Plastično je fantastično

utorak, 20.08.2013.

Zašto ne učiti od uspješnih?

Današnji Novi list objavio je članak iz najbogatije općine riječkog prstena - Viškova: "Stiže 2.900 kontejnera: Na Viškovu počinje primjena odvojenog prikupljanja otpada"


Foto Roni BRMALJ

Rekli bi napokon, ipak se kreće.

Ali …

… postavlja se pitanje zašto se kupuje 2900 skupljih kontejnera koji neće u potpunosti poslužiti osnovnoj svrsi - odvojenom prikupljanju korisnog otpada. Npr. predviđen je jedan kontejner za plastiku, staklo i metal, a to automatski znači ponovno odvajanje na nekom prikupljalištu - i to posebno PET boca (ukoliko ih bude, a ima ih), pa ostale plastike, pa stakla, pa metala. Nepotrebni dodatni trošak.

Postoje puno jeftiniji manji plastični kontejneri i kante (koje bi mogli proizvoditi hrvatski plastičari). Ali, najčešće hrvatski plastičari ne mogu proći na natječajima za javnu nabavu jer se traži sada i odmah, jer se natječaj sastavi tako da ga niti jedan plastičar ne može ispuniti (npr. 5000 kanti u roku od 8 dana plus 10 iPhone-a i 1 fotokopirni stroj - karikiram da bih ukazao na apsurdnost), a onda uvoznici caruju. O korupciji ne želim.


Foto: Vedran KARUZA

Na gornje dvije slike: Plastične kante i kontejneri koje možemo susresti skoro uz svaku kuću na otoku Krku i u Čakovcu


S druge strane otvoreno je pitanje dostupnosti kontejnera. Premalo ih je i zahtijevaju poseban prostor (barem dva parkirna mjesta kojih uvijek nedostaje). Veći gradovi u Hrvatskoj imali su takve i slične kontejnere, ali su rezultati izostali.

Prema izgledu s najgornje slike, mogli bi se jednostavno izraditi u našim proizvodnim (bravarskim) pogonima i nadam se da će biti tako. To im je prednost. Barem to.

Ali, pitam se zašto se ne primjene pozitivna iskustva otoka Krka i grada Čakovca. Komunalno poduzeće Ponikve s Krka koje pokriva cijeli otok, ima najbolje rezultate u Hrvatskoj, a isti se mogu mjeriti i s uspješnijim zemljama u Europi. A to je već u 2012. godini oko 40 % primarno prikupljenog odvojenog (korisnog) otpada s kojim se kasnije postupa sukladno mogućnostima - prodaja prerađivačima, za recikliranje ili za energijsku oporabu.






Na žalost, ovakvi prikazi komunalnog poduzeća Čakom iz Čakovca nisu mi dostupni.


Kada se spominje energijska oporaba, eto sada imamo odličnu priliku u Osijeku - firma Drava Internacional ugradila je novo postrojenje za depolimerizaciju plastičnog otpada od kojeg proizvodi gorivo (o čemu je već pisano na ovom blogu - LINK, a s kojim pokreće motor-generatore s kojima proizvodi električnu energiju koju dijelom troši u svojim pogonima (proizvodnja i recikliranje PET ambalaže te prerada plastike, izrada plastičnih folija), a dijelom prodaje HEP-u.

Stoga je za nadati se da će sva plastika koja iz objektivnih razloga ne završi u procesu recikliranja, završiti u procesu energijske oporabe. Preduvjete i za recikliranje i za oporabu imamo.

Samo treba odvojeno prikupiti.



Izvori:
Novi list
Ponikve Krk


- 19:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #