Plastično je fantastično

ponedjeljak, 23.04.2012.

Kako to rade Britanci

Britanska vlada zatražila je od svojih sugrađana:
Koristite više puta istu plastičnu vrećicu


Prosječni kupac kroz život iskoristi 13.000 vrećica.

Britanska vlada svojevremeno je pokrenula kampanju kojom se želi potaknuti kupce da višekratno koriste plastične vrećice prilikom kupovina, te upozorava da svaki prosječni britanski kupac kroz život iskoristi 13.000 vrećica.

"Ne možemo nastaviti koristiti milijarde novih plastičnih vrećica svake godine, to je ogroman gubitak i vidljiv simbol našeg potrošačkog - 'za jednokratnu uporabu' društva ", rekla je ministrica za okoliš Jane Kennedy.

Britansko istraživanje pokazalo je da prosječni kupac iskoristi više od 160 novih vrećica svake godine, a samo ih je prošle godine distribuirano 9,9 milijardi, priopćila je vlada.

Premijer Gordon Brown zatražio od prodavača da poduzmu akcije na tom planu, rekavši da će u suprotnom vlada morati reagirati i zatražiti od njih da vrećice kupcima prodaju.

Cilj nove kampanje je potaknuti ljude da više puta koriste plastične vrećice, a nešto prije nego je pokrenuta, sedam vodećih supermarketa obvezalo se smanjiti za 50 posto do svibnja broj izdanih vrećica.

Izvor: Monitor.hr

Komentar autora bloga:
Evo kako to rade Britanci: analiziraju, uoče, pokreću akcije i mjere rezultate. A ako trgovački lanci "ne poduzmu akcije na tom planu", vlada će reagirati i tek onda zatražiti da vrećice naplaćuju.

A kako to mi radimo: naplati - jer, zašto bi analizirali i pokretali neke akcije kad se zna da Hrvati ionako ništa ne čine dok ih se ne lupi po džepu, a u međuvremenu dok se ne donese odluka o naplati - nema problema, ima većih katolika od Pape - Mr. Holy-green on je odmah krenuo u naplatu, zar ne?




- 22:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #