Plastično je fantastično

srijeda, 11.04.2012.

Pojam "plastični novac" dobiva stvarni smisao



Da, upravo tako, pojam "plastični novac" ili "plastika" (kada se koristi u financijskom žargonu) pod kojim smo do sada podrazumijevli kartice - plastične debitne ili kreditne kartice, sada se mijenja i dobiva stvarni smisao - plastični novac. Primjena plastičnih novčanica sve više se širi u svijetu. Jedna od prvih zemalja koja je uvela plastične novčanice bila je Australija još 1988. godine, a zemljama koje su do sada djelomično ili potpuno uvele novi materijal, njih je 22, pridružuje se i Kanada, kao jedno od većih svjetskih monetarnih tržišta.

Kanada prelazi na stvarno plastični novac odnosno na plastične novčanice. Prošle godine Kanađani su uveli plastične novčanice od 100 kanadskih dolara izrađene od folije biaksijalno orijentiranog polipropilena BoPP i o tome su izvjestili javnost. A objavljen je i promotivni video klip:



Početkom ovog tjedna, Bank of Canada - kanadska državna banka u opticaj je pustila i nove plastične novčanice od 50 kanadskih dolara, a novčanice od 20 $ biti će uvedene do kraja ove godine. Kako su najavili iz kanadske državne banke, očekuju da će papirnate novčanice od 10 i 5 kanadskih dolara biti zamijenjene plastičnima do kraja 2013. godine.

Kako se izrađuju kanadske plastične novčanice:




U članku portala Technologyreview.com novinara koji pokriva znanstvena područja Neil Savage, koji je objavljen 23. ožujka, raspravlja se o pogodnostima uvođenja plastičnog novca. pa se tako zaključuje da su plastične novčanice čvršće i trajnije i što je najvažnije puno teže ih je falsificirati i istovremeno jednostavnije za identificirati. Ovo je vrlo važan doprinos brobi protiv krivotvorenja novca, obzirom da je u Kanadi 2004. godine na milijun novčanica njih 470 bilo falsificirano.

Izrada folije za novčanice povjerena je australskoj kompaniji Securency International. Niel Savage u svom članku naglašava:

"Plastična folija izrađena je od slojeva biaksijalno orijentiranog polipropilena (biaxially oriented polypropylene - BoPP), vrste plastike koja se obično koristi za pakiranje grickalica ili pakirane salate. Tvrtka Securency može isporučiti foliju s osnovnom bojom, kao i s ugrađenim sigurnosnim elementima. Role navedene folije isporučuju se pojedinim zemljama gdje se tiskom dodaju značajke određene nacionalnim centralnim bankama".

Na web siteu kompanije dan je i pregled prednosti plastičnog novca, u što je uključeno i javno zdravlje. Kompanija Securency tvrdi da njihova folija, nazvana Guardian®, nije ni porozna niti vlaknasta te:

"... je otporna na vlagu iz zraka, tijela, na ulja i ostale masnoće, te druge tekućine i ostala otapala. Tako, uvođenje folije za novčanice na polimernoj osnovi Guardian®, ima neposrednu zdravstvenu korist za ljude jer se značajno smanjuje prijenos bakterija."

Čak i zemlje koje zadržavaju papirnate novčanice, u njih ubacuju polimerne elemente. Američke federalne rezerve (U.S. Federal Reserve) objavili su izdavanje nove novčanice od 100 američkih dolara, za koje je Savage rekao:

"... da će zadržati tanku traku napravljenu od otprilike 850.000 polimernih mikroleća. Kada se novčanica naginje, pojaviti će se jedna od dvije slike tiskane jedna ispod druge: slika Liberty Bella ili broj 100." (Liberty Bell - Zvono slobode - simbol američke nezavisnosti).

Ali, nakon te novčanice od 100 $, kako navodi Savage, američki zavod za izradu novčanica (U.S. Bureau of Engraving and Printing) će i dalje zadržati papirne novčanice na metalnoj podlozi. Jedan od najvećih stručnjaka i kolekcionara plastičnog novca Stane Strauss, kojeg inače konzultiraju po tom pitanju brojne države, izjavio je da SAD žele biti potpuno sigurne da ne postoje nikakvi skriveni problemi s polimernom tehnologijom, prije nego se oni prebace na novi materijal za novčanice.

I na kraju, evo zgodne prezentacije koju su pod mentorstvom prof.dr.sc. Vesne Kropar Vančina s Katedre za materijale u grafičkoj tehnologiji s Grafičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, pripremili studenti Otto Firm, Martina Smrekar i Rene Švigir. Zgodno je, pogledajte u nastavku:






























































Izvori:
Polymer (Solutions)x Newsblog
Polymer Solutions
MIT Technology Review
U.S. Bureau of Engraving and Printing
Grafički fakultet - Katedra za materijale u grafičkoj industriji


- 13:19 - Komentari (2) - Isprintaj - #