Plastično je fantastično

srijeda, 28.03.2012.

Industrija plastike u EU 1992-2011.

Dijagram kojeg je objavilo udruženje proizvođača plastike Europe - PlasticEurope pokazuje kretanje proizvodnje primarne plastike, proizvoda od plastike kao i strojeva za izradu plastičnih proizvoda u razdoblju od 1992. do 2011. godine.


Proizvodnja primarne plastike / Proizvodnja plastičnih proizvoda / Proizvodnja strojeva za izradu plastičnih proizvoda (100 = razina ostvarena 2005. godine)

Iz dijagrama je vidljivo da cjelokupna europska plastičarska industrija u '90.-tim godinama bilježi snažan rast te se od 2000. održava na visokoj razini sve do 2006. godine, kada započinje kriza u Europi koja je rezultirala velikim padom. 2009. Europa u sva tri segmenta plastičarske industrije dotaknula je dno, i nakon toga kreće oporavak. Za sada je samo proizvodnja strojeva za plastičarsku industriju dosegla predkrizne razine, a proizvodnja plastike i plastičnih proizvoda je jedva dotakla razinu od 2005. godine.

Dublje bi se trebalo analizirati, ali ističu se dva bitna razloga ovakvog oporavka - dakle, izlazak iz krize je prisutan u sva tri segmenta, ali proizvodnja primarne plastike i plastičnih proizvoda sporije zbog gradnje i puštanja u rad tih postrojenja i prerađivačkih pogona u Kini i na Bliskom i Srednjem Istoku. Europa je zadržala proizvodnju strojeva za plastičarsku industriju koje prodaje tim zemljema, i samo je pitanje vremena kada će Kina, Indija i arapske zemlje ovladati i tom tehnologijom i ponuditi jeftinija rješenja.

Izvor: PlasticEurope

- 13:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #