Plastično je fantastično

četvrtak, 23.08.2012.

Interkontinentalni let s gorivom dobivenim iz plastičnog otpada



Kako javlja nekoliko svjetskih agencija i web portala, upravo je u pripremi prvi interkontinentalni let laganim avionom koji će kao gorivo koristiti gorivo dobiveno iz plastičnog otpada.

Pilot Jeremy Rowsell letiti će iz Sidneya do Londona u jednomotornom avionu - Cesna 128 i to će biti prvi puta da se takav let izvodi s takvim avionom.

Osim što će to biti prvi let takvim avionom, prvi puta će se kao jedino gorivo u avionskom transportu koristiti avionsko gorivo dobiveno od plastičnog otpada.

Projekt nazvan "Wings of Waste" (Krila otpada) koristiti će gorivo dobiveno u tvornici Portlaoise irske kompanije Cynar Inc.

"Avio prijevoz je kritičan za ekonomiju, vitalan za spašavanje života i najbolji način za doživjeti planet na kojem živimo. Ne možemo zaustaviti letenje niti bi smo to željeli, ali letove možemo učiniti održivima. Naš je cilj isprobati to sintetičko gorivo načinjeno od plastičnog otpada i dokazati da je upotrebljivo za brojne ostale praktične primjene i time zamijeniti fosilna goriva iz konvencionalnih izvora." - izjavio je pilot Rowsell.

Za let Sydney - London biti će potrošeno oko 400 litara sintetičkog diesel goriva. Prema informacijama iz Cynara, za taj projekt donirali su 4 t tog goriva, a ta količina goriva pridobivena je iz oko 5 tona plastičnog otpada.



Izvori:
Plastic News
The Sydney Morning Herald
Aero News Network


- 21:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #