Plastično je fantastično

četvrtak, 06.12.2012.

"Pametni " Toronto ukinuo zabranu plastičnih vrećica

Već je pisano na ovom blogu u postu "Glupi Toronto" zabranio plastične vrećice" kako je došlo do donošenja odluke o zabrani plastičnih vrećica u tom tromilijunskom kanadskom najvećem gradu. Stvarno je bio "glupi" način kako je došlo do donošenja odluke o zabrani. Naime, raspravljalo se o ukidanju nameta na plastične vrećice jer je utvrđeno da takav namet nema ni ekonomskog ni ekološkog smisla (da bio je tada u gradskom vijeću netko pametan), ali naravno, uvijek se nađe netko "pametniji" i u jeku diskusije, tek tako da gradonačelniku malo zapapri, predloži "Zabranimo plastične vrećice". I kako to biva kada politikanstvo zauzme mjesto racionalnim odlukama, donešena je je odluka o zabrani jednokratnih plastičnih vrećica od početka lipnja 2012., ali je stupanje na snagu odluke naknadno prolongirano od 1. siječnja 2013. Bilo je to 6. lipnja 2012.

Naravno da je vijest odmah proletila cijelim svijetom i takozvanim kobajage zelenima postala primjer ekološki savjesnog upravljanja gradom te su zaredali hvalospjevi i pozivanje na primjer ("glupog") Toronta. Naravno, nitko nije želio spominjati cijelu pozadinu, već su samo isticali konačnu odluku. Zabrana!

No, kako to biva u demokratskom svijetu, svatko može demokratski donijeti odluku kakvu hoće, ali i taj svatko može i mora odgovarati za posljedice takve odluke. Odmah je kanadsko udruženje proizvođača plastičnih vrećica (Canadian Plastic Bag Association) započelo s pripremama i usuglašavanjima te su 19. studenog ove godine inicirali sudski postupak pri Vrhovnom sudu države Ontario protiv grada Toronta.

Osnova tužbe je činjenica da je Vijeće grada Toronta donijelo odluku bez javne rasprave, nije obavilo nikakve analize niti je od nikoga "oštećenog" dobilo takav prijedlog te je navedena odluka donešena u "lošoj vjeri", kako je istaknuo glasnogovornik tog kakandskog udruženja. Naglasio je da "... gradsko vijeće Toronta nije od nikoga dobilo nikakav prijedlog niti bi ta odluka donijela nikakvu dodatnu ekonomsku, socijalnu i / ili ekološku dobrobiti gradu niti bi se time zaštitilo zdravlje, sigurnost i dobrobit svake osobe."

Valja napomenuti da je kanadsko udruženje proizvođača plastičnih vrećica (Canadian Plastic Bag Association) ad hock udruga koje se formirala upravo iz razloga suprostavljanju stupanju na snagu ove ekonomski i ekološki štetne odluke. djeluju unutar kanadskog Udruženja plastične industrije plastike (Canadian plastic Industry Association).

Upravo na takav način su se okupili i hrvatski proizvođači plastičnih vrećica u neformalnu grupu te s argumentima izašli protiv prijedloga bivše ministrice zaštite okoliša koja je namjeravala uvesti naknadu na plastične vrećice od najmanje 2 kn po komadu.

No, vratimo se Torontu. Tužba je predana Vrhovnom sudu države Ontario kojoj je Toronto glavni grad. I grad je suočen s tužbom proizvođača plastičnih vrećica.


S posljednje sjednice gradskog vijeća Toronta - Photo by: Bernard Weil / Toronto Star

Na posljednjoj sjednici gradskog vijeća 28. studenog, gradonačelnik je od strane pojedinih vijećnika optužen da je dopustio donošenje nepromišljene i štetne odluke o zabrani jednokratnih plastičnih vrećica zbog koje je grad tužen i prijeti mu gubitak spora jer su argumenti plastičara potvrđeni, ispravni i u potpunosti pobijaju argumente za donošenje odluke o zabrani (ako ih je uopće i bilo).

Gradonačelnik je stavio predmet na raspravu na zatvorenoj sjednici gradskog vijeća te je rezultat te zatvorene sjednice donošenje odluke o ukidanju odluke o zabrani jednokratnih plastičnih vrećica od 1. siječnja 2013. Odluka je donešena s 38 glasova za i 7 glasova protiv.

Naravno, odluku su pozdravili proizvođači plastičnih vrećica, plastičari i plastičarska industrija, ali i udruženje trgovaca koje napominje da se prije uvođenja bilo kakvih zabrana koje imaju utjecaja na njihovo poslovanje mora i njih konzultirati. Predsjednik udruženja naglasio je da je ta srijeda "dobar dan za male poduzetnike u Torontu".

Naravno, neki vijećnici se nisu slagali s takvom odlukom, pa je predložena i prihvaćena odluka s 31 glasom za i 14 protiv da stručne službe grada do sljedećeg srpnja trebaju pripremiti izvještaj za gradsko vijeće o rezultatima mjera za smanjenje korištenja plastičnih vrećica.

Sve u svemu, očito je Toronto se "opametio". Pitanje je sada hoće li ta vijest proletjeti planetom kao što je proletjela vijest o zabrani? Sumnjam.



Izvori:
- Plastics News.com
- The Star.com







- 11:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #