Plastično je fantastično

nedjelja, 22.09.2013.

Skupe uštede

Evo nam zanimljivog slučaja iz Sjedinjenih Američkih Država.


Pucanje vrećice dovelo do tužbe
za povredu sa smrtnim ishodom




Na okružnom sudu u Omahi pokrenuta je tužba protiv najvećeg američkog proizvođača plastičnih vrećica Hilex Poly Co. LLC i protiv trgovačkog lanca Wallmart odnosno njegovog supermarketa u Bellevueu u Nebraski. Povod tužbi je pucanje plastične vrećice za koju je deklarirano da ima nosivost veću od 3,5 kilograma i sve posljedice koje su uslijedile.



Naime, u navedenu vrećicu gospođa Lynette M. Freis je 16. travnja 2010. stavila dvije limenke konzervirane hrane, svaka težine oko 1,20 kg i jedno pakiranje riže težine oko 0,9 kg - dakle sveukupno oko 3,5 kg namirnica s ambalažom.

U jednom trenutku, dok je gospođa Freis odnosila vrećicu sa stvarima do svoga auta, vrećica je pukla, ispale su limenke, a jedna je pala gospođi na nožni palac i osim što ga je slomila, na palcu je prouzrokovala duboku posjekotinu - stoji u tužbi. Gospođi Freis rana je rutinski kirurški obrađena, ali se je inficirala.

Unatoč nekoliko doza antibiotika, infekcija se proširila po cijelom tijelu i stanje gospođe Fries se kontinuirano pogoršavalo što je zahtijevalo daljnje bolničko liječenje, ali je nažalost 12. ožujka 2011. gospođa Freis umrla.

Suprug gospođe Freis pokrenuo je preko svog advokata tužbu protiv proizvođača plastične vrećice, protiv distributera i protiv supermarketa u kojem je vrećica kupljena. Tužbom se traži isplata od 656 716 US $ na ime pokrivanja bolničkih troškova, naknade za bol i patnju, na ime izgubljenog uživanja u životu te za troškove pogreba i kremiranja.

Prema izjavi glasnogovornika Walmarta, uz izraze sućuti obitelji gospođe Freis zbog njihova gubitka, Walmart potvrđuje da je sigurnost kupaca njihov top prioritet i s maksimalnom ozbiljnošću obrađuju sve izvještaje o ozljeđivanju kupaca u svojim trgovinama. Walmart temeljito istražuje tvrdnje tužitelja, a kompanija će na zahtjev suda odgovoriti na odgovarajući način.

Proizvođač vrećica se nije očitovao po ovom problemu, pa nije poznato je li vrećica bila upravo onakva kakvu je naručio trgovački lanac ili je s ciljem ušteda u proizvodnji stanjivana vrećica do ruba deklarirane izdržljivosti. Tada i najmanji problem u homogenosti materijala ili u ekstruziji (proizvodnji plastičnog crijeva iz kojeg se kasnije konfekcioniraju vrećice) ili tijekom konfekcioniranja (rezanje i zatim varenje spojeva i oblikovanja same vrećice) mogu dovesti do ovakvih pucanja gotovog proizvoda.

Logično pitanje na kraju je: isplate li se takve uštede?




Komentar autora bloga:

Što mislite, je li ovakvo što moguće i u Hrvatskoj? Da pukne vrećice, to jeste, ali ovo ostalo? Tužba i nadoknada? Sumnjam. Imaju li vrećica koje su na hrvatskom tržištu istaknutu nosivost na sebi? Samo vrećice od rijetkih proizvođača. Je li navedena nosivost ispitana i certificirana? Možda kod nekih rijetkih proizvođača. Upozoravaju li trgovci svoje kupce na nosivost vrećica? Ja to još nisam doživio. Pitanje je znaju li?

I sva ova pitanja ostati će neodgovorena sve dok se nekome nešto ne dogodi, pa on uporan i ima novaca i puno, puno strpljenja i vremena te sve to preda dobrom advokatu pa na sud. Trebamo li čekati nesreću?




Izvori:
Plastic News: Bag failure leads to wrongful-death lawsuit
The State: Nebraskan sues Wal-Mart, SC manufacturing company over plastic bag’s failure
Animated flags


- 09:53 - Komentari (5) - Isprintaj - #