Plastično je fantastično

petak, 09.03.2012.

Znate li koji je najnoviji modni trend?

Preneseno s:




U modi je da filmske zvijezde i supruge zvijezda promoviraju eko-modu i brinu o čistoći planeta, a modna industrija već neko vrijeme koketira s idejom o ekološki osviještenoj modnoj pisti. Za večernju se toaletu koristi održivi materijal od recikliranih plastičnih boca, stari se gumbi prišivaju na nove jaknice, kreiraju odijela od tekstilnog otpada i pazi na etički čist proizvod, onaj kojega nisu izradile dječje ruke, niti radnici bez plaće i u bijednim uvjetima rada.

Uoči prijateljske utakmice nogometnih reprezentacija Hrvatske i Švedske krajem veljače, glavni tehnički sponzor 'vatrenih' Nike predstavio je u društvu četvorice igrača (Mandžukić, Eduardo, Srna i Dujmović) novi gostujući dres naših momaka. Donji je dio izrađen od stopostotnog recikliranog poliestera, zadnja riječ tehnologije, a u svaki je dres - 23 posto lakši od onoga prije četiri godine - utrošeno 13 recikliranih plastičnih boca. (Pogledajte više o ovome u postu na sljedećem LINKU





Nosi se eko-moda

Iako su se ponovili, naši dečki nisu u Maksimiru pobijedili Šveđane, ali su zato pokazali punu eko-osviještenost i želju da budu u modnom trendu. Tkanine izrađene iz održivih izvora sve više privlače pozornost, te se na siječanjskoj dodjeli Zlatnog globusa Livia Firth, supruga britanskog oskarovca Colina Firtha, prošetala crvenim tepihom u Armanijevoj kreaciji izrađenoj od recikliranih plastičnih boca, prvoj večernjoj održivoj toaleti s dizajnerskim potpisom. Na nedavnoj podjeli nagrada BAFTA-e (Britanske akademije za filmsku i televizijsku umjetnost) i američka glumica Michelle Williams (nominirana ove godine za Oskara za glavnu ulogu u filmu 'Moj tjedan s Marylin'), pojavila se na red carpetu u H&M-ovoj unikatnoj eko-toaleti, kao uvod u travanjsku reklamnu kampanju kojom ovaj švedski maloprodajni div najavljuje novu ekološku liniju. U Valentinovoj kreaciji od recikliranih plastičnih boca na BAFTA-i se pojavila i Viola Davis, zvijezda Tajnog života kućnih pomoćnica.

Livia Firth je i na dodjeli Oskara zasjala u eko-izdanju, ostajući vjerna svojoj akciji 'Izazov zelenog tepiha', pokrenutoj 2009. godine, kojom nastoji pridobiti velike kreatore da za najsvečanije prigode kreiraju haljine od recikliranih materijala. I doista, akciji su se odazvali Armani, Gucci, Tom Ford, YSL, Valentino, Paul Smith... Ali nije samo Livia eko-osviještena supruga poznatog filmaša. Supruga režisera Avatara Jamesa Camerona, Suzy Amis, pokrenula je natječaj Red Carpet Green Fashion za najdomišljatije korištenje prirodnih, organskih i recikliranih materijala. Tako je na ovogodišnjim Oskarima plavokosa Missi Pyle iz nagrađenog 'Umjetnika' zasjala u nježno-plavoj opravi od svile bojenoj mineralnom bojom, kreaciji ovogodišnjeg pobjednika Amisinog natječaja, Valentina Delfina.












Livia Firth >

U dosluhu s planetom, bez odricanja od stila

Došlo je nekako u modu da filmske zvijezde i supruge zvijezda promoviraju eko-modu i brinu o čistoći planeta, a modna industrija već neko vrijeme koketira s idejom o ekološki osviještenoj modnoj pisti. U borbi za zaštitu okoliša osviješteni kreatori koriste materijale od održivih sirovina, recikliranih boca mineralne vode, stare gumbe prišivaju na nove jaknice, nošene kapute preokreću u nove, staru čipku umeću u nove kreacije, koriste samo materijale od prirodnih sirovina i boja, krpaju traperice i uvode nove pojmove kao što su 'upcycling' (nešto kao nacikliranje), što označava korištenje tzv. etički čistih materijala i proizvoda, onih za koje je provjereno da se izrađuju bez korištenja dječjeg rada i izrabljivanja radnika trećeg svijeta.

Nekada se kvalitetan zimski kaput nosio nekoliko sezona, danas jedva preživi do slijedećeg snijega. U svijetu globalnih modnih divova poput H&M-a i Zare koji ubiru milijarde na konceptu jeftine mode koja se baca nakon jedne sezone i na super jeftinoj radnoj snazi Kine, Vijetnama i Tajvana, sada se budi svijest o ograničenim prirodnim izvorima – ni pamuka, ni vune, ni svile ne može se proizvoditi unedogled, a da se ne iscrpe izvori, na zagadi okoliš, ne utroši silna energija, a smetlišta ne zatrpaju modnim otpatcima.

Norveška, Švedska, Finska, Danska i Island u 'zelenom dizajnu' otišle su najdalje, dogovarajući desetogodišnji plan prema kojemu bi u tekstilnoj industriji smanjili utrošak vode, emisiju ugljičnog dioksida i drugog otpada, smanjili korištenje kemijskih boja i poboljšali radne uvjete zaposlenih.

Ostalo su za sada pojedinačne akcije i projekti. Pobornica eko-mode Stella McCartney nedavno je izašla sa linijom eko-sunčanih naočala. U nas je modna dizajnerica Tatjana Sertić lansirala brend Taja, unikatnu odjeću i modne dodatke od prirodnih materijala i ručne obrade, sa opernom pjevačicom Sandrom Bagarić kao zaštitnim licem. Prije nepunih godinu dana u Zagrebu je održan Green City Fashion Show na kojemu su domaći dizajneri pokazali kolekcije od ekološki prihvatljivih materijala. U Moskvi zeleni pokret Eka potiče dizajnere da izrađuju eko-linije. Doduše, kolekcije se za sada svode na haljine od starih novina, plastičnih vreća i odijela od jutenih vreća, ali – počelo je.

U Brazilu skupljaju plastične vrećice, od kojih se proizvodi posebna plastična masa za izradu ženskih torbica. Londonski dizajner Christopher Raeburn lansirao je 2008. Re-Made in England, liniju od starih vojnih umniformi i padobrana, a britanska modna kompanija Sirplus ručno izrađuje mušku modu od tekstilnih otpadaka...

U nagrađenu haljinu Valentina Delfina ušiven je već korišten otvarač, podstava je od recikliranog poliestera, a svilena tkanina istkana nitima dobivenim iz čahure, bez (okrutnog) ubijanja dudova svilca. Malo štedljivosti i malo poštede prirode, te začetnica Zelene mode na crvenom tepihu, Suzy Amis kaže: 'Ovime odašiljemo poruku da možemo živjeti u dosluhu s planetom, a da se ne odreknemo stila'.

Linkove u postu stavio autor bloga.

- 15:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #