Plastično je fantastično

četvrtak, 03.05.2012.

I to je moguće u Americi

Jean Hill, 84 godišnja starica povela je akciju za zabranu jednokratnih plastičnih boca (manjih od 1 litre) u gradiću Concord u Massahcusettsu - i uspjela. A onda je CNN napravio priču o tome, služeći se neprovjerenim podacima. Voditeljica Jane Velez-Mitchell navela je da je "nakupina odbačene plastike u Pacifiku veća od Teksasa" te "plastični otpad ubija 100 000 morskih životinja godišnje".

Ovakvim neprovjerenim i olako izrečenim brojkama ne samo da se zavarava javnost, već se i omalovažava rad brojnih istraživača. Svojevremeno je poznati američki novinar Harold Johnson pokušao doći do izvora te magične brojke od 100 000 morskih životinja te je došao do sljedećeg: u prosincu 1984. ta je brojka objavljena u Izvještaju s radionice o sudbini i utjecaju morskih naplavina (Workshop on the Fate and Impact of Marine Debris), održane u studenom 1984. na Havajima u Honoluluu. Tako je jedna neprovjerena i nedokazana brojka izrečena na jednom nestručnom i neznanstvenom skupu prenesena u izvještaju, te se zatim iz godine u godinu ponavljala, dovodeći brojne znanstvenike u nedoumicu - odakle taj izvor? No, kasnije se brojnim istraživanjima i akcijama nezavisnih udružanja dokazalo da je ta brojka, kao i druge ocjene - stvarno pretjerana.

Dakle, svemu što vidite i pročitate na internetu - ne treba vjerovati. Ne mora značiti da ako nešto vidite 100 puta da je istinito i nemojte se iznenaditi ako ovu pretjeranu brojku i u sljedećim godinama vidite još 100 puta. To ipak ne znači da je istinita.





- 22:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #