Plastično je fantastično

petak, 30.03.2012.

Plastične ceste



Tjedan dana nakon što su i formalno objavili namjeru da će asfaltirati 10 km ceste koristeći se tom prilikom plastičnim otpadom, komunalno poduzeće u indijskom gradu Coimbatore pokrenulo je veliku akciju prikupljanja odnosno oduzimanja plastičnih vrećica tanjih od 40 mikrona. Akcija, koja je prvenstveno bila usmjerena na trgovine i distributere koji su prodavali ili dijelili zabranjene jednokratne plastične vrećice, je bila vrlo uspješna, i u prvim danima akcije državni službenici oduzeli su do 400 kg plastike dnevno.

Ova oduzeta plastika, pomiješana s ostalom otpadnom plastikom prikupljenom širom Indije biti će upotrijebljena za asfaltiranje cesta u Indiji. Kako je izjavio predstavnik komunalne kompanije g. T.K. Ponnusamy, osnovni cilj ove akcije je smanjivanje zagađenja okoliša s plastikom. "Mi smo pojačali aktivnosti na pronalaženju i oduzimanju zabranjenih jednokratnih plastičnih vrećica, a tu očekujemo i pomoć javnosti, da nas obavijeste o trgovinama i distributerima koji koriste tu vrstu vrećica".

Udruga građana pozdravila je inicijativu za korištenjem tih vrećica, ali i ostale otpadne plastike za asfaltiranje cesta. Tehnologiju miješanja otpadne plastike i bitumena te ostalih sastojaka koji ulaze u asfaltni sloj na cestama razvili su profesori sa sveučilišta Madurai i ta se tehnologija pokazala vrlo uspješnom. Taj "novi proizvod" nazvan je polimerizirani bitumen, a otporan je na sve uvijete prometa na cestama kao i na sve vremenska uvijete kojima su ceste u Indiji izložene.

Prvi plan je asfaltirati oko 10 km ceste, međutim ukoliko se akcija nastavi ovim tempom, moglo bi se prikupiti najmanje 50 tona plastičnog otpada koji se može iskoristiti za tu svrhu.

Izvor: Times of India

- 14:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #