Plastično je fantastično

nedjelja, 24.06.2012.

Potez dana

Britanski ministar financija Gorge Osborne blokirao je prijedlog premijera Davida Camerona da se uvede naknada na jednokratne plastične vrećice. Ministar financija je izjavio da je zabrinut s porastom životnih troškova u trenutku kada britanske obitelji jedva spajaju kraj s krajem.


Izvor: PoliticsHome
24. lipnja 2012.


Napomena autora bloga: Kao što je poznato, britanski premijer David Cameron u rujnu 2011. godine, kada je dobio podatke o potrošnji jednokratnih plastičnih vrećica u supermarketima Velike Britanije - koji kažu da su britanski potrošači u 2010/2011. godini upotrijebili 6,4 milijardi jednokratnih plastičnih vrećica, što je 5 %-tno povećanje u odnosu na prethodnu godinu, i prvo povećanje nakon rekordne 2006. godine kada je supermarketima Velike Britanije podijeljeno 10,7 milijardi jednokratnih plastičnih vrećica - izdao je "ultimatum supermarketima", da to povećanje korištenja plastičnih vrećica mora biti smanjeno do ljeta. Tom prilikom Cameron je izjavio: "Trgovci moraju raditi bolje. Želim vidjeti značajnije smanjenje potrošnje vrećica. Znam da i oni to žele, ali ukoliko to ne postignu, zatražiti ću da mi objasne zašto nisu". O tome je već pisano na ovome blogu u postu "Vrećinodavstvo u Europi".

Ovog trenutka nema podataka jesu li britanski supermarketi nakon premijerova rujanskog ultimatuma smanjili broj podijeljenih jednokratnih plastičnih vrećica ili nisu, i temeljem kojih podataka je britanski premijer ovih dana odlučio predložiti uvođenje naknade od 5 centi - odnosno oko 47 lipa, ali očito je da ta ideja nije prošla unutar vladajuće konzervativne stranke (britanski premijer Cameron je i predsjednik Konzervativne stranke koje je član i ministar financija Osborne).


- 21:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #