Plastično je fantastično

ponedjeljak, 10.06.2013.

Talijani ne mare za britanske blokade niti europske preporuke










Talijanska vlada, bez da je sačekala mišljenje Europske komisije, prihvatila je zakon kojim se zabranjuje prodaja nerazgradljivih jednokratnih plastičnih vrećica, unatoč pravnom izazovu vlade Velike Britanije, koja je optužila Rim da krši unutarnja pravila EU tržišta. O britanskoj blokadi već je pisano na ovom blogu u postu "Velika Britanija blokira talijansku zabranu".

Italija je 12. ožujka ove godine obavijestila Europsku komisiju da ima namjeru zabraniti prodaju vrećica koje nisu napravljene od papira, prirodnih vlakana, poliamidnih vlakana i polimera. Vrećice koje su sukladno predloženom zakonu dopuštene za prodaju moraju imati otisnutu jasnu uputu od čega je izrađena, kako je ponovno koristiti i kako je odložiti nakon upotrebe.

Velika Britanija je 15. svibnja ove godine podnijela zahtjev kojim je formalno zatražila da Europska komisija blokira taj zakon navodeći da taj talijanski zakon priječi slobodno kretanje roba na unutarnjem tržištu Europske unije te je u suprotnosti s obavezama iz EU ugovora koje je prihvatila Italija.

Italija se s time nije složila. U priopćenju su naveli da je ovim zakonom nađeno uravnoteženo rješenje o korištenju potrošačkih vrećica koje je usmjereno na destimuliranje potrošače za korištenje jednokratnih vrećica i ograničavanje stvaranja otpada, a sve s ciljem zaštite okoliša od nekontroliranog odbacivanja vrećica i istovremeno promicanje industrijskog i tehnološkog razvoja u području kemije iz obnovljivih izvora.

Trenutno, Europska komisija razmatra talijanski zahtjev.

Europska komisija je za nekoliko mjeseci odgodila prijedlog donošenja uredbe na razini Europske unije o upotrebi jednokratnih plastičnih vrećica. Ne obavezujuća preporuka kako bi EU članice trebale postupati s plastičnim vrećicama mogla bi biti izdana do kraja lipnja 2013. Kako se doznaje iz izvora bliskih donošenju preporuke, neće biti izravne preporuke o zabrani, već će biti najvjerojatnije preporuka da članice EU uvedu naknade na jednokratne plastične vrećice.



Izvori:
Plastic and Rubber Weekly
Animated Flags


- 22:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #