Plastično je fantastično

četvrtak, 16.02.2012.

Od vrećice do srećice

Neki dan je na web portalu grada Virovitice, Gradski muzej objavio organiziranje radionice "Od vrećice do srećice". kako mislim da je to vrlo zanimljiva ideja, i slažem se s navodima iz članka objavljenog na portalu, prenosim tu vijest, pa pogledajte:

Muzej :„Od vrećice do srećice“



U Gradskom muzeju Virovitica, u srijedu 15. veljače, od 18,00 do 20,00 sati, održat će se radionica na temu „od vrećice do srećice“. Naime, Gradski muzej Virovitica, poziva zainteresirane da izrade svoj veseli ˝torbuljak˝ postupkom peglanja plastičnih vrećica!

Plastične vrećice su zasigurno dio i vaše svakodnevice… vrlo brzo, ˝sposobni˝ smo sakupiti hrpu vrećica u nekom ormariću koje vrebaju na nas pri svakom otvaranju ladice… Obično ta šuškava gomila raste, a mi iznova zaboravljamo ponijeti koju od njih u kupovinu kako ne bismo ovoj hrpi priložili novu. Kao alternativa nam preostaje kupiti skuplju platnenu vrećicu, torbu… ili uz malo znanja, truda i utrošene energije… IZADITI SVOJU.

Zašto biste svoje plastične vrećice bacili?! Ispeglajte ih i napravite nešto korisno poput torbe, torbice ili novčanika! Kao dio potrošačkog društva, svjesni smo kako trebamo nešto u čemu ćemo ponijeti naše stvari. U tom procesu je bitno osvijestiti i na koji način možemo funkcionirati unutar naših potreba i savjesnog odnosa prema okolišu. S obzirom da otpad sami proizvodimo trebali bismo o njemu i brinuti ili bar nastojati smanjiti njegovu produkciju. Stoga, uz otkrića novih, dugotrajnih, a time i teško razgradivih materijala koje koristimo kao suvremene alate, zašto ne bismo razvili i nove vještine odgovornog upravljanja istima.

Upoznati ćemo vas s postupkom reciklaže plastičnih vrećica peglanjem te pomoći da na vrlo jednostavan i efikasan način ponovo upotrijebite predmet koji tretirate kao otpad kako biste iz njega dobili sirovinu za nešto korisno i novo – na primjer veselu i čvrstu plastičnu torbu! Radionicom ćemo se nadovezati na izložbu trenutno postavljenu u prostoru Muzeja – ˝Tko nosi, ne prosi˝ te nastojati reproducirati ornamentalne motive s ovih krasnih tradicijskih torbi iz različitih dijelova Hrvatske.

Vođeni mišlju kako je jedna od primarnih osobina čovjeka sposobnost stvaranja naspram sveprisutnog konzumiranja modernog svijeta pozivamo vas da nam se pridružite u porcijama sreće spravljene iz malih iskustava zajedničkog druženja i kreacije.



A za sve koji se nisu mogli uputiti do Virovitice, evo jedne kratke slikovne upute:

Ispeglajte plastične vrećice



Sigurno imate hrpu vrećica negdje ispod sudopera ili u nekoj od ladica i ne znate što biste s njima. Nemojte ih baciti – ispeglajte ih i napravite nešto korisno: kabanicu, torbu, novčanik...

O plastičnim vrećicama i problemu koji stvaraju kao otpad već smo puno puta pisali. No, što s njima kad su već tu?

Jedno od kreativnijih rješenja jest napraviti 'platno' od vrećica, a to možete napraviti sami kod kuće!

Prenosimo kratke upute, a detalje potražite na stranicama Etsy Labsa. Oni koji su probali kažu da nije jednostavno kako izgleda, ali uz malo truda i vježbe nije ni previše teško.

Uzmite plastične vrećice (najbolje su one najtanje), papir za pečenje i glačalo.








Prvi korak

Odrežite ručkice i donji dio vrećice.

Drugi korak
Ako vrećica ima tiskanu aplikaciju, okrenite je prema unutra.

Želite li da se uzorak vidi, probajte staviti tanku bijelu vrećicu preko njega. I inače trebate staviti od 6 do 8 slojeva vrećice, bilo da preklapate jednu ili slažete više vrećica jednu na drugu.


Treći korak

Slojeve vrećice stavite između dvaju papira za pečenje.























Četvrti korak
Vrućim glačalom pređite preko papira, osobito pazite na rubove, i glačajte petnaestak sekundi.


Pritom je važno da glačalo neprestano mičete. Okrenite i glačajte s druge strane još nekoliko sekundi.



















Peti korak
Podignite rub papira kako biste provjerili jesu li se listovi plastike zalijepili jedan za drugi.

Ako nisu, glačajte još malo.






Šesti korak
Odvojite papir i pogledajte kako izgleda vaše plastično platno. Upotrijebite ga kako želite.











Za inspiraciju, pogledajte nekoliko ideja:

















FOTO: Etsy Labs
Mala torbica od plastičnih vrećica

FOTO: Flyckr
Haljina od vrećica


Eto.

- 19:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #