Plastično je fantastično

srijeda, 28.03.2012.

Novosti iz svijeta plastike 2


NOVOSTI IZ SVIJETA PLASTIKE Br. 2



Ove druge "Plastične vijesti" iz svijeta plastike pokušao sam posvetiti novostima iz Hrvatske. Međutim, aktualnih podataka o događanjima u hrvatskom svijetu plastike gotovo pa i nema. Na žalost, posljednja događanja našeg jedinog proizvođača organske petrokemije DIOKI-ja okupirale su novinske stranice, ali o ostalim aktivnostima, proizvodnji, ostvarenjima - podataka nema. Ipak, kratki pregled je u nastavku:

Dioki: Dolezil na čelu Uprave



Leo Dolezil

Na sjednici Nadzornog odbora društva Dioki d.d. održanoj dana 26. ožujka 2012. godine, sukladno Zakonu o trgovačkim društvima, dosadašnji Predsjednik Nadzornog odbora društva Leo Dolezil preuzeo je funkciju člana Uprave – direktora društva na rok od 45 dana od dana imenovanja.

Nadzorni odbor donio je odluku nakon sveobuhvatnih konzultacija s ključnim vjerovnicima društva, a u svrhu realizacije dogovora vezanih uz isplatu zaostalih plaća zaposlenicima, provedbu vlasničke tranzicije kao i cjelovitog restrukturiranja društva.

Na istoj sjednici Nadzornog odbora za Predsjednika Nadzornog odbora izabran Zdravko Rumenović, predstavnik radnika, dosadašnji član Nadzornog odbora.

Izvor: SEEBIZ

Želimir Feitl novi predsjednik Udruženja za plastiku i gumu HGK


Na izbornoj sjednici Udruženja za plastiku i gumu Hrvatske gospodarske komore za novog predsjednika Udruženja izabran je Želimir Feitl, glavni direktor tvrtke Kaplast d.d. iz Vojnića. Za dopredsjednike je izabrana Vidonija Miletić Plukavec, predsjednica Uprave Dioki d.d. iz Zagreba i dosadašnja predsjednica Udruženja, te Hrvoje Mršić iz Elektrokontakta d.d., Zagreb.

"U sljedećem četverogodišnjem mandatu nastojat ću nastaviti uspješno voditi Udruženje, što učinkovitije i ekspeditivnije u zastupanju naših interesa“, istaknuo je Želimir Feitl.

Očekuje se da će proizvodnja polimera u Hrvatskoj ove godine biti na razini prethodne, odnosno na nešto malo nižoj, istaknula je Gordana Pehnec Pavlović, poslovna tajnica Udruženja za plastiku i gumu HGK govoreći o stanju u industriji polimera RH te aktivnostima Udruženja u protekle četiri godine.

Godine 2010. bilo je 640 tvrtki u proizvodnji plastike i gume, od čega 81 u proizvodnji gume te 559 u preradi plastike s ukupno 8300 zaposlenih, a ostvaren je prihod od 6,5 milijardi kuna. Ukupan je prihod veći od, primjerice, prihoda farmaceutske industrije, a to govori o perspektivnosti proizvodnje plastike i gume u RH, kazala je Pehnec Pavlović dodavši kako je prema strukturi na prvom mjestu proizvodnja ambalaže s 37,5 posto, zatim cijevi, profili i spojna oprema s 35,9 posto, 18,9 posto su ostali plastični proizvodi te 7,7 posto proizvodi za graditeljstvo. Pehnec Pavlović je predstavila i plan rada za 2012. godinu napomenuvši kako će se usmjeriti na EU zakon o otpadu, edukaciju proizvođača ambalaže, upoznavanje s austrijskim iskustvima klastera u toj grani proizvodnje, nastupe na međunarodnim sajmovima i konferencijama te suradnju sa znanstvenim institucijama.

Izvor: HGK

AD Plastik proizvodi za novi Fiat




Solinski AD Plastik započeo je probnu proizvodnju puhanih plastičnih dijelova za dovod zraka u automobilima u svojoj novoj tvornici u Srbiji. Proizvodnja je pokrenuta u pogonu koji je tvrtka sagradila u Mladenovcu i u kojem je samo za nabavu opreme uložila šest milijuna eura. Serijska proizvodnja, kaže Josip Boban, predsjednik Uprave AD Plastik, najvećeg proizvođača plastičnih autodijelova u regiji, počet će krajem travnja.

Tada će početi i serijska proizvodnja Fiatovog novog modela 500L u kojemu će se ugrađivati pet do šest dijelova koje proizvodi AD Plastik. Jedini Hrvati u Fiatu. Time se ujedno obnavlja i suradnja koju je svojedobno pod imenom Jugoplastika solinski proizvođač imao s kragujevačkom tvornicom Zastava.

Očekuje se da će naredne godine u Srbiji biti proizvedeno 27.000 vozila, a u 2013. i više od 120.000. Iako je investicija namijenjena prvenstveno kooperantskoj suradnji s Fabrikom automobila u Kragujevcu (FAS), u Mladenovcu će se proizvoditi i dijelovi za Mercedesove i Renaultove automobile pa će se iz AD Plastikove tvornice dijelovi izvoziti u Slovačku, Mađarsku i Rumunjsku.

U AD Plastikov pogon u Mladenovcu ugrađena je najsuvremenija oprema, dopremljena iz Njemačke, tako da će kvalitetom moći zadovoljiti kriterije svih najpoznatijih europskih proizvođača automobila. U početku će u njemu biti posla za 75 radnika, s time da će se njihov broj postupno povećati na dvjestotinjak.

AD Plastik zasad je jedina hrvatska tvrtka sa statusom Fiatovog kooperanta, a ozbiljni kandidati su proizvođač akumulatora Munja, te lipička tvornica autostakla Lipik glas. AD Plastikov pogon izgrađen je u baš u Mladenovcu kako bi bio što bliže tvornici automobila u Kragujevcu. Osim investicije u Srbiji, iz AD Plastika najavljuju i proširenje poslovnih aktivnosti u Rusiji. Tako će do sredine ove godine njihova tvrtka ZAO ADP Luga u istoimenom ruskom gradu promijeniti ime i sjedište.

Naime, tvrtka će se preseliti u grad Kalugu, u Kaluškoj regiji nadomak Moskve, a nova tvrtka će se zvati ZAO ADP Kaluga, pojašnjavaju u Solinu. To poduzeće, kojem je jedini osnivač i vlasnik AD Plastika, planira proširiti proizvodnju s dosadašnjih kupaca, Renaulta i grupacije PSA, na širu automobilsku industriju koja postoji u toj regiji.

Već u drugoj polovici 2012. godine započet će isporuka izolacija za ruski Avtoframos, a godinu kasnije kreće i proizvodnja dijelova u tehnologiji brizganja. Istovremeno se u AD Plastiku planiraju pokrenuti i proizvodnju tapeta i obloga krovova.

AD Plastik je 2011. godinu završio sa 60,4 milijuna kuna dobiti, a što je za 11,5 posto bio bolji rezultat nego u godini prije. Solinska tvrtka je lani uspjela ostvariti rast dobiti unatoč padu ukupnih prihoda za 9,1 posto, na 792,9 milijuna kuna. Najveći kupac plastičnih autodijelova u AD Plastiku je slovenski Revoz koji je unutar korporacije Renault zadužen za njihov model Twingo.

Prema najavama, solinska tvrtka će biti angažirana i na modelu novog automobila Edison koji bi se u Revozu trebao početi proizvoditi krajem 2013. godine.

Izvor: Limun.hr

Muraplast: Nova proizvodna hala




Na oko 2.500 m2 MURAPLAST gradi novu proizvodnu halu. Planirani završetak hale je sredina ove godine. Nova proizvodna hala preduvjet je povećanja kapaciteta ovog najvećeg hrvatskog proizvođača polietilenskih filmova, folija, vrećica i crijeva za industrijske vreće. S proširenjem proizvodnjih pogona, tvrtka će povećati i broj zaposlenika.

Izvor: Muraplast

- 01:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #