Plastično je fantastično

četvrtak, 28.06.2012.

Komentar dana



Nakon objave članka Jamesa Agrestija "Bans on Plastic Bags Harm the Environment" (Zabrane plastičnih vrećica oštećuju okoliš) koji je15 lipnja 2012. objavljen u Wall Street Journalu - a i predstavljen je na ovom blogu u postu na sljedećem LINKU, razvila se zanimljiva diskusija među komentatorima. Međutim dva odgovora na jedan komentar posebno su mi zapeli za oko pa ih prenosim:

Komentar:

Edith Smith
Ovaj članak nije uzeo u obzir izravnu štetu koju predstavljaju plastične vrećice i drugi komadi plastike koje odnosi vjetar i dospijevaju u crijeva divljih životinja. Da ne spominjem one ružne prizore kada vjetar nosi plastiku na sve više mjesta. Plastika se ne razgrađuje prirodnim putem. Ona se samo lomi u sitnije komadiće. Ti komadići plutaju među planktonima u oceanima. Planktoni su osnova hranidbenog lanca u kojem i mi sudjelujemo.


Odgovori na komentar:

Mary Goodson
Edith, koliko divljih životinja ste vidjeli da trče naokolo po Los Angelesu?

Scott Jones
"Drugi komadi plastike" nisu relevantni za ovu diskusiju. Po mom saznanju, planktoni ne jedu plastiku, i oni nisu pod tim utjecajem. Trgovačke plastične vrećice također degradiraju dosta brzo pod utjecajem sunčevog ultraljubičastog zračenja, tako da ne lete okolo dugo vremena. A što se tiče ženturača koje ostavljaju svoje smeće da ga vjetar raznosi, one će to i dalje činiti, bilo da koriste plastične ili papirnate vrećice.
Niste shvatili smisao članka - a to je da su papirnate i pamučne vrećice slabije alternative za plastične vrećice, što je utvrđeno u nekoliko studija, a ne zbog toga što neki glumac ili pisac uvodnika misle drugačije.



Izvor: Wall Street Journal



- 20:52 - Komentari (1) - Isprintaj - #