Plastično je fantastično

utorak, 03.04.2012.

Postrojenje za preradu otpadne plastike u gorivo

Londonska kompanija Cynar, koja je razvila tehnologiju prerade otpadne plastike u gorivo, potpisala je 8,5 miliona € vrijedan ugovor s kompanijom Rockwell Automation za projektiranje i izgradnju novog postrojenja za preradu otpadne plastike u gorivo. Gradnja postrojenja predviđena je u Bristolu, u Velikoj Britaniji.

Tehnologija koju je razvio Cynar sastoji se u topljenju otpadne plastike do razine tekućine, pirolizi i zatim destilaciji. Proces može preraditi gotovo svu otpadnu plastiku (e. End-of-Life-Plastic (ELP), koja se inače sada odvozi na odlagališta.



Kompanija je objavila da je glavna prednost ovog procesa vrlo visoka učinkovitost, koja svakom postrojenju omogućava da od 20000 t otpadne plastike proizvede i do 19000 litara goriva. Proces se sastoji od sustava za dobavu uskladištene otpadne plastike, cilindrične komore za pirolizu (termičku degradaciju materijala bez prisustva kisika koja se odvija pri temperaturi od 370 - 420 °C), pročišćavanja plinova, kondenzacije, destilacije tekuće faze - odvajanja komponenti dobivenog gorivog ulja te povrata sintetskog plina nazad u proces.



Otpadna se plastika nakon pranja, sušenja i usitnjavanja preko sustava za rastapanje dozira direktno komoru za pirolizu gdje se najprije miješa i zagrijava kako bi se postigla jednaka temperatura rastopljene smjese. Sama piroliza započinje kada se postigne temperatura od najmanje 370 °C kada započinje isparavanje tekuće smjese. Neplastični materijal ostaje na dnu komore.

Pare se pretvaraju u različite frakcije u destilacijskoj koloni i destilat se tada usmjerava u tank za pročišćavanje. Sintetski plin koji nije kondenziran, preko scrubera (pročistača) se vraća nazad u proces peći kojima se griju pirolitičke komore. Pročišćeni destilati dalje se usmjeravaju u spremnike gotovog proizvoda.

Predsjednik i izvršni direktor Cynara g. Michael Murray izjavio je: "Naša tehnologija predstavlja jedinstven i profitabilan način kako značajno smanjiti količine otpadne plastike koja se odbacuje na našim odlagalištima ili spaljuje u spalionicama".

Uloga kompanije Rockwell je projektiranje i kompletan inženjering novog postrojenja te kasnije održavanje postrojenja tijekom rada te podrška postrojenju na licu mjesta. Kako je izjavio Hedwig Maes - predsjednik Rockwella za regiju Europa, Bliski istok i Afrika: "Ovaj ugovor s Cynarom demonstrira sposobnost Rockwell Automation kompanije da isporuči prikladna i cjelovita rješenja na globalnoj razini. Drago nam je što surađujemo s Cynarom u industriji koja svijet čini održivim."

Potpredsjednik i glavni rukovoditelj Rockwell Automation Global Solutions g. Terry Gerbert izjavio je: "Ovaj ugovore je značajan za nas na tržištu tehnologija "plastika-u-gorivo. Ovaj ugovor uključuje projektiranje i izradu procesne opreme, konfiguraciju automatike, izradu softverskih aplikacija, upravljanje energijom te izgradnju i puštanje u rad postrojenja - kao jedinstveno rješenje korištenjem Rockwell Automation PlantPAx - sustava upravljanja procesom (DCS sustav)."

U Cynaru izjavljuju da se svoje prvo postrojenje za kompletnu preradu otpadne plastike u gorivo pustili u pogon u Irskoj i da su postigli ekskluzivni ugovor s kompanijom SITA/Suez za ukupno 10 postrojenja.

Izvori podataka:
Waste Managment World
Cynar Plc - green fuel
Rockwell Automation

- 21:50 - Komentari (1) - Isprintaj - #