Plastično je fantastično

subota, 08.12.2012.

Što plastičari čine da se smanji plastični otpad u moru

U ožujku 2011. u Miamiju, SAD, održana je 5. Svjetska konferencija o plastičnom otpadu u moru kojom prilikom je donesena Globalna deklaracija udruženja plastičara o rješenjima za morski otpad. Deklaracijom se potvrđuje opredijeljenost svjetske plastičarske industrije da će sa svim zainteresiranim stranama aktivno raditi na smanjivanju i rješavanju globalnog problema - odbačene plastike u morskom okruženju. Deklaraciju, koje je su potpisnici i Udruženje za plastiku i gumu Hrvatske gospodarske komore te Društvo za plastiku i gumu možete pročitati na sljedećem LINKU.

Početkom prosinca ove godine izdan je izvještaj o aktivnostima koje su u tijeku ili se planiraju. Radi se o 140 projekata koji za cilj imaju smanjivanje plastičnog morskog otpada. Za razliku od studenog 2011. kada je izvještaj obuhvatio 100 projekata, u ovom je izvještaju zabilježen značajni porast aktivnosti i projekata.

Kako je naglasio Steve Rusell - potpredsjednik udruženja plastičara pri američkom savjetu za kemiju (American Chemistry Council): "Plastičarska industrija čvrsto je opredijeljena i u potpunosti se slaže s principom da plastika ne pripada okruženju svjetskih oceana i da ista ne bi smjela biti odbacivana u oceane. S plastikom se mora odgovorno koristiti, višekratno upotrebljavati, reciklirati i na kraju obnoviti zbog svoje energijske vrijednosti."

Izvršni direktor PlasticEurope g. Winfried Haaensel izjavio je: "Ovaj izvještaj odražava usmjerenost naše industrije na iznalaženju rješenja u suradnji s ostalim partnerima i zainteresiranim stranama."

Potpisnici Deklaracije o morskom otpadu prepoznali su 6 područja na kojima će se angažirati u iznalaženju održivih rješenja, a koja su usmjerena na: javno privatni partnerstvo na području smanjivanja morskog otpada, istraživanje, javnu politiku, dijeljenje najboljih rješenja i prakse, recikliranje i obnavljanje plastike te zagađenje plastičnim peletama.

Danas potpisnici Deklaracije provode više od 140 projekata koji su završeni, u tijeku ili su u planu. Projekti pokrivaju vrlo široka područja - od obrazovanja do globalnih istraživanja i ekološki učinkovitog upravljanja otpadom i prevencijom otpada u moru.

Najnoviji izvještaj možete pročitati na sljedećem LINKU.



Kao što možete iz izvještaja vidjeti i Hrvatska je aktivna u rješavanju problema plastičnog morskog otpada te se provodi edukacijska akcija "Plastika je prevrijedna da bi se bacala".


Izvor: Marine Litter Solutions



- 00:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #