Plastično je fantastično

ponedjeljak, 30.07.2012.

Pozadina zabrana plastičnih vrećica u Americi

Nemojmo se zavaravati, iza zabrana plastičnih vrećica u Americi stoje sasvim drugi razlozi, a ne neki kvazi ekološki. Nedavno su sve svjetske informativne agencije, a među njima i BBC News objavili, a samo naš Index.hr prenio vijest koja daje sasvim drugačije svjetlo na tu tzv. ekološku svijest Amerikanaca.

Trgovinski rat na pomolu


Američki Senat potvrdio pravo Washingtona da unilateralno nameće posebne takse i namete na subvencionirane robe koje dolaze iz Kine i Vijetnama,

Do glasanja je došlo nakon što je američki apelacijski sud u prosincu odlučio da američko ministarstvo gospodarstva ne može nametati antisubvencijske mjere na robe iz takozvanih "netržišnih ekonomija", gdje država igra glavnu ulogu u ekonomiji.

Cilj zaštititi domaća radna mjesta

Obamina administracija pokušat će zaobići sudsku odluku tako što će na glasanje biti stavljen njen prijedlog zakona o tome da se ministarstvu ipak omoguće te ovlasti. Nakon što je Senat dao zeleno svjetlo, prijedlog ide u Zastupnički dom Kongresa, a zatim na završni potpis Obami. Očekuje se kako će prijedlog proći.

Oni koji podupiru ovaj prijedlog zakona tvrde kako će se na taj način zaštititi radna mjesta u SAD-u, koja dolaze u pitanje jer tržište preplavljuju puno jeftiniji kineski proizvodi, zbog čega mnoga američka poduzeća propadaju.

Kako će odgovoriti Kina?

Očekuje se kako će se postojećim nametima, koji pokrivaju čelik, aluminij, papir, kemikalije i druge proizvode iz Kine, te plastične vrećice iz Vijetnama, sačuvati 80.000 radnih mjesta u SAD-u.

S druge strane, to će samo produbiti ionako zategnute odnose između Kine i SAD-a kada je trgovina u pitanju. Prošlih mjeseci već je zaiskrilo oko kineskih solarnih panela i turbina za vjetroelektrane koje su preplavile američko tržište, a puno su jeftinije od domaćih. Ukoliko SAD definitivno odobri mogućnost nametanja taksi na kineske proizvode, logično je očekivati da ni Kina neće ostati dužna.



Izvori:
BBC News
Daily Times
Index.hr


- 21:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #