Plastično je fantastično

petak, 15.11.2013.

Porast potrošnje plastenki


NOVOSTI IZ SVIJETA PLASTIKE Br. 54




Europa će do 2020. godine trošiti 170 milijardi plastičnih boca.


Plastika u ambalaži i pakiranju ima najznačajniji utjecaj i to potvrđuje predviđanje instituta za tržišna ispitivanja Ceresana koje u najnovijoj analizi predviđa da će se do 2020. godine u Europi trošiti 170 milijardi plastičnih boca godišnje.

Plastični spremnici postaju vrlo važan segment sustava pakiranja, ne samo u području pića, već i u pakiranju hrane, kozmetike i farmaceutskih proizvoda te proizvoda za održavanje higijene. Nove, moderne tehnologije punjenja kao i razvoj PET plastenki otpornih na toplinu otvorilo je nove mogućnosti pakiranja. Posebno se to odnosi na jednokratne PET plastenke koje su vrlo popularne i zauzimaju sve veći i veći udio na tržištu u posljednjih 8 godina.

S druge strane, polietilen se najviše koristi za pakiranje deterdženata.

Prema područjima, najveći porast potražnje se očekuje u Istočnoj Europi, Rusiji i Turskoj. U tim područjima trenutno je još uvijek niska potrošnja zapakiranih pića po glavi stanovnika te se očekuje najveći porast upravo na području pića.

Ali, u mnogim zapadnim zemljama segment tržišta pića, kao što su limunade i vode, već je relativno zasićen te se tu ne očekuje neki značajniji porast potrošnje plastične ambalaže.


Komentar autora bloga:
170 milijardi plastenki, lijepa brojka. Inače prošle godine se je u Europi potrošilo 96 milijardi plastičnih vrećica. A protiv njih se vodi žestoka politička kampanja. Namjerno naglašavam politička, jer drugačije karatkeristike niti ne može imati - niti je ekonomska, niti je ekološka, niti je energijska, niti je sirovinska, već je čista politička manipulacija, ne bi li se osigurao glas na predstojećim EU izborima od zavedene, neupućene i dobro pripremljene javnosti, a time i 960000 € plaće u još jednom mandatu. Nakon vrećica, što je sljedeće - plastenke, koliko će vremena proći dok se za neki novi mandat ne predloži zabrana PET plastenki. A nakon toga ... ?



Izvori:
Plastic and rubber Weekly: Europe to use 170bn plastic bottles a year by 2020
Animated flags


- 20:51 - Komentari (2) - Isprintaj - #