Plastično je fantastično

petak, 30.08.2013.

Kako licemjerno, zar ne?

Jutros sam se osvrnuo na domaće licemjerstvo u postu:
Liniću, imaš posla u Koprivnici
Ako niste, pogledajte.

A sada evo malo i o bjelosvjetskoj hipokriziji iliti licemjerstvu:

Jedan od najaktivnijih boraca protiv jednokratnih plastičnih vrećica je Ted Duboise. Ako ne u svijetu, a ono zasigurno u SAD-u. On je urednik vrlo agresivnog portala Plastic Bag Ban Report.

Kako bih bio u tijeku što se događa u SAD-u na području zabrana plastičnih vrećica, dosta sam koristio podatke s tog portala, ali i pretplatio sam se na newsletter. Povremeno stigne i koja vijest da neko gradsko vijeće u SAD-u razmatra ili da je usvojilo zabranu i naknadu.

Ali, vrlo često (prečesto - ali to je cijena koju očito plaćam kako bih dobio informacije o zabranama) stiže propagandni flyer - kupite eko torbe. Kako kaže, i one se mogu reciklirati (izrađene su od netkanog polipropilena), a testirane su za korištenje i do 500 puta.


ili





Cijena?
Prava sitnica: 5 komada 19,99 $,
odnosno oko 22,50 kuna po komadu.



A matematika je jasna: ili besplatno dobiti u trgovini jednokratnu plastičnu vrećicu pa je kasnije još nekoliko puta upotrijebiti te na kraju u njoj baciti smeće, a onda će se komunalci izdvojiti i poslati na recikliranje ili platiti ovu torbu silne novce, u pravilu je zaboravljati kad odlazite u trgovinu pa kupovati tamo novu ili neku drugu višekratnu vrećicu, redovno je prati i trošiti toplu vodu (voda i energija) deterdžent i svoje vrijeme te redovno kupovati jednokratne plastuične vrećice za smeće.

Drugi, ne manje "agresivan" portal je Reuseit.com. Princip isti, metode iste. Na svojim stranicama najprije te namame na cijelu seriju činjenica. U svojoj sekciji Learn More / Facts and Myths daje stotine članaka, fotografija s tematikom plastičnog otpada, velike pacifičke nakupine otpada, plastičnih vrećica, jednokratne ambalaže. Sve u svemu, prava mala enciklopedija podataka. Ali, oprez - jednostrano prikazanih činjenica.

Ali, u pozadini svega toga očito da administratorima ovog web portala nije interes Vaše znanje već samo Vaš novac. Stoga: Hurry, offer ends 8/25!




Odaberite - izbor je Vaš!



Izvori:
Plastic Ban Bag Report (via e-mail)
Reuseit.com


- 14:30 - Komentari (2) - Isprintaj - #