Plastično je fantastično

petak, 31.05.2013.

Kalifornija odbila zabranu jednokratnih plastičnih vrećica


NOVOSTI IZ SVIJETA PLASTIKE Br. 28



*** BREAKING NEWS *** BREAKING NEWS *** BREAKING NEWS *** BREAKING NEWS ***



Kao što je poznato, u Kaliforniji se već duže vremena vodi prilično oštra kampanja o zabrani jednokratnih plastičnih vrećica na saveznoj razini, odnosno na razini cijele savezne države Kalifornije. Već drugi puta u zakonsku proceduru ušao je zakonski prijedlog o zabrani. Prvu puta je prijedlog AB 1998 podnesen 2010. godine i isti nije dobio potrebnu većinu od 21 glasa da bi bio prihvaćen.

Ovaj puta bio je to prijedlog SB 405 senatora Alexa Padille. Glasanjem u senatskom odboru savezne države Kalifornije koje je održano danas malo prije objave ovog posta na blogu, prijedlog je s 18 naprema 17 glasova podržan, ali ipak nije prošao jer nije dobio potrebnih 21 glas kako bi bio prihvaćen.

Zagovornici zabrane okupljeni u građansku inicijativu "Californians Against Waste" djelomično su zadovoljni, prikupili su čak 14000 potpisa na svoju peticiju potpore senatoru Padilli i kako kažu, na ovom glasanju u senatskom odboru postigli su napredak jer im je nedostajalo samo 3 glasa do potrebnih 21, što je čak 4 glasa više no što su ostvarili u prethodnoj kampanju 2010. godine, kada je njihov prijedlog dobio "samo" 14 glasova. Kako su obavijestili sve svoje podupiratelje cirkularnim pismom "Keep in mind that we’re not going to give up, and neither should you!" - dakle, ne odustaju od daljnje borbe.

Inače, neovisno o ovom neuspjehu zagovaratelja zabrana, i dalje lokalne zajednice - okruzi i gradovi samostalno donose odluke o zabranama, pa je tako trenutno u Kaliforniji 76 prihvaćenih zabrana jednokratnih plastičnih vrećica, a što je ipak manje od 10 % lokalnih uprava okruga i gradova koje sačinjavaju saveznu državu Kaliforniju.





Izvori:
California Against Waste
Wikipedia
Animated Flags



- 04:57 - Komentari (1) - Isprintaj - #