Plastično je fantastično

petak, 30.03.2012.

Plastične vrećice postaju karbon budućnosti



Cijena ugljičnog kompozita uskoro bi mogla biti znatno niža. Za to bi se trebala pobrinuti nova tehnika izrade kompozitnog materijala koju su razvili znanstvenici nacionalnog laboratorija Oak Ridge koji djeluje pod budnim okom američkog ministarstva energetike. Naime, stručnjak na području materijala Amit Naskar i njegov tim iz Oak Ridgea pronašli su način kako od starih plastičnih vrećica proizvesti karbon čija će se svojstva moći prilagođavati potrebama…

Kao osnova njihova istraživanja bio je rad s polietilenskim vlaknima. Kao jedan od izvora tih vlakana nameću se plastične vrećice koje nas prate na svakom koraku. Zahvaljujući novorazvijenoj metodi višekomponentnog brizganja tih vlakana površinske konture tih vlakana mogu biti različite, a isto se može izvesti i s promjerom samih vlakana te njihovom poroznošću.

Tako dobivena vlakna zatim se slažu u snop koji se umače u sumpornu kupku. Proces poznat kao sumporifikacija izaziva reakciju u vlaknima te se molekule plastike počinju međusobno vezati tvoreći tako veće i izdržljivije vlakno. Tako dobiveno vlakno neće se otopiti ukoliko ga izložimo visokoj temperaturi. Nakon što prestanemo djelovati temperaturom na njih te nakon što se uklone pare koje nastaju zagrijavanjem materijala ostatak procesa je čisti karbon.

Osim što bi bio jeftiniji za proizvesti ovakav karbon bio bi izuzetno pogodan i zbog mogućnosti ugađanja njegove čvrstoće, te bi vrlo lako mogao naći primjenu u automobilskoj industriji.

Izvor: Auto Moto Portal

- 14:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #