Plastično je fantastično

srijeda, 10.10.2012.

Činjenicama protiv mitova 3: Zašto plastika?

Mislim da je to već svima jasno zašto "da" plastici, ali naišao sam na zgodan pregled prednosti koje je sastavilo Britansko udruženje za plastiku - BPF. Evo što oni izdvajaju u svom članku:

Industrija plastike čini značajan doprinos britanskoj ekonomiji. S brojnim proizvodima kojima opskrbljuje tržište pridonosi inovativnosti i povećanju profitabilnost.

- Plastičarska industrija Velike Britanije zapošljava oko 180.000 zaposlenika, što predstavlja jedan cijeli grad srednje veličine kao što je to Oxford.
- Plastičarska industrija ima godišnje oko 19 milijardi funti prometa, što je ekvivalent troškovima 63 srednje velike bolnice.
- Plastičarska industrija u 2012. godini izvesti će oko 5 milijardi funti, upravo onoliko koliko je izglasano povećanje budžeta Europske unije u 2012. godini.
- Plastičarska industrija potrošila je oko 5 miliona tona sirovina, količina koja odgovara otprilike polovici proizvodnje čelika.
- Za proizvodnju plastike koristi se samo 4 % potrošnje sirove nafte i prirodnog plina.

Plastika u pakiranju:
- Bez plastičnog pakiranja, težina ambalaže povećala bi se za 398 %, potrošnja energije za izradu ambalaže porasla bi za 208 %, a zapremnina ambalaže bi se povećala za 258 %.
- Plastična ambalaža 80 % je lakša nego je to bila prije 20 godina.
- Korištenjem plastičnih boca, plastenki, umjesto klasičnih alternativa uštedi se do 40 % troškova goriva potrebnog za distribuciju.
- Za pakiranje 200 grama sira potrebno je samo 2 grama plastične ambalaže, za 1,5 litara vode potrebno je 38 grama plastike i za 125 grama jogurta potrebno je samo 4,5 grama plastike.
- Plastična ambalaža omogućila je smanivanje kvarenja i bacanja hrane zbog toga s 50 % u zemljame u razvoju na 3 % bačene hrane u razvijenim zemljama.
- Omatanjem krastavca u plastičnu foliju, održati će ga se svježim i do 14 dana, dok će neomotani krastavac ostati svjež najviše 3 dana.

Plastika u građevinarstvu:
- PVC građevinska stolarija (prozori i vrata) imaju životni vijek od najmanje 35 godina
- Tijekom životnog vijeka jedne zgrade, 1 kg plastike može uštedjeti do 755 kg emisije CO2.
- Ploče od ekspandiranog polistirena (EPS) kao toplinska izolacija smaniti će potrošnju energije za grijanje zgrada i može ostvariti smanjenje i do 50 % emisija CO2.
- 1162 kilometra začepljenih cijevi za vodu iz viktorijskog doba, biti će zamijenjeno s plavim plastičnim cijevima i ostavriti će se smanjenje propuštanja i gubitaka pitke vode do 30 %.



Plastika u transportu:
- 22 % Airbusa 380 čine lagani plastični kompoziti, što omogućava uštedu goriva i operativnih troškova za 15 %.
- Boeing 787 Dreamliner napravljen je od 50 % plastičnih kompozita, što omogućava do 20 % uštede goriva.
- Prosječno vozilo danas sadrži i do 1400 plastičnih dijelova što je smanjilo težinu vozila do 30 %.
- 105 kilograma plastike u vozilu ukupno teškom 1000 kg uštedjeti će 750 litara goriva za prijeđenih 145.000 km, što na razini Europske unije omogućava uštedu od 12 miliona tona goriva te smanjenje emisije CO2 za 30 miliona tona.


Plastika u sportu:
- Za izradu majice nogometnog dresa potrebno je 8 plastičnih boca.
- Tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva 2010. godine, 9 nacionalnih timova imalo je sportske dresove načinenje od recikliranih plastičnih boca.
- Tenisice su zahvaljujući plastici danas teške samo 100 grama. Težina je u posljednjih 20 godina prepolovljena upravo zbog korištenja plastičnih komponenti.
- Poliuretanski kostimi za plivanje s ultrazvučno spojenim dijelovima osiguravaju plivačima 5 % bolju opskrbu kisikom i 4 % povećanje brzine plivanja.
- S laganim tenskim reketima izrađenim od plastičnih kompozita s ugljičnim vlaknima moguće je postići brzinu teniske loptice do 200 km na sat.



- 10:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #