Plastično je fantastično

srijeda, 08.05.2013.

Borba za plastične vrećice u Kaliforniji se nastavlja

Kako sam više puta pisao na ovom blogu, u SAD-u, a posebno u Kaliforniji, vodi se oštra borba između protivnika i zagovaratelja uvođenja zabrana i/ili taksi na jednokratne plastične vrećice. Trenutno je borba prilično oštra u Kaliforniji jer zagovaratelji traže da se uvede zabrana na razini cijele savezne države.

U nastavku čitateljima bloga dajem isječak iz radio emisije radio stanice KSFO iz San Francisca, gdje se u diskusiju uključio i Phil Rozenski iz American Progresive Bag Aliance (Američkog saveza za promicanje plastičnih vrećica). On je u svom telefonskom javljanju u emisiju ponovno, po tko zna koji puta, ponovio dobro poznate činjenice: da su plastične vrećice ekološki najpovoljnije, da se mogu višekratno koristiti, da se 100 % mogu reciklirati, da su proizvedene iz nusprodukata pri preradi nafte, odnosno da one ne troše zalihe nafte. Rozenski je naglasio da bi platnenu odnosno pamučnu vrećicu trebalo koristiti najmanje 131 puta da bi se anulirao njezin negativni utjecaj na okoliš, u usporedbi s jednokratnom plastičnom vrećicom. Da je tzv. "carbon footprint" (ugljikov trag) plastične vrećice najmanji u odnosu na druge vrećice.

Sve u svemu, sve zabrane i takse koje su uvedene u pojedinim mjestima, gradovima i okruzima Amerike zasnovane na tzv. "junk science" odnosno na dokazima koje su pribavile ili potplatile razne interesne skupine - u pravilu proizvođači papirnatih i platnenih vrećice ili višekratnih plastičnih torbi.

Evo, poslušajte:






- 15:22 - Komentari (2) - Isprintaj - #