Plastično je fantastično

srijeda, 27.02.2013.

Nemreš bilivit koliko je glupost političara bezgranična, svevremenska, sveprisutna i bjelosvjetska

I kad mislimo da su naši političari neobrazovani, "bikoz vi dont trast dem animor", ne brinite se, ta i takva glupost nije samo privilegija naših, već je ta glupost sveprisutna i svjetski raširena.



Evo nam primjera iz Ukrajine.




Kako javlja Kyiv Post, Član ukrajinskog parlamenta, predstavnik Regionalne stranke, "uvaženi zastupnik" Ihor Tsyrkin predložio je donošenje propisa (prijedlog zakona broj 2352) kojim bi se u Ukrajini ograničila proizvodnja, uvoz, korištenje i distribucija plastičnih vrećica i ostale ambalaže koja ima dugotrajan vijek raspadanja. U tu ostalu ambalažu uključena je i papirna i kartonska ambalaža, ambalaža od parafinskog papira te ambalaža načinjena od plastične folije. Pod zabranu bi potpale plastične vrećice zapremnine manje od 35 litara, odnosno 35 dm3, i one tanje od 25 mikrona.

U obrazloženju se kaže da prosječni Ukrajinac baci godišnje više od 500 vrećica. U ovaj podatak iskreno sumnjam jer ne vjerujem da je Ukrajina toliko snažnije tržište od recimo potrošački razvijenijih zemalja gdje se npr. u Austriji potroši po glavi stanovnika manje od 400 vrećica, u Irskoj prije uvođenja takse 328, u Velikoj Britaniji 171, Škotskoj 153, u Americi oko 200, Hrvatskoj 200, Australiji 200 … itd. Ali, možda je takvo pretjerivanje i razumljivo kada se želi nešto postići. Možda.

Ali, sada dolazi pravi biser u obrazloženju gdje "uvaženi zastupnik" Ihor Tsyrkin kaže da se "spaljivanjem plastičnih vrećica otpušta Bisfenol A (sic!) koji remeti ravnotežu ljudskih hormona".

Bisfenol A ??? Jednostavno, nemreš bilivit.


Izvori:
Kyiv Post
Animated Flags



- 17:37 - Komentari (4) - Isprintaj - #