Plastično je fantastično

petak, 13.04.2012.

Novosti iz svijeta plastike 4.


NOVOSTI IZ SVIJETA PLASTIKE Br. 4


Japanci izumili samoobnavljajuću foliju za mobitele


Japanska tvrtka Toray pronašla način kako stati na kraj ogrebotinama. Folija je tanja od milimetra, može biti izgrebana do 20 tisuća puta, a ogrebotine uklanja za samo 10 sekundi

Osjetljivi ekrani pametnih mobitela mogu se lako izgrebati zbog čega ih često štitimo plastičnim folijama, ali nijedna od njih nema mogućnost "samoizlječenja". To je odlučila promijeniti japanska kompanija Toray, koja tvrdi da je stvorila samoobnavljajuću foliju za mobitele sa sposobnošću uklanjanja ogrebotina za samo 10 sekundi.

Nova folija tanja je od milimetra, a može biti izgrebana do 20.000 puta. Napravljena je od superjakog PET poliestera pa iako pri nižim temperaturama "pegla" svoje ogrebotine, sposobnost obnavljanja ne vrijedi ako je probijete. Kompanija čiji je prošli izum bio folija otporna na otiske prstiju svoj novi proizvod planira ponuditi proizvođačima mobitela.

Izvor: Večernji list


Nagrada za design proizvoda od plastike


Na nedavno održanom svjetskom sajmu proizvođača i prerađivača plastike NPE 2012 koji je održan od 1. do 5. travnja 2012. u Orlandu na Floridi, SAD, i na kojem je sudjelovalo više od 1900 izlagača, održan je i izbor najboljih plastičnih proizvoda. Pod pokroviteljstvom Plastic Newsa i Američkog udruženja industrijskih dizajnera (http://dsasociety.org/ održano je 2. Međunarodni izbor za najbolji design plastičnog proizvoda (2nd International Plastic Design Competition).

Podijeljene su nagrade u više kategorija, a najboljim proizvodima izabrani su:


Najbolji proizvod na sajmu: 111 Navy Chair (mornarička stolica) koju je izradila kompanija Emeco postupkom plinski potpomognutog injekcionog prešanja od recikliranog PET-a proizvođača BASF. Proizvod je također dobio nagradu u kategorijama "Zgrade i namještaj" te Održivi proizvod široke potrošnje".








Izbor posjetitelja: Zip zester - za cijeđenje sokova iz limuna i naranči, koje je izradila kompanija Grass Roots Industries za seriju proizvoda branda Zip Zester. Proizvod je oblikovao Cashmere Molding koristeći Battenfeld opremu. Sirovina je nabavljena od EMS Grivory, a strojna obrada Questech Unlimited i China Monicom.








Automobili i transport: Plastična kolica za posluživanje u avionima, koja je izradila kompanija ProMolding, oblikovanje je napravljeno u kompaniji VinylTech International na opremi proizvođača Milacron, a sirovina je nabavljena od Solvay Advanced Polymers. Proizvod je dobio i nagrade "Inovacija u plastičnim proizvodima" te nagradu za najbolji Projekt.








Proizvod široke potrošnje: Purist Hydroflo Water Bottle - boca za vodu, izrađena u kompaniji Harbor Fluid Products za vlasnika branda Specialized Bicycle Components










Medicina i znanost: Mobilegs - alternativa klasičnoj štaki za invalide, izrađene u kompaniji Studio + Weber za vlasnika branda Mobi. BASF je opskrbljivač sirovine, a Illinois Tool Works je izradio kalupe i obradu predmeta.










Pakiranje: 1-Seal Container (jednobrtveni spremnik) s poklopcem, izrađen u kompaniji Arta Plast od materijala dobavljenog od Spartech Corp., po narudžbi vlasnika branda The Better Bean Company. Strojeve za izradu proizvoda isporučila je kompanija Packline West.









Nove tehnologije: 3D IML s MuCell-om (trodimenzionalno označavanje) izvedeno na amblaži od ekspandiranog polipropilena uz pomoć MuCell procesa. naručitelj, proizvođač i izrađivač je njemačka kompanija Paccor packaging. Opremu za proizvodnju je isporučio Netstal, a potrebni alat Plastistud.








Pojedinačni dio: dijelovi sustava za odvodnju izrađeni injekcionim prešanjem, izrađeni u kompaniji MPC po narudžbi Nissan-a, uz korištenje materijala iz Solovay-a na strojevima koje proizveo Demag, a kalupe je izradila kompanija Industrial Molds.









Održivi dio: Genesys Fluid Pump (pumpa za tekućine) koju je izradila kompanija Millennium Mold Design po narudžbi vlasnika branda Multi-Duti Manufacturing, oblikovano u Ci-Dell Plastics od materijala dobavljenog iz Bulk Molding Compounds, a kalupe je izradila kompanija Moldcraft.









Održivi proces: Poly-Lactic Foam Article (proces za dobivanje ekspandiranih granula polilaktičke kiseline - PLA) proizvođača Sekisui Plastics, koji je također proizvođal sirovine, strojeva, alata i kalupa.










Nagrada žirija: dodijeljene su dvije nagrade:
1. Calibowl (plastično posuđe za hranu) koje je dizajnirao i proizveo Simplewave, a materijal, kalupe i alate isporučio je Toyo Injection Molding Machines










2. IML Syringe Barrel (tuba za pakiranje i istiskivanje masti i pasta) koju su izradile kompanije Tech Mold, CBW Automation i Moldmasters, s opremom od proizvođača Milacron i od materijala dobavljenog od kompanije PolyOne.









Izvor: www.plasticsdesign.org


Plastična elektronika - odlično rješenje



Štampani elektronički krug ili jednostavnije rečeno čip proizveden na savitljivoj plastičnoj podlozi u Cavendish Labaratoriju Sveučilišta u Cambrigeu. Slika: Enrico Gili

Najnoviji iskorak u razvoju nove generacije plastičnih elektronskih krugova učinili su istraživači iz Cavendish Laboratory proizvevši savitljiv i prozirni materijal - kao što je umjetna koža ili interaktivne igraće karte.

Osjećaj dodira je nešto što uzimamo zdravo za gotovo. Osjetilne stanice živaca u našim prstima proizvode cijeli niz informacija koje odlaze do našeg mozga koji nam onda omogućuje da radimo stvari za koje se zahtjeva iznimna preciznost. To nam omogućava da kada dotaknemo neki predmet u mraku, da u djeliću sekunde prepoznamo što smo dodirnuli i kako odgovoriti na to. Umjetna koža sa sposobnošću procesuiranja informacija, kao što je oblik površine ili temperatura, dugo je bio gotovo pa nedostižan cilj za brojne istraživače koji su radili na najnovijim elektroničkim tehnologijama. Umjetna koža, koja se može primjenjivati u robotici, ali i u drugim proizvodima sada je na dohvat zahvaljujući rezultatima posljednjih istraživanja na ovom vrlo zanimljivom području plastične elektronike.

Plastična elektronika otkrivena je u kasnim '70.-tim godinama prošlog stoljeća i jedna je od brzo razvijajućih koja nam je donijela bezbroj proizvoda u koje su ugrađeni savitljivi i prozirni elektronički krugovi kod kojih je aktivni vodljivi materijal nanesen kao tiskarska boja na polimernu podlogu pomoću različitih tiskarskih tehnologija. Umjesto da se oslanja na konvencionalne, krute i lomljive silicijske čipove za obradu podataka, plastična tehnologija oslanja se na najnovije organske materijale na koje se može štampati, jednostavno kao što se boja štampa na papir. Plastični elektronski krugovi mogu se štampati u malim laboratorijima koji imaju samo jedan do dva printera, za razliku od današnjih tvornica mikro čipova koje zahtijevaju izgradnju proizvodnih hala veličine tri nogometna igrališta.

U svakom slučaju, puni komercijalni potencijal plastičnih elektroničkih krugova bio je ograničen s njihovom sporošću protoka signala i zahtjevom za povećanim naponom napajanja (reda 100 V), što znači da nisu mogli biti ugrađivani zajedno s klasičnim krutim silicijskim mikro čipovima posebno u van mrežnim primjenama, što je vrlo prikladno za ovu vrstu tehnologije.

Iskorak kojeg su napravili istraživači Cavendish Laboratory-a Sveučilišta Cambridge jeste u tome što su pronašli plastične elektroničke krugove koji su brzi, savitljivi i imaju malu potrošnju energije - što rezultira njihovom niskom cijenom i jednostavnom proizvodnjom. Fizičari dr. Auke Kronemeijer i dr. Enrico Gili, radeći u Cambridge timu pod vodstvom prof. Henninga Sirringhausa, razvili su tehnologiju zasnovanu na rješenju organskih poluvodiča koji će se moći iskoristiti u velikom broju svakodnevnih primjena, kao što su identifikatori radio frekfentne oznake (radio frequency identification - RFID) na pakiranjima u supermarketina ili prozirni savitljivi displayi koji se mogu ugrađivati na unutrašnjoj strani vjetrobranskog stakla, a na njima prikazivati brzinu vozila ili satelitsku navigaciju.

Nova tehnologija omogućava jednostavniji način proizvodnje plastičnih elektronskih krugova s relativno visokim performansama. Tu se koristi ambipolarni organski materijal koji omogućava znatno pojednostavljenje proizvodnog procesa u usporedbi s klasičnim materijalima. Kod klasičnih elektronskih krugova potrebno je koristiti dva aktivna materijala, dok ova nova tehnologija omogućava samo jedan materijal - tinta koja se printa na plastičnu podlogu. Taj postupak zahtjeva nešto više od sobne temperature da bi se postigli najbolji rezultati. Klasični silicijevi čipovi zahtijevaju više od 1000 °C u proizvodnji.

Otpornost i savitljivost ovog novog materijala otvara brojne mogućnosti široke primjene u inteligentnim proizvodima kao što je npr. odjeća koja može biti u interakciji s onime koji je nosi. Također široka primjena moguća je u brojnim elektoničkim uređajima - kao što su savitljivi displayi što je detaljnije prikazano u prethodnom postu.

Osim široke primjene obzirom na mogućnost prilagođavanju raznim proizvodima, ovaj plastični elektronički krug omogućava znatno manju potrošnju energije. Npr. da bi se na klasičnom displayu prikazala slika s nekoliko stotina Hz, bilo je potrebno napajanje od nekoliko desetaka volti, dok se ovaj plastični elektronički krug može napajati 9 voltnom baterijom koja može biti otprintana na foliji. U usporedbi s klasičnim kalkulatorom sa solarnom ćelijom za punjenje baterija koji se sastoji od više komponenata: kruto kućište, solarna ćelija, back-up baterija, silicijev čip i LCD display, plastični elektronički krug omogućava da sve te komponente budu otprintane na plastičnu foliju samo uz korištenje različitih tinti za printanje u različitim područjima.

Četrdeset godina nakon inauguracije mikročipova koji su revolucionalizirali naše živote sa velikim brojem proizvoda široke potrošnje kao što su kompjuteri, mobilni telefoni, televizori, itd. danas je nemoguće zamisliti život bez njih. Hoće li nova generacija plastične elektronike zamijeniti tehnologiju koja se danas koristi u svakodnevnim proizvodima - samo je pitanje vremena. Istraživač i član tima dr. Enrico Gili je rekao: "Nova tehnologija ima široku primjenu na područjima kao što su tehnologija displaya i sveprisutne senzorske mreže. nije vjerojatno da će zamijeniti silicijske čipove u kompjuterima, ali ovaj proizvod otvara cijeli niz novih područja primjene plastične elektronike koja će omogućiti jeftiniju i jednostavniju proizvodnju koja se može lako prilagoditi raznim potrebama."

Istraživanje je objavljeno u ožujku 2012 u časopisu Advanced Materials (Vol. 24, No. 12, pp. 1558-1565), a bilo je financirano od strane Engineering and Physical Sciences Research Council (EPSRC) i Cambridge Integrated Knowledge Centre (CIKC)

Izvor:
Phys.org.
University of Cambrige


- 00:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #