Plastično je fantastično

nedjelja, 08.07.2012.

Katkada najbolje namjere vode ... do brljanja




Evo, prenosim članak iz Nacionalnog energetskog vjesnika "Energo Tesla" u kojem je autor imao najbolju namjeru ukazati na neke činjenice vezane uz plastične i papirnate vrećice. Ali, ili u žurbi, ili u neznanju napravio je nekoliko velikih grešaka:

1. U uvodnom dijelu kaže da je najava Mirele Holy o uvođenju naknade na plastične vrećice dobio podršku zelenih, ali da je "izazvao zgražanje među domaćim proizvođačima poliuretanskih vrećica".

Ne postoje poliuretanske vrećice, vjerojatno je autor mislio na polietilenske vrećice. Očito greška. Naime, do sada se "znalo" da se rade od najlona (nikada), PVC-a (možda), ali da se rade od poliuretana velika je tehnička novost. Međutim, nije prvi puta da se pojavljuje ova "tehnička novotarija", još 12. kolovoza 2011. tu je novotariju objavio član Pododbora za zaštitu okoliša u Skupštini grada Zagreb, gospodin J. Keglević, na konferenciji za novirane Hrvatske narodne stranke.

Poliuretan je umjetna pjena (spužva) koja se koristi najviše za razne pjenaste izratke, ali koristi se i za podne obloge, razne izolacijske obloge u građevinarstvu i slično. Javnosti su poznate su i torbe na osnovi poliuretana (umjetna koža tzv. skaj), ali tu se ne radi o vrećicama.

2. Kaže "Proizvodnja polietilenske vrećice zadnja je faza vinilnog lanca u sklopu petrokemijske industrije". Ako su poliuretanske vrećice bila greška, onda "zadnja faza vinilnog lanca" predstavlja ne grešku, već osnovno nepoznavanje. Naime, plastika polietilen dobiva se polimerizacijom iz plina etilena (C2H4), a koji se dobiva iz plina etana (C2H6). Plin etan dobiva se ili frakcioniranjem iz prirodnog plina (prirodni plin se višestupanjskim kompresijama i ekspanzijama prevede u ukapljeno stanje i onda se frakcijskom destilacijom iz smjese odjeljuju komponente C1 do C4) ili u destilacijskim kolonama kada se pri destilaciji nafte pri temperaturi nižoj od 20 st.C odvajaju plinoviti proizvodi: vodik, metan, etan, etilen, propan, propilen, butan, buteni, od kojih se metan, etan, etilen, propan, propilen, butan ukapljuju i koriste se kao gorivo u kućanstvima, za pogon motora (metan, propan, butan) i kao sirovina za proizvodnju petrokemikalija (etan, etilen, propilen - od kojih se kasnije dobivaju polietilen odnosno polipropilen).

Jednostavnije rečeno, ukoliko se etan i posljedično etilen ne izdvoji pri destilaciji prirodnog plina ili nafte, ostati će u gorivu ili plinu koji će nepotrebno izgoriti u našim motorima ili na gorionicima naših štednjaka.

3. U točki 3 kaže da je "reciklaža papira je tehnološki jednostavnija, jer ne zahtijeva separaciju različitih vrsta, koja je u slučaju plastike nužna". Netočno, jer iako je odvajanje po tipovima plastike nužno, to je jedini "složeniji" postupak koji se u sustavu recikliranja plastike provodi, sve ostalo je jednostavan i energetski malo zahtjevan proces. Ali i papir se odvaja - novine, karton, sjajni papir - ne može se od bilo kakvog starog papira dobiti prvoklasni papir i bez obzira na vrlo složene procese, kemijske obrade, izbjeljivanja kemikalijama itd. Vrlo teško da ćete od starog novinskog papira dobiti fotokoprini papir.

4. U točki 4 kaže "Razgradivost - ovo je neosporna prednost papirne ambalaže" - e to je netočan zaključak. Razgradljivost nije prednost, već mana. Zamislite da se plastka razgrađuje što bi se dogodilo npr. sa svim plastičnim izolacijama elektro vodiča u našim kućnim instalacijama, ili s plastikom koju smo ugradili kao termo izolaciju u fasade zgrada u kojima živimo. Razgrađivanjem samo zavaravamo sebe i javnost. Papir se raspada, onako raspadnuti završava sa svim svojim kemikalijama u otpadnim vodama te završava u rijekama i morima koje zagađuje i znatno povećava eutrofikaciju, odnosno neprirodno prihranjivanje voda što za posljedicu ima nekontrolirano cvjetanje mora ili smanjivanje kisika u vodama, a time i "gušenje" vodenog svijeta, a da ne govorimo o toksifikaciji tla i voda.

Karakteristika plastike da je nerazgradljiva je upravo njena prednost - na kraju svog uporabnog vijeka može se prikupljati, reciklirati pa ponovno izrađivati plastične proizvode najrazličitijih namjena.

Eto.


- 14:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #