Plastično je fantastično

srijeda, 26.12.2012.

Vancuver asfaltira ulice s mješavinom asfalta i reciklirane plastike

Kanadski grad Vancuver je prvi grad u Kanadi koji asfaltira svoje ulice s asfaltom koji sadrži recikliranu plastiku u obliku voska kojeg je proizvela kompanija GreenMantra Technologies iz Toronta. Ovakvim načinom iskorištenja otpadne plastike (koja se ne može ili ne isplati reciklirati) Vancuver ne samo da riješava problem plastičnog otpada već mu primjena te tehnologije omogućava da do 2020. godine postane "najzeleniji" grad na svijetu.

Dodavanjem voska napravljenog od reciklirane plastike omogućava se da proces asfaltirana protiče nesmetano i pri nižim temperaturama nego je to uobičajeno kod klasičnog asfaltiranja. Temperature su niže i do 40 °C što smanjuje potrošnju goriva potrebnog za zagrijavanje asfaltne mase oko 20 % te smanjuje emisije plinova koji se tijekom zagrijavanja emitiraju u atmosferu.



Uspoređujući smjesu asfalta i voska od reciklirane plastike s klasičnim asfaltom postižu se enormna smanjenja emisija stakleničkih plinova - izjavio je Peter Judd, generalni direktor inženjeringa (na slici lijevo) za dnevne novine Vancouver Sun. Kako kaže, ovakvim načinom asfaltiranja vankuverskih ulica za 300 t godišnje smanjiti će se emisija stakleničkih plinova. I pored toga, nisko temperaturni asfalt omogućava da se u nove smjese doda još više starog i otpadnog, odnosno recikliranog asfalta.

Iz kompanije GreenMantra Technologies izvijestili su da koriste odgovarajući katalitički proces za ekonomičnu pretvorbu reciklirane plastike u visoko kvalitetni sintetički vosak, ulja za podmazivanje i masti kao i za proizvodnju goriva - na primjer diesela.

S više od 95 % učinkovitosti, proces ima značajno niže troškove rada u odnosu na klasične procese proizvodnje voska ili ulja te u odnosu na procese obrade plastičnog otpada. Ulazna sirovina za ovaj proces proizvodnje voska je čisti polietilen i polipropilen, iskorištena reciklirana plastika kao što su plastične boce i vrećice te ostala reciklabilna plastika.

Topla asfaltna smjesa ima značajni porast potrošnje na Sjeverno Američkom tržištu asfaltiranja u posljednjih 10 godina. Značajna poboljšanja napravljena su dodavanjem aditiva za bolje tečenje, međutim značajno bolji rezultati postižu se korištenjem voska dobivenog od reciklirane plastike.

Kompanija GreenMantra Technologies iz Toronta očekuje i širenje prodaje svoje tehnologije i u druge dijelove svijeta, kao što je to na primjer u indijski Chennai gdje već koriste reciklirane plastične vrećice i plastične boce za proizvodnju smjese koju lokalno stanovništvo naziva "plastične ceste" i kojom prilikom se uvelike rješava problem otpada. O tome je već pisano na ovom blogu u postu "Plastične ceste".


Izvori:
Vancouver Sun
SPI - The plastics industry trade association



- 13:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #