Plastično je fantastično

utorak, 14.02.2012.

Analiza životnog ciklusa potrošačkih vrećica

Vladina agencija za zaštitu okoliša Velike Britanije napravila je analizu životnog ciklusa (Life Cycle Assesment) za više vrsta potrošačkih vrećica: plastične vrećice, papirnate vrećice i višekratne plastične vrećice te su u veljači 2011. objavili podatke.



Cijela studija objavljena je na sljedećem LINKU

Odmah valja razjasniti terminologiju - kada se govori o plastičnim vrećicama - plastic bag - tada se u pravilu misli na jednokratne plastične vrećice izrađene od polietilena niske gustoće (one tanke i mekane) ili od polietilena visoke gustoće (isto tako tanke, ali malo čvršče i šuškave) - sve te tanke vrećice nalaze se u supermarketima namotane na kolute i kupci ih sami uzimaju i u njih pakiraju voće ili povrće i besplatne su.

Ova studija obuhvatila je analizu sljedećih vrsta vrećica:

Klasične jednokratne vrećice od polietilena visoke gustoće (Conventional High-density polyethylene (HDPE) bags) - to su lagane, tanke i mekane plastične vrećice što im je osnovna prednost, a koriste se u skoro svim supermarketima i besplatne su. Kod nas se uobičajeno nazivaju tregerice, vrećice za široku upotrebu ili jednokratne vrećice. Inače na tržištu se može naći te jednokratne plastične vrećice izrađene od polietilena niske gustoće (one tanke i mekane) ili od polietilena visoke gustoće (isto tako tanke, ali malo čvršče i šuškave) - sve te tanke vrećice nalaze se u supermarketima namotane na kolute i kupci ih sami uzimaju i u njih pakiraju voće ili povrće.

Plastična vrećica iz polietilena visoke gustoće s aditivom za ubrzavanje razgradnje (High-density polyethylene (HDPE) bags with a prodegradant additive) - lagane plastične vrećice izrađene od polietilena visoke gustoće (PE-HD), ali s dodanim aditivom za ubrzavanje razgradnje. Ova vrsta plastičnih proizvoda imati će bržu razgradnju pod prirodnim uvijetima (prirodnog dnevnog svjetla, temperature i/ili mehaničkom naprezanju, pod utjecajem atmosferalija postaju lomljive i raspadaju se u prirodi. Izrađuju se u formi tregerica i vrlo su tanke, kao i klasične jednokratne vrećice.

Plastične vrećice od polietilena niske gustoće (PE-LD) (Low-density polyethylene (LDPE) bags) - ove se vrećice izrađuju u više debljina, u pravilu su deblje i višekratno upotrebljive, a najčešće se mogu kupiti u supermarketinma na blagajnama. Ukoliko se vraćaju u trgovinu, mogu se umjesto njih dobiti nove besplatne, a trgovci organiziraju recikliranje ovih vraćenih starih, već iskorištenih.

Vrećice od netkanog polipropilena ili polipropilenske (PP) vrećice (Non-woven polypropylene (PP) bags) - vrećice su izrađene od niti netkanog polipropilena. Netkane polipropilenske vrećice su čvršće i trajnije nego uobičajene višekratno upotrebljive i mogu se puno puta koristiti. Da bi se osiguralo čvršće dno vrećice, u pravilu se ugrađuju polukruti umetci.

Pamučne vrećice (Cotton bags) - ovaj tip vrećica ili bolje bi bilo reći torba izrađuju se od neizbjeljenog pamučnog tkanog platna (kod nas poznatije kao "žutica"), šiju se i predviđene su za višekratno korištenje.

Papirnate vrećice (Paper bags) - one se općenito više ne koriste u supermarketima i veletrgovačkim lancima Velike Britanije (za razliku od sjevernoameričkog tržišta gdje su u pretežitoj upotrebi), ali se mogu naći u ostalim trgovinama. Papirnate vrećice bile su prve jednokratne vrećice, ali su sedamdesetih godina zamijenjene plastičnim vrećicama koje su izgledale kao odlična alternativa, jer su bile nepromočive i otporne na vlagu.

Biopolimerne vrećice (Biopolymer bags) - su rezultat novijih istraživanja i mogu se naći samo u nekolicini većih supermarketa Velike Britanije. Plastika na bio osnovi obično se sastoji ili od polilaktičke kiseline (PLA), koja se dobiva polimerizacijom laktičke kiseline, a koja se dobiva od uzgojenog škroba. ili od mješavina škoroba i poliestera, gdje se koriste koriste škorb pridobiven iz obnovljivih izvora kao što su kukuruz, krompir, tapioke ili pšenice, i poliestera proizvednog od ugljikovodika (Murphy et all). Ovi se biorazgradljivi polimeri uobičajeno razgrađuju na ugljični dioksid, metan, vodu, anorganske mješavine ili biomasu (Nolan-ITU 2003.)

Polipropilenske (PP) vakumski formirane kutije (Polypropylene (PP) vacuum formed boxes) - pojavljuju se kao zamjena za vrećice (za dostavljanje naručene robe iz supermarketa), a izrađene su od čvrste plastike postupkom vakumiranja, s ugrađenim čvrstim ručkama. Ovakve se kutije koriste u pravilu za isporuku potrepština iz supermarketa na kupcima kućne adrese. Predviđene su za višekratno korištenje.

Plastične vrećice od tkanog polipropilena (PP) (Woven polypropylene (PP) bags) - ova vrsta vrećica proizvodi se od tkanih polipropilenskih niti. Slično kao i netkane polopropilenske ili polietilenske vrećice, vrlo su čvrste, trajne i mogu se višekratno koristiti. Kako bi se ojačalo dno ovih vrećica često se ugrađuju polu-kruti umeci.

Jutene vrećice (Jute bags) - izrađene su od jutenog tkanine koja se tka u grubu tkaninu s jakim nitima. Vrećica ili bolje rečeno, torba je čvrsta i trajna te je predviđena za višekratno korištenje.


PRIKAZ ANALIZIRANIH VREĆICA
s osnovnim podacima





Što je studija utvrdila:

• Najveći utjecaj na okoliš svih vrsta vrećica ovisi o korištenju sirovine i pojedinim dijelovima procesa proizvodnje. Transport, njihovo pakiranje i postupanje s iskorištenim vrećicama općenito ima minimalni utjecaj na njihova svojstva (vidjeti Summary)

• Recikliranje ili kompostiranje općenito ima mali utjecaj na smanjenje globalnog zatopljenja i na biološko osiromašivanje.

• 40.3% jednokratnih plastičnih vrećica ponovno se koristi kao vrećice za smeće.

• Ukupno gledano, procjenjuje se da se 76% jednokratnih vrećica ponovno koristi (vidjeti Studiju na str. 30)

• Ponovno korištenje jednokratnih vrećica kao vrećice za smeće predstavlja veću korist nego recikliranje. (vidjeti Summary)

Kada se svaka vrećica uspoređuje s drugom vrećicom, ali ne uzimajući u obzir mogućnosti ponovnog korištenja, tada klasična jednokratna plastična vrećica izrađena od polietilena visoke gustoće (HDPE) ima najmanji utjecaj na okoliš i to u 8 od 9 mjerenih kategorija utjecaja, jer je najlakša. Studija nije analizirala utjecaj na problematiku smeća (vidjeti Studiju na str. 56)


Sljedeće tablice i dijagrami daju pregled zaključaka studije koji se odnose na utjecaj na globalno zatopljenje.

KOLIKO PUTA TREBA BITI ISKORIŠTENA POJEDINA VREĆICA,
DA BI IMALA MANJI UTJECAJ OD PLASTIČNE VREĆICE



NAPOMENE:
- LDPE - low density polyethylene - polietilen niske gustoće (PE-LD)
- HDPE - high dencity polyethylene - polietilen visoke gustoće
- PP - polypropilene - polipropilen
- Valja naglasiti da ne bi trebalo zamijeniti zapremninu s nosivosću. Naime višekratne (deblje) plastične vrećice, polipropilenske i platnene vrećice imaju veću nosivost u odnosu na jednokratne plastične vrećice, a višestruko veću u odnosu na papirnate vrećice.

Što nam govori gornja tablica:

Ukoliko se koristi platnena pamučna vrećica 130 puta i nakon toga je bacite, time ćete utjecati na globalno zatopljavanje više nego da koristite 130 klasičnih plastičnih vrećica. Dakle, trebate postići najmanje 131 korištenje. Ako ste pak imali dvije platnene vrećice i jednu ste bacili, drugu, da bi ste bili ekološki odgovorni, morate koristiti najmanje 262 puta.

Ali onda zagovaratelji platnenih vrećica često zaboravljaju da se tijekom tolikog korištenja te iste vrećice zaprljaju, da ih treba oprati i to u toploj vodi koju treba zagrijati (potrošnja energije) s deterdžentom (zagađivanje voda). Neke savjesne domaćice oprane vrećice i peglaju. A da ne pričamo o socio-ekonomskim uvjetima u područjima gdje se pamuk uzgaja i proizvodi platno (vidjeti više u postu na ovom blogu: Recite DA plastičnim vrećicama

Predstavljajući ovu studiju na web portalu Treehuger.com stručnjak za stakleničke plinove i održivi razvoj Pablo Paster zaključuje:

"Ono što je najvažnije jest - koristiti vrećicu, jer čemu prikupljati platnene vrećice na sajmovima ili promotivnim akcijama, pa je zaboraviti kada idete u trgovinu. Ukoliko možete garantirati da ćete platnenu vrećicu koristiti najmanje 171 puta, ali ili one trajne platične torbe više od 11 puta, tada je ta platnena ili trajna plastična vrećica pravi izbor. Ukoliko to ne možete garantirati, izaberite plastične vrećice, a ne papirnate, koristite je više puta, koristite je i za druge namjene (kao vrećice za spremanje i odlaganje) i na kraju je odložite kod sakupljača za recikliranje."
Cijeli komentar možete pročitati na sljedećem LINKU

Spomenuti članak na web portalu Treehuger.com zasniva se na izvještaju iz britanskih dnevnih novina The Independent koji je prenio podatak iz tada još neobjavljene vrezije studije gdje se navodi "broj korištenja platnenih vrećica više od 171 puta" kako bi se manje utjecalo na globalno zatopljavanje. Članak iz The IndependentaPlastic fantastic! Carrier bags 'not eco-villains after all” fantastic!" (Fantastična plastika! Plastične vrećice nisu eko-zločinci, na kraju krajeva - fantastično") možete pročitati na sljedećem LINKU


U studiji se nadalje, posebno ističu sljedeći prikazi rezultata:

STUPANJ UTJECAJA NA GLOBALNO ZAGRIJAVANJE
(Global Warming Potential - GWP)


Podaci za platnenu pamučnu vrećicu nisu prikazani u sljedećem dijagramu jer njen utjecaj na globalno zagrijavanje je više od 10 puta veći od bilo koje druge vrste vrećica (vidjeti Studiju na str. 33)



Pojašnjenje oznaka na dijagramu:
crveno - korištenje za druge namjene ili recikliranje
zeleno - zbrinjavanje nakon iskorištenja
bijelo - transport
svjetlo plavo - proces proizvodnje
tamno plavo - pridobivanje ili proizvodnja sirovine

Što nam dijagram prikazuje:

Iz dijagrama je jasno razvidno da je najvažniji čimbenik u određivanju stupnja utjecaja na globalno zatopljenje je sirovina od koje je izrađena vrećica. jasno jem polietilen visoke gustoće HDPE je jenpovoljniji materijal.


DIJAGRAM 2

Oznake na dijagramu: vidjeti pojašnjenje za prethodni dijagram.

Kada se pogleda ovaj drugi, gornji dijagram, tada se vide zanimljivi podaci. Dakle, svakako da prednost, odnosno manji utjecaj na okoliš imaju vrećice koje se višekratno koriste. Ali vidljivo je još zanimljivijih podataka - kod jednokratnih plastičnih vrećica s aditivom za ubrzavanje razgradnje (lijevi srednji stupac) vidljivo je da imaju lošiji utjecaj nego obične vrećice, a vrećice izrađene od mješavine škroba i poliestera i biorazgradljive su (desni stupac u lijevoj grupi) imaji najveći loš utjecaj na okoliš.

Kada se pogledaju desni stupci koji se odnose na višekratne vrećice (papirna vrećica korištena 4 puta - hipotetski izračun, polietilenska vrećica korištena 5 puta, polopropilenska vrećica korištena 14 puta i pamučna vrećica korištena 173 puta) - vidljivo je da najveći udio lošeg utjecaja na okoliš kod svih vrećica ima osnovna sirovina, odnosno proces pridobivanja ili proizvodnje sirovine. Tako kod pamučnih vrećica taj je udio 99%. Toliko o tom "prirodnom" materijalu.

I na kraju:

Studija Agencije za zaštitu okoliša Velike Britanije potvrdila je da višekratne vrećice nisu značajnije bolje od jednokratnih plastičnih vrećica. A ostale višekratne vrećice (platnene, trajne plastične) trebaju biti korištene iznimno veliki broj puta kako bi se njihov utjecaj na okoliš mogao usporediti s prednostima za okoliš koje pružaju klasične plastične vrećice.

Činjenica je da sve te višekratne ili trajne vrećice i torbe budu bačene znatno prije nego se iskoriste potrebni broj puta (kako se navodi u komentaru australskog web portala The age.comBag the bag: a new green monster is on the rise” ("Spremite vrećice: novi zeleni monstrum je na vidiku") - članak možete pročitati na sljedećem LINKU.

Višekratne vrećice predstavljaju i još jedan vrlo važan problem - a to je problem higijene. Dakle, mjesto su potencijalnog skupljana bakterija na neopranim vrećicama i torbama. A svako pranje predstavlja dodatni utjecaj na okoliš - potrošak energije, zagađivanje voda.

Također, potvrđeno je da te višekratne vrećice, uvezene iz Kine, vrlo često sadrže i teške metale. Isto tako, vrećice od tkanog polipropilena i platnene vrećice ne mogu biti reciklirane, dok polietilenske vrećice (bilo one od polietilena niske, bilo od visoke gustoće - LDPE ili HDPE) mogu se reciklirati.

Te dvije stvari ova studija nije uzela u obzir, a svakako je značajan loš utjecaj na okoliš.

Umjesto mog zaključka, prenijeti ću Vam zaključak komentatora iz "The Independenta":

"I na kraju, koje vrećice bi trebali koristiti?

Sve vrećice imaju svoj utjecaj na okoliš. Najbolje rješenje bilo bi koristiti platnenu vrećicu nekoliko stotina puta, po mogućnosti koristiti je stalno više godina. Ali, ako nećete tako postupati, tada je plastična vrećica, koju ćete na kraju iskoristiti kao vrećicu za smjeće - sljedeće najbolje rješenje, bolje od korištenja papirnatih vrećica.

Ipak, nemoguće je izbjegavati plastične vrećice, ako vam ista treba.
"

- 16:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #