Plastično je fantastično

ponedjeljak, 11.11.2013.

The Guardian o vrećicama



Zabrana ili oporezivanje plastičnih vrećica moglo bi smanjiti njihovu potrošnju za 80 %. Novi EU prijedlog mogao bi tražiti od država članica da izaberu između tri načina kako smanjiti otpad od plastičnih vrećica.



"Plastično čudovište" - kreacija slovenskog umjetnika Mihe Artnaka, prikazano ispred zgrade sjedišta Europske komisije u Briselu 2011. Foto: Francois Lenoir / Reuters

Države članice Europske unije mogle bi smanjiti potrošnju plastičnih vrećica za 80 %, kažu u Europskoj komisiji i to uvođenjem naknade ili čak zabrane.

Plastične vrećice su glavni uzrok onečišćenja mora koje je ozbiljna opasnosti za morski život te su pojedine zemlje već poduzele mjere smanjivanja njihovog korištenja uvođenjem dodatnih poreza. Zamjenik premijera Velike Britanije Nick Clegg obećao je da će uvesti porez na jednokratne plastične vrećice koje se daju potrošačima u supermarketima u Engleskoj.

Potrošnja vrećica dramatično je smanjena u Irskoj nakon što je uvedena dodatna naknada, a slična naknada nedavno je uvedena i u Sjevernoj Irskoj, a supermarketi u Velsu izvještavaju o padu korištenja jednokratnih plastičnih vrećica za 96 % nakon što je prije dvije godine uvedena naknada. Škotska je donijela odluku o uvođenju naknade od 5 Ł penija (oko 45 lipa) koja stupa na snagu od iduće godine.

Europska komisija predlaže novu direktivu koja će zahtijevati od zemalja članica da izaberu između tri načina kako smanjiti otpad od plastičnih vrećica: oporezivanje, postavljanje nacionalnih ciljeva ili uvođenja zabrane.

Janez Potočnik, povjerenik Europske komisije za zaštitu okoliša izjavio je: "Poduzimamo akcije kako bi smo riješili ozbiljan i vrlo vidljiv okolišni problem. Svake godine, više od 8 milijardi plastičnih vrećica završava kao otpad u Europi, uzrokujući enormnu ekološku štetu. Pojedine zemlje članice su već postigle odlične rezultate u smanjenju potrošnje plastičnih vrećica. Ukoliko bi i ostale zemlje slijedile te primjere, mogli bi smo smanjiti ukupnu potrošnju u Europskoj uniji i do 80 %."

Postavljanje ciljeva smanjenja pokazala se kao slaba mjera. U Velikoj Britaniji, glavni trgovački lanci zatražili su nekoliko godina da provedu program smanjenja, ali potrošnja je i dalje ostala visoka, oko 8 milijardi vrećica svake godine. Europska unija procjenjuje da svaki građani prosječno godišnje potroši 500 vrećica.

Industrija ambalaže je odgovorila da većina građana koristi te jednokratne plastične vrećice više puta, na primjer kao vrećice za smeće, ali da to ne smanjuje ukupnu potrošnju.

Kritičari kažu da prijedlog Europske komisije ne ide dovoljno daleko i dozvoljava članicama previše manevarskog prostora dozvoljavajući im postavljanje vlastitih ciljeva, umjesto da se u cijeloj Europskoj uniji odrede jasne mjere koje će učinkovito smanjiti potrošnju plastičnih vrećica.

Margaret Auken, članica Parlamenta Danske iz stranke Zelenih kaže: "Dok je Europski pristup smanjenju plastičnih vrećica već odavno trebao biti definiran, komisija je dozvolila da se dođe do krajnjih granica. Ne postavljanje jasnih ciljeva za ograničavanje potrošnje jednokratnih plastičnih vrećica ugrožava izglede da do smanjenja u Europi i dođe. Umjesto jasnih mjera, Komisija ostavlja otvorenu mogućnost državama članicama da same odluče kako i koliko će smanjiti potrošnju tih vrećica".

Kada plastične vrećice, ili njihovi komadi nađu put do mora, tada to predstavlja glavnu opasnost za morski život. Mrtvi kit pronađen na južnoj španjolskoj obali imao je u svom želucu 17 kg plastičnog otpada uključujući i plastične vrećice. Ribe, morske ptice i sisavci mogu progutati plastiku koju ne mogu probaviti što dovodi do začepljenja crijeva ili uzrokuje gušenje.

U EU se procjenjuje da oko 500 tona malih plastičnih komada, odnosno otprilike oko 250 milijardi pojedinačnih komadića, pluta samo u Mediteranu. U Pacifičkom oceanu, ogromno područje veličine miliona milja zauzeto je gigantskom plivajućom nakupinom smeća, koje se sastoji od malih komada otpadne plastike.

Jedan od ključnih problema s plastičnim vrećicama je taj što su one vrlo lagane i male te vrlo lako mogu završiti u okolišu, unatoč svim naporima da se recikliraju. Europska komisija je upravo to prepoznala kao ključni razlog za poduzimanje mjera za smanjenje potrošnje vrećica i ostale plastične ambalaže. Prvi korak ka uvođenju propisa koji ograničavaju potrošnju na europskoj razini učinjen je 2011. godine, a za ove sadašnje mjere će trebati najmanje 2 godine da se provedu u praksi.

Prema najnovijim procjenama, od 2008. godine Europska unija proizvodi 3,4 miliona tona plastičnih vrećica svake godine.


Komentar autora bloga:
Osim što je članak pun paušalnih ocjena, pa čak i notornih izmišljotina uobičajenih na "zelenim stranicama" brojnih zapadnih tiskovina, očita je i novinarska pristranost, na što smo navikli od "environment correspondent-a".

Želim posebno ukazati čitateljima bloga na priloženu fotografiju na kojoj je prikazan "plastic monster" - plastično čudovište izrađeno od plastičnih vrećica i prikazano je upravo ispred sjedišta Europske komisije. Ali, pogledajte tko je autor - Slovenac . Očita je povezanost Europskog povjerenika Slovenca Janeza Potočnika i ovog umjetnika Slovenca Mihe Artnaka. Očito je povjerenik Potočnik još 2011. godine počeo sistematski pripremati teren, napuhavati problem kako bi u vremenu nekoliko mjeseci pred europske izbore učinio nešto značajno što će europsku javnost riješiti upravo tog "plastičnog čudovišta". Vrlo providno i jadno, zar ne?



Izvori:
The Guardian:
Plastic bag charge or ban 'could cut use in Europe by 80%'
Animated flags


- 12:39 - Komentari (2) - Isprintaj - #