Plastično je fantastično

nedjelja, 26.02.2012.

IKEA čuva stabla

Nedavno je po plastičarskim internetskim portalima prostrujila vijest da je IKEA jedan od najvećih svjetskim proizvođača i prodavača namještaja i kućanske opreme odlučila zamijeniti drvene ambalažne palete plastičnima.

Novi proizvod, nazvan OptiLedge, zamjenjuje drvenu paletu i time donosi višestruke uštede i koristi u cijelom lancu od proizvodnje, preko korištenja pa sve do krajnjeg zbrinjavanja. Elementi kojima se zamjenjuje drvena paleta teški su manje od 1 kilograma. Kada se uzme u obzir da je klasična paleta teška od 25 pa do 35 kg (ovisno je li od jele, borovine, johe ili bukovog drva) očite su osim uštede na drvnoj masi i uštede u transportu tih paleta, bilo da se transportiraju od proizvođača do korisnika, bila da se na njima prenosi teret.

Elementi plastične palete izrađeni su od polipropilena (PP) (oznake za recikliranje 5), lagani su, nisu osjetljivi na vlagu, nije ih potrebno kemijski (fumigiciranje) ili toplinski (vodenom parom što predstavlja potrošnju energije) tretirati, zauzimaju vrlo malo mjesta na skladištima repromaterijala, uvjeti radnog okoliša pri skladištenju i korištenju takvih paleta znatno su povoljniji (higijenskiji), višestruko su upotrebljive i znatno su trajnije, a na kraju životnog vijeka - ti su elementi reciklabilni.

Evo, i ovaj puta se pokazuje da je s pravilnim odabirom plastike i proizvoda moguće zamijeniti druge materijale koji u konačnici, koliko god bili prirodni ipak u svom životnom ciklusu znatno više i lošije utječu na okoliš i ljudsko zdravlje.

Pogledajte nekoliko fotografija:











A ovakve palete izlaze iz upotrebe u IKEA lancu:


- 14:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #