Plastično je fantastično

nedjelja, 30.12.2012.

Činjenicama protiv mitova 4: Mitovi su tu, ali treba ih rušiti

Nedavno mi je do ruku dospio materijal Melezijskog udruženja proizvođača plastike - Malaysian Plastics Manufacturers Association koje je pripremilo cijeli niz aktivnosti u korist bolje zaštite okoliša i kako bi se smanjilo neodgovorno odbacivanje smeća, ali i kako bi se aktivnosti lokalnih zajednica usmjerile na prave uzroke onečišćenja i ugrožavanja okoliša. Tom prilikom organizirali su i akciju "Recite ne odbacivanju smeća" - (Say No to Litering) u sklopu koje su odštampali nekoliko serija plastičnih vrećica na kojima su pokušali razotkriti mitove koji danas vladaju o plastičnim vrećicama.

Evo, na sljedećim slikama možete ih pogledati:



























MIT:

Razgradljivost je dobra. Plastične vrećice nisu dobre jer se ne razgrađuju.

------------------------------

ČINJENICA:
Razgrađivanje u prisutnosti kisika emitira ugljični dioksid, staklenički plin koji uzrokuje globalno zatopljivanje. U uvjetima nedostatne prisutnosti kisika, razgrađivanje je još lošije jer emitira plin metan - snažan staklenički plin koji 22 puta više oštećuje okoliš od ugljičnog dioksida. Plastične vrećice ne razgrađuju se jednostavno, što ih čini idealnim za RECIKLIRANJE.























MIT:

Zabrane jednokratnih plastičnih vrećica povećati će korištenje višekratnih vrećica.

------------------------------

ČINJENICA:
Zabrana kakvu je uveo San Francisco NIJE povećala korištenje višekratnih vrećica. Umjesto toga, koristili su velike količine papirnatih vrećica. Tijekom proizvodnje papirnatih vrećica emitira se 60 % više stakleničkih plinova i 6 puta su teže te se za njihov transport troši više goriva što uzrokuje još veće zagađenje zraka.
























MIT:

Plastične vrećice nisu reciklabilne

------------------------------

ČINJENICA:
Plastične vrećice su 100 % reciklabilne (oporabljive). Plastične vrećice načinjene su od polietilena i lako se recikliraju. Kada se 1 tona plastičnih vrećica ponovno iskoristi ili reciklira, 11 barela nafte (176 litara) nafte je sačuvano. Za recikliranje 1 kg plastičnih vrećica utrošiti će se 91 % manje energije nego za recikliranje 1 kg papirnatih vrećica.























MIT:

Porez ili naknada će smanjiti korištenje plastičnih vrećica.

------------------------------

ČINJENICA:
Irska je uvela porez koji je postigao inicijalni pad potrošnje od 90 %. ALI, istovremeno je za 400 % povećana prodaja plastičnih vrećica za smeće. Zašto? Vi TREBATE plastičnu vrećicu za odlaganje smeća! U nedostatku besplatnih plastičnih vrećica, VI morate PLATITI vrećice za smeće. To će jedino izazvati teškoće siromašnima.






















MIT:

Plastične vrećice su glavni izvor otpada. Zabranom vrećice smanjiti ćemo otpad.

------------------------------

ČINJENICA:
Plastične vrećice čine samo jedan posto ukupnog otpada. Odbacivanje smeća je problem ponašanja. Zabranom plastičnih vrećica ništa se neće promijeniti u svijesti onih koji nepravilno odbacuju smeće. Rješenje za otpad je obrazovanje javnosti, programi recikliranja i pravilnog odlaganja.













Izvor:
Malaysian Plastics Digest



- 00:18 - Komentari (1) - Isprintaj - #