Plastično je fantastično

utorak, 11.12.2012.

Borbe u obranu plastičnih vrećica

Kako se nerazumno i iz sasvim drugih razloga, a nimalo ekoloških, pojavljuju zabrane plastičnih vrećica u pojedinim gradovima, regijama i državama, isto tako se i plastičarska industrija okuplja u saveze u obranu svojih, ali i tržišnih, proizvodnih pa i ekoloških interesa.

Zabrane plastičnih vrećica u svijetu potaknute su različitim povodima i cijeli niz postova na ovom blogu posvećen je razotkrivanju stvarne pozadine. Najčešće je to politička manipulacija, zaštita nekih interesa te obmanjivanje neupućene javnosti kod koje se davno već stvorio dojam da se zabranama i/ili naplatama ekstra taksi čini nešto ekološki dobro.

Kao što ste imali prilike vidjeti na blogu - "slučaj Toronto" je vrlo simptomatičan i u ovom trenutku plastičarska industrija dobila je bitku. "Rat" se nastavlja, a kakav će ishod biti, to nitko ne može predvidjeti, jer racionalni, ekonomski, ekološki i znanstveno dokazani argumenti najčešće nemaju nikakvog utjecaja na donošenje odluka o oporezivanju ili zabrani plastičnih vrećica.

I ovih dana u svijetu se vode pravne bitke. Evo navodim ovdje primjere Škotske koji se širi na cijelu Veliku Britaniju te slučaj grada i države Delhi u Indiji.

U Škotskoj je formiran savez od nekoliko članova: Foodservice Packaging Association (FPA) - Udruženje proizvođača ambalaže za hranu , Packaging and Films Association (Pafa) - Udruženje proizvođača ambalaže i filmova, Confederation of Paper Industries (CPI) - Konfederacija papirne industrije i British Plastics Association (BPF) - Britanska udruženje plastičara. Osnovni cilj saveza je stavljanje "znanosti iznad propagande" u cijelom predmetu zaštite plastičnih vrećica, borbe protiv zabrana i uvođenja taksi i u Škotskom, ali i u britanskom Parlamentu.

Na predstavljanju nove koalicije, izvršni direktor Pafa g. Barry Turner izjavio je: "Nema nikakvih dokaza koji bi podržavali česte prijedloge za oporezivanjem plastičnih vrećica, a koji se opravdavaju postizavanjem ekoloških dobitaka, niti bi takvim taksama postignuto smanjenje potrošnje plastičnih vrećica dovelo do veće ekološke svijesti i na drugim područjima".

Vlada i mediji trebali bi umjesto podržavanja uvođenja taksi trebali isticati dobrovoljne aktivnosti i nastojanja koja provode sami proizvođači plastičnih vrećica s ciljem višekratnog korištenja istih te smanjivanjem njihovog korištenja.

Glavni direktor Pafa g. Peter Davis izjavio je: "Novoosnovana koalicija namjerava biti proaktivna u prikazivanju praktičnosti i ekoloških prednosti plastičnih vrećica, ali i podsjetiti javnost da postoje mnogo značajniji problemi održivosti koji se moraju rješavati".

Članovi koalicije navode da plastične vrećice nemaju nikakav značajan negativni ekološki utjecaj. Stoga navedena koalicija ima namjeru informirati javnost, industriju i vladu s pravilnim informacijama o plastičnim vrećicama i njihovom utjecaju s nadom da uvođenje taksi može biti izbjegnuto.


Istovremeno, na Vrhovnom sudu države Delhi u Indiji vodi se sudski spor kojeg je povela All India Plastic Industries Association (AIPIA) (Sveindijsko udruženje proizvođača plastike) protiv vlade države Delhi koja je svojim dekretom zabranila proizvodnju, prodaju, uvoz, držanje, prodaju i korištenje plastičnih vrećica u New Delhiju i državi Delhi sa stupanjem na snagu od 23. studenog ove godine.

Predstavnici proizvođača zatražili su (barem) ukidanje zabrane proizvodnje plastičnih vrećica zbog mogućnosti prodaje izvan države Delhi.

6. prosinca održana je prva rasprava na sudu i bila je zanimljiva diskusija između sudaca (predsjednika vijeća D. Murugesan i suca Rajiv Sahai Endlaw) i predstavnika Vlade koji su branili ovu odluku:

Sud: "Kako uopće možete izreći apsolutnu zabranu za plastične vrećice? Ukoliko prerađivačka industrija plastičnih vrećica nije opasna sama po sebi, kako možete zabraniti proizvodnju plastičnih vrećica? Možete li izreći ukupnu zabranu plastičnih vrećica? Jeste li predvidjeli učinak svoje odluke na prerađivačku industriju? I kako možete zabraniti proizvodnju plastičnih vrećica dok ista ta industrija ima dozvolu za rad i proizvodnju?"

Predstavnik vlade je postavio pitanje: "Kako je moguće da se u državi Delhi proizvode plastične vrećice ako je nakon odluke o zabrani od 23. studenog izgubljeno tržište?"

Sud: "Koje su studije napravljene da bi se donijela odluka o zabrani? Istovremeno, dozvoljeni su plastični tanjuri, plastični pribor za jelo, plastične boce, a zabranjuju se samo plastične vrećice. Plastika je plastika, a zabranjuju se samo plastične vrećice."

Predstavnik plastičara naglasio je da je osim nerazumne odluke o zabrani plastičnih vrećica, vlada Delhija premašila svoje ovlasti, jer takve dekrete o zabranama može donijeti samo središnja vlast Indije. "Vlada države Delhi, samo da bi ispunila svoj ranije utvrđeni dnevni red, samovoljno i nerazumno je odbila sve prigovore podnositelja zahtjeva".

Rasprava se nastavlja 11. prosinca, dok je tokom jučerašnjeg dana vlada Delhija poduzela opsežnu akciju kontrole provođenja dekreta o zabrani plastičnih vrećica, a težište su bili trgovački centri i hoteli s 5 zvjezdica. Kako je izvješteno, 25 kontrolnih ekipa utvrdilo je više od 100 slučajeva kršenja zabrane u trgovinama.

Borba se nastavlja.


Izvori:
- Plastic and Rubber Weekly
- India Daily News
- India Environment Portal



- 23:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #