Plastično je fantastično

srijeda, 08.02.2012.

Političari i industrija plastike

Na web portalu Plastic and Rubber Weekly (PRW.com) naišao sam na vrlo zanimljiv i vrlo primjenjiv članak stalnog komentatora Hamisha Champa od 31. siječnja 2012. Članak je "Politicians and the plastics industry" - ("Političari i industrija plastike"). Kako je članak vrlo primjenjiv i na našu situaciju, blago sam ga preradio i evo ga sada pred vama:

Političari i industrija plastike

Svaki puta mi se digne tlak kada saborski zastupnici i članovi Vlade započnu prozivati industriju do učini ovo ili ono, ili da bi za određene aktivnosti trebalo donijeti još neke pravilnike, kako bi sve bilo regulirano.

Ne bi mi se trebao dizati tlak. Ipak, ukupno sagledavajući, našim saborskim zastupnicima upravo je i posao da donose razne regulative, zakone i pravilnike. Ali, posao im je i svakodnevno pratiti sve nelogičnosti koje se događaju temeljem donešene regulative, te predlagati ispravke.

Nisu svi političari pre-samouvjereni ili jednostavnije rečeno napuhani ili do grla u mitu, željni jedino promocije samog sebe kao i nizu drugih tajnih motiva, nije to ono u što nas uvjeravaju, nije to istina. Barem ne za većinu. Mnogi zastupnici, ministri, predsjednici odbora, ravnatelji i pomoćnici su vrlo telantirane i sposobne osobe koje svakodnevno vrlo dugo rade svoj veliki i odgovorni posao zastupajući interese građana koji su ga izabrali.

Srećom, postoje zastupnici i članovi vlade koji su upravo stručnjaci u svojim područjima i vrlo stručno vode svoje resore, odbore kojima predsjedavaju ili u kojima sudjeluju, komisije i razna tijela te redovno ispunjavaju svoju zadaću - osiguravaju provodljivu zakonsku regulativu te je provode, a svojim svakodnevnim naporima i rješenjima otklanjaju greške i nepravilnosti.

Ovdje posebno mislim na područje zaštite okoliša i napore koje sada novo vodstvo s ministricom Mirelom Holy na čelu poduzima. Izašlo je nekoliko najava, još uvijek je rano ocjenjivati dok se ne vide provedbeni dokumenti, ali namjera je dobra, pravac je ispravan. A jednostavno je - sve je usmjereno na saniranje dubioza u Fondu za zaštitu okoliša, na rješavanje problema otpada i odlagališta i na pravilno prikupljanje, razvrstavanje i ponovno iskorištavanje (recikliranje). Stvarno jest pozitivno početi otpad tretirati kao korisnu sirovinu. Djeluje pozitivno, a svakako je pozitivna i najava same ministrice da će svakako u cijelom tom procesu konzultirati i struku.

Nadajmo se da hoće, jer dugo do sada smo stalno imali zastupnike i ministre koji su slušali neke ili nečije interese. Prečesto se vodilo računa o nekim kratkoročnim i nečijim značajnim, ali samo pojedinačnim interesima, a nije se, ili se je rijetko, sagledavala ukupnost problema. Od same proizvodnje, zaposlenosti industrije i prerađivačkih kapaciteta te radnih mjesta koje te tvrtke osiguravaju, uvozno-izvozne bilance, pa do iskorištavanja, recikliranja te zbrinavanja otpada.

Stoga, stručna i zainteresirana javnost očekuje prve stvarne poteze, a stručna javnost očekuje da će biti uključena u donošenje nove regulative s ciljem sveukupno prihvatljivih i održivih rješenja, naravno, bez tog lošeg utjecaja interesnih grupa i pojedinaca. Za nadati se je da se neće ostati na najavama koje obećavaju, a skriveno raditi u nečijim interesima.

Želio bih da moj oprez bude neopravdan, i da svaki puta kada slušam nekog zastupnika, nekog ravnatelja nekog fonda ili čak i ministricu, da sam siguran da je to ono što stvarno misli i stvarno čini u interesu (u ovom slučaju) zaštite okoliša, industrije, naše bilance, a ne da me stalno kopa crv - što je rečeno između redova. I što se može od toga očekivati.

Cijenim što razvijamo svoju demokraciju, cijenim što je Vlada, ali i članovi vlade krenula ka otvorenoj, modernoj i danas sveprisutnoj komunikaciji s građanstvom (Facebook, Twiter, a i putem e-mailova). Veseli me najava ministrice Holy da će formirati stručni odbor - sa po tri stručnjaka iz različitih područja. Cijenim najavu da se otpad počne tretirati kao korisna sirovina, što će recikliranju dati novi zamah. Povjerenje smo dali, ostaje nam vjerovati.

- 21:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #