Plastično je fantastično

nedjelja, 31.03.2013.

Plastične vijesti - Bravo Osječani


NOVOSTI IZ SVIJETA PLASTIKE Br. 15






Potaknuti dobrim rezultatima u prikupljanju starog papira u osječkom Unikomu odlučili su započeti s odvojenim prikupljanjem plastike.

Od idućeg tjedna građanima će se dijeliti posebne žute vreće s držačem u koje će se odlagati plastika poput plastičnih vrećica, folija, razne plastične ambalaže koje nije u sustavu povratne naknade - boce od ulja, octa, sredstava za čišćenje, kozmetike, itd. te plastične čaše.

Plastika će se odvoziti u terminima s plavim kantama za papir a u planu je i nabavka posebnog vozila koje će skupljati samo plastični otpad. Prikupljeni plastični otpad potom će se odvoziti u osječku tvrtku Drava Internacional, najvećeg prerađivača plastike u regiji, gdje će se reciklirati u druge proizvode od plastike.

Iako plastika izravno ne zagađuje okoliš, za razgradnju jedne plastične vrećice u prirodi, ako je izložena sunčevom svjetlu, potrebni su deseci godina.

Odvojeno prikupljanje otpada u europskim državama odavno nije novost, no naši građani tu naviku tek trebaju usvojiti, a ova Unikomova inicijativa mogla bi biti prvi korak ka tome.





Izvori:
Osijek Online.com
You Tube



- 22:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #