Plastično je fantastično

ponedjeljak, 19.08.2013.

NEWSLETTER 1

Poštovane kolegice, cijenjeni kolege, dragi suradnici, prijatelji i poznanici

Obično kada netko započne pisati neku knjigu, seminarski rad, stručni članak ili samo obični novinski članak nikada ne obrazlaže zašto je to započeo pisati ili objavljivati. Jednostavno, napiše, objavi i dade javnosti na uvid, pa što bude. Naravno, nadajući se da će taj uradak biti pozitivno prihvaćen. Ja ću ipak biti izuzetak, što se toga tiče i najprije ću obrazložiti zašto Vam ovo pišem i što planiram ubuduće pisati - koliko me volja, upornost i zdravlje posluži. Naravno, nadajući se da će ovaj i budući uratci biti pozitivno prihvaćeni, komentirani, praćeni i da će u konačnici u drugačijem, mislim točnijem i pozitivnijem, ali svakako istinitijem svjetlu prikazati područje kojim bavim na blogu PLASTIČNO JE FANTASTIČNO.

Naime, bavim se plastikom već godinama, možda bi bolje bilo reći - živim od plastike godinama. Ali, isto tako je istina da s plastikom živim već godinama, također. I naravno nije mi svejedno što je to plastika, kakav je to materijal, je li opasan, je li Bogom dan, ili je to vražje djelo, je li ili nije što ti ja znam što sve ne. I ne samo zbog toga, već i zbog profesionalne znatiželje već dugi niz godina pratim razvoj plastike, tehnologije proizvodnje i prerade plastike, korištenje plastike, njen utjecaj na naše živote i okoliš te na kraju i zbrinjavanje plastike. Kroz svo to vrijeme susreo sam se s tisućama različitih podataka, stotinama, tisućama što domaćih, što stranih članaka, sa stotinama raznih studija i bezbroj komentara, mnogo fotografija. Mislim da imam uvida u to područje, mada bi vrlo pretenciozno i umišljeno bilo reći da poznajem to područje. Ne, toliki pak stručnjak nisam.

U cijelom tom području, najviše sam se bavio plastičnim vrećicama i tu sam se susreo sa svim i svačim. Od onih osnovnih informacija koje su mi poslužile u mom bavljenju tim pod-područjem, pa do vrhunskih svjetski priznatih studija iz kojih sam jako puno naučio i obogatio svoj odnos prema plastici i plastičnim vrećicama, ali, na žalost susreo sam se i još više s raznim naklapanjima, pseudoznanstvenim zaključcima, pa čak i nazovi stručnim studijama koje su paušalno, bez bilo kakve provjere ili dokaza, istrgnuto iz konteksta, senzacionalistički i nadasve zlonamjerno, pa čak i lažno pisali o plastici i plastičnim vrećicama.

Sve to me je ponukalo na pisanje bloga Plastično je fantastično. Blog sam započeo pisati još u studenom 2011. i do sada isti ima već solidnu (za blogove) čitanost - oko 67200 posjeta. Objavljeno je više od 400 postova - članaka koji obrađuju tematiku plastike, a možda sam se najviše bavio plastičnim vrećicama. Cilj svih tih postova - članaka bio je prikaz plastike, a posebno plastičnih vrećica, što su, kakve su, od čega su, što nam znače i što nam čine u našim životima, koja i kakva je korist od njih, koja i kakva je šteta. Ali, uvijek sam se vodio idejom da za svaku svoju objavljenu činjenicu pružim vjerodostojni i provjereni stručni i znanstveni dokaz. Tako je i nastao blog - kao pozitivan, znanstveno dokazan i istinit prikazi plastike i plastičnih vrećica. Blog, odnosno autor bloga je ostvario suradnju s uglednim i priznatim stručnjacima i znanstvenicima iz Hrvatske, regije i svijeta, ima suradnju s web portalima i hrvatskim novinama i drugim medijima (Hrvatski fokus, ZG Magazin, Biologija.com, Majstor, radio Totalni FM, Dnevnik.hr, Alfa portal, T-portal, Monitor, crckarije.com). Posebno ističem suradnju s jedinim hrvatskim stručnim časopisom za plastiku i gumu Polimeri). Objavljivani su i komentari s bloga u Washington Postu, Wall Street Jorunalu, New York Timesu, Los Angeles Timesu, Dallas Morning Newsu te Chicago Tribuneu i Toronto Staru kao i na mreži Linkedin i Forum.hr, a web portal talijanske plastičarske i gumarske industrije Macplas Online objavio je vijest s bloga.

Brojni su postovi izazvali razne komentare i to mi je drago. Znam da su Zeleni znali i prepoznali moja nastojanja, a da su me "zeleni" napadali i optuživali. Važno je da ima komentara, oni daju priliku za odgovore, diskusiju, razjašnjavanja i dodatnu argumentaciju. Također, tu su i komentari struke. Neka i jednih i drugih, neka bude komentara, biti će i odgovora, a ne bojim se niti što novo naučiti, makar se to kosilo s mojim dosadašnjim stavovima i saznanjima. Svaki komentar biti će meni i čitateljstvu korisni u svakom slučaju.

Ponoviti ću - kako bih izbjegao pridjeve "paušalno", "senzacionalistički", "zlonamjreno" ili "lažno", za svaki svoj post dao sam vjerodostojan dokaz, povezao sam postove i članke s izvorima podatka putem poveznica (klikom na poveznicu otvara se izvorna stranica odakle potječe neki podatak) i time je omogućeno čitateljstvu da samo brzo i jednostavno provjeri podatke i predočene činjenice.

Dakle, PLASTIČNO JE FANTASTIČNO blog koji želi prikazati svijet plastike, a posebno svijet plastičnih vrećica u svjetlu kakvog stvarno zaslužuje taj materijal i taj proizvod. Zasigurno je prikaz toga na blogu pozitivniji od današnje percepcije.

S ciljem daljnje promocije bloga i tekstova koji se na njemu objavljuju, uvodim ovaj NEWSLETTER putem kojeg planiram jednom mjesečno (ili rjeđe - ne želim zamarati) obavještavati čitateljstvo o novostima na blogu. Znam, sve nas nose svakodnevni zadaci i obaveze, problemi i nedostatak vremena, pa sam po uzoru na neke druge web portale odlučio olakšati Vama kao čitateljima - da ne morate svako toliko čitati što Vas ne zanima, trošiti svoje dragocjeno vrijeme, pristup objavljenim temama, a na Vama je izbor što ćete pročitati.

Dakle, ovo je bio malo poduži uvod, a sada i evo prvog NEWSLETTER-a kojim Vam želim ukazati na novosti na blogu PLASTIČNO JE FANTASTIČNO:


NEWSLETTER 1


U posljednje vrijeme blog se bavio ZABRANAMA I NAKNADAMA PLASTIČNIH VREĆICA u svijetu. Tema je detaljno obrađena. Dan je prikaz aktualnog stanja, ali prikazani su i obrazloženi stvarni uzroci i razlozi zašto se uvode naknade i zabrane plastičnih vrećica u svijetu. Uvedene zabrane i naknade, sada je već dokazano, uzrokovane su koje kakvim interesima, a ti interesi nisu nimalo ekološki (kakvima se najčešće opisuju), nisu ni ekonomski, energijski, higijenski, itd. Pokazalo se da takve uredbe, u pravilu, donose znatno više štete nego koristi, a što je najveći problem, usmjeravaju pažnju javnosti s mnogo većih i ekoloških i ekonomskih i energijskih i higijenskih problema koje bi trebalo rješavati. Više možete pogledati u sljedećim postovima (klikom na naslov otvoriti će post):


- 30.07. - Zabrane plastičnih vrećica
- 31.07. - Općenito i uvodno o zabranama plastičnih vrećica
- 01.08. - Zabrane plastičnih vrećica u Europi
- 02.08. - Zabrane plastičnih vrećica u Sjevernoj Americi
- 03.08. - Zabrane plastičnih vrećica u Srednjoj i Južnoj Americi
- 04.08. - Zabrane plastičnih vrećica u Africi
- 05.08. - Zabrane plastičnih vrećica u Aziji
- 06.08. - Zabrane plastičnih vrećica u Australiji, Oceaniji i na Novom Zelandu
- 07.08. - Zabrane plastičnih vrećica u regiji i Hrvatskoj
- 08.08. - Tabelarni pregled statusa zabrana plastičnih vrećica u svijetu
- 09.08. - Zaključno o zabranama plastičnih vrećica

I na kraju, 10.08. objavljena su dva posta: Zabrane plastičnih vrećica - aktualno stanje u svijetu 1 i Zabrane plastičnih vrećica - aktualno stanje u svijetu 2 - koji daju aktualni pregled stanja zabrana i uvedenih naknada u svijetu. Ova posljednja dva pregleda biti će kontinuirano ažurirani i posebno su izdvojeni u box s lijeve strane te će se uvijek preko njihovih poveznica moći doći do aktualnih statusa širom svijeta.

Pogledajte, vjerujem da će čitateljima mnoge nedoumice o zabranama i naknadama sada biti jasnije.

I na kraju - s lijeve strane naslovne stranice bloga PLASTIČNO JE FANTASTIČNO dana je anketa "Što bi trebalo učiniti s plastičnim vrećicama" koja je obrazložena u postu: Zašto anketa?, pa Vas pozivam da odaberete jedan od ponuđenih odgovora. Također, na istoj toj lijevoj strani dane su poveznice na preglede sadržaja te na pojedine grupe članaka o određenoj temi - radi bržeg i jednostavnijeg snalaženja čitatelja.

S nadom da će Vas tema zanimati te da ćete naći nove i korisne informacije o plastici, a veselila bi me i suradnja, srdačno Vas pozdravljam do idućeg broja NEWSLETTER-a PLASTIČNO JE FANTASTIČNO.

Romeo Deša
urednik bloga Plastično je fantastično



- 10:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #