Plastično je fantastično

nedjelja, 02.09.2012.

I na Filipinima se protive zabrani plastičnih vrećica

Najvažnija poslovna udruženja protive se zabrani plastičnih vrećica



Najvažnija poslovna udruženja Filipina protive se zabranama plastičnih vrećica koje su uvedene u nekoliko gradova u sastavu Manile.

Četrnaest poslovnih grupacija, uključujući filipinsku Komoru za trgovinu i industriju, Udruženje filipinske industrije te Udruženje izvoznika Filipina, objavili su plaćeni oglas na cijeloj stranici u vodećim listovima kako bi osudili uvođenje zabrana na plastične vrećice.



"Zabrana plastičnih vrećica sigurno neće zaštititi okoliš! To će dovesti do povećanog korištenja papirnih vrećica što znači više posječenih stabala i veću potrošnju vode i energije. Okolišu će biti samo gore" - ustvrdili su u svojoj objavi.

Odbačene plastične vrećice okrivljene su za zaštropavanje kanalizacija i prozvane su uzročnikom poplava u metropolisima kao što je Manila. Nekoliko gradova u sastavu Metro Manile - Quezon City, Pasay City, Muntinlupa, Pasig, Marikina, Las Pińas i Manila odobrile su mjere za zabranu plastičnih vrećica. Već od danas, 1. rujna u Quezon Cityju uvedena je taksa na svaku pojedinačnu plastičnu vrećicu s kojom se želi utjecati na značajno smanjenje potrošnje plastičnih vrećica.

Ali, poslovne grupacije ocjenjuju da će korištenje papirnatih vrećica značajno više štetiti okolišu nego je to pri korištenju plastičnih vrećica. Navode da je za proizvodnju 1 tone papira potrebno posjeći 17 stabala, a za proizvodnju samo jedne papirne vrećice potroši se skoro 4 litre vode.

U priopćenju se navodi također da proizvodnja papirnih vrećica koristi 200 % više energije i generira dvostruko više emisije ugljičnog dioksida nego što je to kod proizvodnje platičnih vrećica.

"S povećanom sječom drveća i ogoljivanjem šuma, s povećanom potrošnjom energije i vode, s više emisija ugljičnog dioksida i s više otpada - do čega će dovesti zabrane plastičnih vrećica - u stvari šteti se okolišu." - naglašava se u priopćenju. "Zabrane plastičnih vrećica dovesti će u pitanje 200.000 radnih mjesta u plastičarskoj industriji", upozoravaju poslovne grupacije. A porasti će i uvoz papira na Filipine.

"Plastične vrećice definitivno nisu jedini krivac za poplave, klimatske promjene i nepravilno odlaganje otpada, kao što ih se okrivljuje. Umjesto što ih se zabranjuje, poslovne grupacije žele potaknuti donođenje regulative s kojim bu se reguliralo odvojeno prikupljanje. To će svakako zahtjevati više posla, ali dovesti će do čišćih gradova, vodeni tokovi biti će oslobođeni od svekolikog otpada, sačuvati će se šume, voda i energija, smanjiti će se uvoz, sačuvati će se radna mjesta i stvoriti snažna industrija reciklirania širom zemlje" - navodi se u priopćenju.

Od kada su uvedene zabrane plastičnih vrećica, primijećeno je na tržnicama da neki trgovci vlažne proizvode zamataju u novinski papir. A takvo što nije higijenski sigurno i predstavlja veliku zdravstvenu opasnost obzirom da se novine danas tiskaju na recikliranom papiru kojemu se ne može utvrditi porijeklo, ali najčešće se prikuplja iz smeća na odpadima i odlagalištima.

Filipinske poslovne grupacije potpisnice priopćenja su:
Udružena Filipinsko-Kineska trgovačka i industrijska komora (Federation of Filipino Chinese Chamber of Commerce and Industry)
Konfederacija zaposlenika Filipina (Employers Confederation of the Philippines)
Udruženje za nadzor zagađenja Filipina (Pollution Control Association of the Philippines)
Udruženje kemijske industrije Filipina (Samahan ng Pilipinas sa Industriang Kemiko)
Udruženje petrokemijskih proizvođača Filipina (Association of Petrochemical Manufacturers of the Philippines)
Institut za ambalažu Filipina (Packaging Institute of the Philippines)
Savjet za polistirensku ambalažu Filipina (Polystyrene Packaging Council of the Philippines)
Udruženje plastičarske industrije Filipina (Philippine Plastics Industry Association)
Udruženje industrije za recikliranje (Metro Plastics Recycling Industries)
Filipinsko udruženje supermarketa (Philippine Association of Supermarkets)
Udruženje ujedinjenih supermarketa Filipina (Philippine Amalgamated Supermarkets Association)




Izvori:
CBS News
The Manila Times
ABC-CBC News



- 00:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #