" (pokrovitelji lokalnog biznisa) i premijer bi u tom projektu želio vidjeti veće sudjelovanje članova parlamenta.
• Globalno tržište ambalaže od reciklirane plastike u stalnom je rastu i dostiže 18 milijardi funti, kako je obavljeno u istraživanju instituta Fredonia. Plastične boce (PET ambalaža) i dalje je glavna osnova reciklirane plastike.

Listopad:
• Britanska kompanija za proizvodnju PET ambalaže smještena kraj Wrexhama nedaleko Liverpola "Artenius PET Europe Packaging" (APPE) dobitnik je godišnje nagrade Udruženja plastičara Velike Britanije - Processor the Year za 2011.
• Najnoviji izvještaji potvrđuju da je Kina s 23,5% udjela u proizvodnji plastike najveći svjetski proizvođač, odmah ispred Europe koja sudjeluje s 21,5%
• Brojni proizvođači strojeva za injektiranje potvrđuju da će 2011. godina biti po prometu rekordna. Prodaja u Aziji i ostalim rastućim tržištima popunila je kapacitete proizvodnje.

Studeni:
• Britansko udruženje plastičarske industrije (BPF) pozvalo je vlade država svijeta da prepoznaju ulogu plastike kao materijala današnjice i sve njene koristi za čovječanstvo - poziv je objavljen u godišnjem izvještaju. Plastični proizvodi pomažu da lokalne zajednice nađu zadovoljavajuće odgovore na brojne ekološke i socijalne izazove, navodi se u izvještaju.
• Udruženje za zaštitu mora (Marine Conservation Society) dobilo je potporu plastičarske industrije čije je udruženje izdalo deklaraciju o rješavanju problema otpada u moru (‘Declaration for Solutions on Marine Litter’). Britansko udruženje plastičarske industrije u suradnji s Britanskim udruženjem za amabažu I plastične folije (PAFA - The Packaging and Films Association) naznačili su više od 100 projekata u 32 zemlje.
• Britanski ministar gospodarstva Mark Prisk izjavio je da "priznaje plastičarskoj industriji da daje značajni doprinos posebno kroz razvoj i snabdijevanje proizvodima s malim emisijama ugljičnog dioksida te da značajno potpomažu ostale proizvodne sektore".

Prosinac:
• Kompanija Coca Cola objavila je da u svoja tri proizvodna pogona u Velikoj Britaniji više od 50 miliona funti, što uključuje investicije u postrojenje za injekciono puhanje energetski učinkovitih boca u East Kilbrideu.
Eurocell - proizvođač PVC profila za građevinsku stolariju predstavio je novu investiciju u postrojenje za reciklažu u Derbyshireu vrijedu 3 miliona funti. Eurocell tvrdi da će to postrojenje biti najveće postrojenje za reciklažu plastike u Velikoj Britaniji.
• Korporacija za proizvodnju plastičnih cijevi Wavin (a imaju i predstavništvo u Hrvatskoj) dao je na uvid knjige o svom poslovanju meksičkoj korporaciji Mexichem koja je povećala ponudu za kupnju dionica na 10 miliona funti (s prethodnih 8,33).

Izvor: Plastics & Rubber Weekly
Web adrese gore naznačenih linkova


- 19:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #