Plastično je fantastično

srijeda, 09.05.2012.

Plastične vrećice opasnije od atomske bombe ...

... objavio je Vrhovni sud Indije

Vrhovni sud Indije pozvao je saveznu Vladu Indije, kao i Vlade indijskih država da zabrane plastične vrećice "u interesu zaštite prava ljudi i životinja". Sud je objavio da vrećice zagušuju jezera, bare i urbane kanalizacije, čime se stvara "opasnost za sljedeće generacije koja je veća od atomske bombe".

Dvočlano sudsko vijeće (gospoda G.S.Singhvi i S.J.Mukhopadhaya) objavili su svoje mišljenje o peticiji koju je podnijelo društvo za zaštitu životinja Karuna iz indijske savezne države Andhra Pradesh. Ta neprofitna ne-vladina udruga bavi se pružanjem besplatne medicinske pomoći i davanjem skloništa za bolesne, ranjene, napuštene i zlostavljane životinje. Društvo je zatražilo zabranu plastičnih vrećica u svim općinama države, a u svom zahtjevu navode da krave u potrazi za hranom jedu plastične vrećice sa otpada te da te vrećice završavaju u njihovom probavnom traktu. Kako navode "Krave izgledaju zdravo, međutim ta plastika ih guši jer su pune plastike. Osim gušenja i začepljenja probavnog trakta plastične vrećice zarobljene u probavnom traktu životinja izazivaju strašnu bol kod tih životinja, a prijeti opasnost da ti plastični ostaci preko mlijeka i drugih prehrambenih proizvoda dobivenih od krava uđu i hranidbeni lanac ljudi".

Sud je priopćio da plastični otpad začepljuje odvodne kanale u zemlji.

"Sve dok se ne donesu zabrane korištenja plastičnih vrećica, neće biti pomoći za rješenje tih problema" navodi se u priopćenju Vrhovnog suda Indije.




Izvori:
Times of India
Plastic News
Threehugger


Komentar autora bloga:
Bože mili, svakakvijeh čuda u ovome svijetu ima!


Indijska krava na plastičnoj ispaši.



- 16:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #