Plastično je fantastično

nedjelja, 01.12.2013.

NEWSLETTER 6

NEWSLETTER 6


Poštovani,
evo, stiglo je vrijeme za sljedeći NEWSLETTER bloga PLASTIČNO JE FANTASTIČNO.

Studeni je na blogu obilježio s dvije centralne teme - prva Plastični foto natječaj koji to nije koji je u tijeku još od listopada i vrlo uspješno se nastavlja - moglo bi se reći da je prerastao u jedan veliki i zanimljivi projekt. Kako sada stvari stoje, potrajati će još barem nekoliko mjeseci.

Druga centralna tema je prijedlog promjene Direktive 94/62/EZ o ambalaži i ambalažnom otpadu, povjerenika Europske komisije za zaštitu okoliša Janeza Potočnika, kojom predlaže smanjivanje potrošnje plastičnih vrećica tanjih od 50 mikrometara u Europskoj uniji, pa tako i Hrvatskoj. Više je članaka o tom napisano i objavljeno tijekom mjeseca.

Uglavnom, na blogu je svakodnevno objavljivan po jedan post, a evo pregleda objavljenih članaka (klikom na naslov, otvoriti će se povezana web stranica članka):

01.11. - NEWSLETTER 5 - pregled objavljenih članaka na blogu tijekom listopada
02.11. - Fotogalerija Plastik - Dragan Nišler - osma fotogalerija u galeiji PLASTIK - vrhunske 3 fotografije omišaljskog fotoamatera. Vrlo zanimljiv pogled na plastične predmete.
04.11. - Priča o plastičnoj vrećici … ili priča o našem ponašanju? - vrlo zanimljiv 18-minutni film Rahmina Bahranija o životu plastične vrećice.
05.11. - Fotogalerija Plastik - Mirjana Hnilička - deveta fotogalerija u Galeriji PLASTIK. Ovaj puta nam se predstavila blogerica Mirjana Hnilička iz Beograda koje je u uvodu rekla za sebe: "Nisam nikakav foto stručnjak, slikam aparatom klipa klapa, ali volim da obeležim sve oko sebe. Posle uživam kao da su sve remek dela poznatog fotografa".
06.11. - Dvije godine bloga Plastično je fantastično - 6. studenog 2011. počeo sam pisati blog "Plastično je fantastično". U ovom postu dan je pregled najznačajnijih aktivnosti.
07.11. - Zašto ne treba oporezivati ili zabranjivati plastične vrećice? - pregledni članak s 42 razloga zašto ne treba oporezivati ili zabranjivati plastične vrećice. Svi navedeni razlozi do sada su detaljno obrađeni u brojnim postovima, ali radi preglednosti i lakšeg korištenja, članak će biti upotpunjen s izvorima podataka - biti će ubaleni linkovi na studije iz kojih su podaci iskorišteni. Nakob toga, članak će biti izdvojen u pregled s lijeve strane radi lakše dostupnosti čitateljima.
08.11. - Fotogalerija Plastik - Marko Sladić - Črčkarije.com - deseta fotogalerija u kojoj nam se sa svojim radovima predstvlja Marko Sladić, urednik prijateljskog web portala crckarije.com.
09.11. - Nema zabrane plastičnih vrećica u Njemačkoj - članak prof. Igora Čatića, kao reakcija na prijedlog nove Direktive za organičavanje potrošnje jednokratnih plastičnih vrećica.
10.11. - Fotogalerija Plastik - Petra Višnjić - Plastic Office - nekoliko fotografija koje je u svom uredu snimila Petra Višnjić iz Zagreba.
11.11. - The Guardian o vrećicama - Britanski The Guardian obavijestio je svoje čitatelje na prijedlog povjerenika Europske komisije za zaštitu okoliša Janeza Potočnika za promjenom Direktive 94/62/EZ. Međutim, u ovom članku vrlo je zanimljiva popravtna ilustracija.
12.11. - Fotogalerija Plastik - Kickboxing - skupna fotogalerija trojice autora s fotografijama primjene plastike u kickboxingu.
13.11. - EU zalutala na području plastičnih vrećica - očitovanje britanskog udruženja proizvođača ambalaže o prijedlogu promjene Direktive 94/62/EZ.
14.11. - Fotogalerija Plastik - Gazimir Halimehmeti - profesor Gazimir Halimehmeti iz Ulcinja poslao je nekoliko fotografija plastičnih predmeta koje se mogu naći u svakoj garaži.
15.11. - Porast potrošnje plastenki - Europa će do 2020. godine trošiti 170 milijardi plastičnih boca. S druge strane plastičnih vrećica se sada troši oko 96 milijardi komada godišnje. Nitko se ne buni protiv PET plastenki, ali plastične vrećice su meta zabrana i oporezivanja.
16.11. - Fotogalerija Plastik - Ilija Dadasović - Ljepotica s plastičnim radiom - četrnaesta fotogalerija u Galeriji PLASTIK. Vrlo zanimljive slike gdje je plastični radio samo dio motiva poslao je Ilija Dadasović - fotograf i grafički dizajner iz Foto Studija Paola,
17.11. - Izjava dana - dr.sc. Viktor Simončič - koji kaže: "Možda trenutno najveći utjecaj na ljudsko zdravlje predstavljaju česte nekorektne informacije i plašenje građana nekim apokaliptičkim utjecajima svega na sve".
18.11. - Fotogalerija Plastik - Marija Grandić - nekoliko fotografija plastičnih sprava na dječjem igralištu koje je snimila Marija Grandić iz Crikvenice..
19.11. - The Telegraph o plastičnim vrećicama - Kupci koji se prebace s jednokratnih plastičnih vrećica na višekratne plastične vrećice ili torbe izlažu se riziku od trovanja zbog kontaminacije hrane koja se prenosi u takvim vrećicama - upozoravaju stručnjaci, a rezultate studije prenostu britanski The Telegraph.
20.11. - Fotogalerija Plastik - Matej Štegar - Plodovi jeseni - Matej Štegar iz Ptuja nam je s dvije fotografije pokazao da je plastična oprema nezaobilazna u jesenskim berbama.
21.11. - Izjava dana: Svi koji neće pravilno reagirati bit će odgovorni za uništenje radnih mjesta - izjavio je u svom upozorenju prof.dr. Igor Čatić.
22.11. - Na marginama plastičnog foto natječaja koji to nije 1 - simpatična fotografija grafita Patrika Krpana rječkog studenta zagrebačkog PMF-a snimljeno ovih dana u pothodniku na zagrebačkom Trnju.
23.11. - Hrvatski fokus o plastičnim vrećicama - članak prof. dr. sc. Igora Čatića koji još jednom analizira pozadinu prijedloga Direktive o izmjeni Direktive 94/62/EZ o ambalaži i ambalažnom otpadu radi smanjenja potrošnje laganih plastičnih vrećica koju je ovih dana predložio povjerenik Europske komisije za zaštitu okoliša Janez Potočnik.
24.11. - Fotogalerija Plastik - Boris Vujević - fotografije plastičnih predmeta s kojima je svakodnevno u doticaju poslao je Boris Vujević iz Splita.
25.11. Plastične vijesti 55 - Polikarbonat čisti pobjednik kod pametnih telefona - predstavljen je novi tip Bayerovog polikarbonata Apec, koji je transparentan i visoke toplinske postojanosti.
26.11. - Fotogalerija Plastik - blogerica Čiovka 2 - druga fotogalerija blogerice Čiovke, ovaj puta s temom "Boje jeseni maslinika".
28.11. - Činjenicama protiv mitova 13 - Ponovno korištenje i recikliranje - flyer iliti slikovni letak o plastičnim vrećicama - ovaj puta je tema "Ponovno korištenje i recikliranje".
30.11. - Fotogalerija Plastik - Dario Kraljić 1 - iz Beča nam je Dario Kraljić poslao cijelu seriju fotografija plastične ambalaže - ovaj puta prikazana je ambalaža za boje.

S lijeve strane naslovne stranice bloga PLASTIČNO JE FANTASTIČNO dana je anketa "Što bi trebalo učiniti s plastičnim vrećicama" koja je obrazložena u postu: "Zašto anketa?" pa Vas pozivam da odaberete jedan od ponuđenih odgovora. Također, na istoj toj lijevoj strani dane su poveznice na preglede sadržaja te na pojedine grupe članaka o određenoj temi - radi bržeg i jednostavnijeg snalaženja čitatelja.

ZABRANE PLASTIČNIH VREĆICA:
ZABRANE PLASTIČNIH VREĆICA 1 (Europa, Sjeverna i Južna Amerika):
- Arcata, California, SAD - 4. rujna 2013. na sjednici gradskog vijeća ovog gradića u okrugu Humboldt usvojena je odluka o uvođenju zabrane jednikratnih plastičnih vrećica. Od zabrane su izuzete vrećice za sipke potrepštine, meso i pakiranje lijekova. Papirne vrećice, koje moraju biti od najmanje 40 % recikliranog papira naplaćivati će se 10 $ centi (oko 56 lipa), a prihod od njihove prodaje mogu zadržati trgovine. Uredba stupa na snagu 1. veljače 2014.
- Issaquah, Washington, SAD - 5. rujna 2013. godine pokrenuta je inicijativa da se održi referendum kako bi se ukinula uredba o vrećicama iz lipnja 2012. godine, a 3. listopada 2013. okrug King, gdje je Issaquah smješten, potvrdio je da je prikupljeno dovoljno potpisa na peticiji za održavanje referenduma. 21. listopada 2013. odlučeno je da će se referendum održati kada i sljedeći gradski izbori 11. veljače 2014.
- Durango, Colorado, SAD - u kolovozu 2013. gradsko vijeće donijelo je odluku o uvođenju naknade od 10 $ centi (oko 58 lipa) na plastične vrećice koje trgovci daju potrošačima. Međutim, 6. studenog 2013. održan je gradski referendum na kojem je s 56 % naprema 44 % poništena odluka o uvođenju naknade.
- Zadnja obnova podataka: 8. studeni 2013. - 01:00 - revizija 12.

ZABRANE PLASTIČNIH VREĆICA 2 (Afrika, Azija, Australija):
- Tijekom studenog nije bilo uvođenja zabrana ili oporezivanja u dijelovima svijeta koje pokriva ovaj pregled.
- Zadnja obnova podataka: 3. listopada 2013. - 20:00 - revizija 4

IZ POVIJESTI BLOGA:
Podsjećam čitatelje ovog newslettera i bloga na neke zanimljivije stare postove objavljene na blogu:
12.11.2011. - 4R4E - Four R for Environment - Odmah na početku pisanja ovoga bloga, spomenuo sam 4R4E (Four R for Environment4 R za okoliš – Reuse (ponovno koristiti), Recycle (ponovno preraditi), Reduce (reducirati odnosno smanjiti), Recover (obnoviti). To je upravo princip ili niz principa koje i osobno podržavam i pokušavam ih se pridržavati, a i preporučam ih i čitateljima ovoga bloga. Važno je podsjetiti se i objasniti što se pod time misli.

S nadom da će Vas teme zanimati te da ćete naći nove i korisne informacije o plastici, a veselila bi me i suradnja, srdačno Vas pozdravljam do idućeg broja NEWSLETTER-a PLASTIČNO JE FANTASTIČNO.

Romeo Deša
urednik bloga Plastično je fantastično




- 21:22 - Komentari (3) - Isprintaj - #