Plastično je fantastično

petak, 22.06.2012.

U Teksasu "šutnuta" zabrana plastičnih vrećica

Kontroverzni plan za izbacivanje iz upotrebe plastičnih vrećica u Houstonu (Texas) pobudio je takav otpor i cijeli niz primjedbi građana, da su gradski vijećnici odustali od svog prijedloga. Još je jedino preostalo da se cijela ideja i formalno ugasi na gradskom odboru.

Gradsko vijećnik Ed Gonzales iznio je ideju u vidu pisanog prijedloga gradske odluke da se iz upotrebe u Houstonu izbace plastične vrećice, obrazlažući to kao amandman u raspravi o gradskom budgetu. Ali, nakon što su primljene brojne primjedbe od iritiranih građana, sam vijećnik Gonzales povukao je svoj prijedlog i ne samo to, izjavio je da on nikada nije uopće inzistirao da se zabrane plastične vrećice.

"To je bila samo rasprava o eventualnoj zabrani" rekao je Gonzales "samo rasprava o tome kako bi smo mogli postupno smanjiti upotrebu plastičnih vrećica u našem gradu".

Drugi gradovi su uveli zabrane plastičnih vrećica, jer su one postale sveprisutni okoliša kao otpad koji je nošen vjetrom. Posebno su problematične ako dospiju u vodene tokove, gdje začepljuju odvode i sprečavaju odvodnju.

Ali, idaje o postepenom izbacivanju u Houstonu jednostavno je išla građanima na živce i pokrenula je cijeli niz pritužbi građana prema članovima gradskog vijeća.

Umjesto toga, gradsko vijeće je odobrilo je verziju odluke kojom bi se samo raspravljalo o mogućnostima smanjenja korištenja plastičnih vrećica, bez obaveza da se izradi pravilnik i donese bilo kakva odluka.

Drugim riječima, oni su samo trebali raspravljati o mogućim posljedicama donošenja takve odluke.

Nakon toga, cijela ideja je postupno zamrla, bez daljnjih diskusija.


Izvor: KHOU.com, Houston Texas
20. June 2012.



- 01:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #