Plastično je fantastično

srijeda, 13.11.2013.

EU zalutala na području plastičnih vrećica


Pafa (Packaging and Films Association) - britansko udruženje proizvođača plastične ambalaže i filmova uključilo se u seriju negodovanja širom Europe vezanih uz plan Europske komisije za ograničavanje potrošnje jednokratnih plastičnih vrećica.


Izvršni direktor Pafa, g. Barry Turner izjavio je da "prijedlog povjerenika Europske komisije da bi države članice EU same mogle odrediti metodologiju smanjivanja potrošnje plastičnih vrećica, 'prekoračio granicu' i takav prijedlog ima iznimno upitnu okolišnu legitimnost, posebno što studije na koje se poziva grubo pretjeravaju u procjeni utjecaja vrećica na okoliš. Vrijeme je da političari i na razini EU i Velike Britanije već jednom odustanu od ovakvih prijedloga".

Turner je izjavio da su jednostavno "zalutali" u vremenu kada je industrija širom Europe iznimno proaktivna u predlaganju i primjeni mjera na smanjenju utjecaja vrećica na okoliš.

Pafa zajedno s drugim udruženjima širom Europe poziva Europsku komisiju da još jednom razmisle o svom pristupu ovom problemu te da tom prilikom koriste znanost umjesto što se služe neodrživim 'zelenim' politikama.

Jednokratne plastične vrećice nisu nikakav značajan problem otpada i odlagališta. Prema istraživanju nevladine udruge Keep Britain Tidy (Održimo Britaniju čistom), na listi od 26 najčešćih predmeta koje se odbacuju, plastične vrećice su na 21. mjestu.

"Same vrećice, njihovo korištenje i životni vijek čine nemjerljivo mali udio u čovjekovom ugljikovom tragu, i ne bi trebale nekorektno biti prozivane od strane političara", rekao je izvršni direktor Pafa, g. Barry Turner.



Izvori:
Plastic and Rubber Weekly: Pafa: EU 'losing its way' on plastic bags
Animated flags


- 14:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #