,blog,hrvatska,film,fotografija,gastronomija,ljubav,glazba,humor,internet,karijera,književnost,novac,obitelj,obrazovanje,osobno,poezija,politika,priče,putopisi,računala,religija,seks,sex,sport,televizija,umjetnost,zdravlje,znanost,rasprave,diskusije,korisnik,politika,www" /> ,blog.dnevnik.hr/plasticno-je-fantasticno" />

Plastično je fantastično

četvrtak, 05.12.2013.

Najava događaja: Savjetovanje "Stanje i budućnost plastičarstva u Hrvatskoj"

Društvo za plastiku i gumu (DPG) organizira savjetovanje na temu „Stanje i budućnost plastičarstva“, koje će se održati u petak 6. prosinca 2013. u prostorijama Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Ivana Lučića 5, Istočna zgrada, Plava dvorana s početkom u 9 sati.

Osnovna svrha skupa je prvenstveno analiza stanja plastičarstva u Hrvatskoj u svjetlu stečaja DIOKI-ja i činjenice da je u razdoblju od 2007. do 2012. prosječni trgovački deficit pri uvozu plastičnih i gumenih proizvoda bio oko 750 milijuna dolara. Tu se nazire veliki potencijal za novu proizvodnju, zapošljavanje i potencijalni izvoz.

Posebnost skupa je osnivanje sekcije DPG-a Proizvodnja plastičnih vrećica. To je odgovor Društva za plastiku i gume, jer trenutna direktiva Povjerenika za okoliš EU, prema njegovoj izjavi na 1. programu Hrvatskoga radija (Eko radar, 20.11.2013.) nije u funkciji zaštite okoliša već EU od jeftinijih proizvođača izvan EU. Ali među njih se ubrajaju i proizvođači tih proizvoda u Hrvatskoj. Naime, Povjerenik EU za okoliš, Janez Potočnik pokrenuo je inicijativu da se na razini EU zabrani ili oporezuje proizvodnja tankih plastičnih vrećica, a osnovna svrha Sekcije bit će argumentirano ukazivanje nadležnim tijelima da su klasične tanke plastične vrećice ekološki najbolje rješenje i da političke odluke trebaju štititi i radna mjesta i okoliš.

Želja je organizatora da savjetovanje bude i prigoda susreta, razmjene iskustava i uspostave što bolje suradnje medu stručnjacima i znanstvenicima iz gospodarstva, sa sveučilišta i instituta.

Skup će pozdraviti dekan Fakulteta strojarstva i brodogradnje prof. dr. Ivan Juraga, a na Savjetovanju će, između ostalih, govoriti predsjednik DPG-a Vladimir Ferdelji te članovi Upravnog odbora dr. Igor Čatić i Romeo Deša.

Program:

Savjetovanje:

STANJE I PERSPEKTIVE PLASTIČARSTVA I GUMARSTVA


Zagreb, 6. prosinca 2013
Fakultet strojarstva i brodogradnje, Ivana Lučića 5
Plava dvorana

Pokroviteljstva:
Glavni pokrovitelj: Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu
Novčana potpora: Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta RH

Organizacijski odbor
Voditeljica Savjetovanja: Đurđica Španiček
Programski odbor
Predsjednik: Igor Čatić
Članovi:
Gordana Barić, Zagreb
Romeo Deša, Omišalj
Gordana Pehnec Pavlović, Zagreb
Maja Rujnić-Sokele, Zagreb
Đurđica Španiček, Zagreb

Radni odbor:
• Miodrag Katalenić
• Ana Pilipović


Poštovana kolegice, poštovani kolega!
Društvo za plastiku i gumu organizira u Zagrebu 6. prosinca 2013. savjetovanje Stanje i perspektive plastičarstva i gumarstva. Dva su razloga organiziranja ovog skupa. Praktički je zaustavljena proizvodnja širokoprimjenjive plastike u Hrvatskoj. Drugi, nazire se bitno ograničenje proizvodnje tankih plastičnih vrećica na razini Europske unije.

U razdoblju od 2007. do 2012. ukupni trgovački deficit pri uvozu plastike i kaučuka bio je oko 456 milijuna USD s tendencijom rasta iz poznatih razloga. Puno katastrofalniji su rezultati na području uvoza plastičnih i gumenih proizvoda. Tu je u razdoblju od 6 godina trgovački deficit u visini od oko 4,5 milijardi USD ili prosječno gotovo 750 milijuna USD godišnje. Tu se nazire veliki potencijal za novu proizvodnju, zapošljavanje i potencijalni izvoz.

U osnovi se razlikuju dvije ocjene stanja. Službena ocjena barata s podatkom da Hrvatska ima obrazovanu radnu snagu ali da tehnološki zaostaje. Realna je upravo obrnuta, hrvatska poduzeća nastoje se modernizirati ali kadrovsko stanje je sve teže. Jedan od primjera. Pri deficitu od 750 milijuna USD dolara u stavci plastični i gumeni proizvodi, s tim područjem se bavi manje od 10 aktivnih znanstvenika. Stanje dopunski otežava ulazak Hrvatske u EU. Postoje inicijative prevladavanja stanja poput djelovanja novoosnovanog Klastera kemijske industrije, plastike i gume. Savjetovanje je namijenjeno prvenstveno zainteresiranim čelnicima poduzeća i osobama koje se bave razvojem. Drugi, a možda još aktualniji razlog je potreba osnivanja sekcije Društva za plastiku i gumu pod nazivom Proizvodnja plastičnih vrećica.

Povjerenik EU za okoliš, gospodin J. Potočnik pokrenuo je inicijativu da se na razini EU zabrani ili oporezuje proizvodnja tankih plastičnih vrećica. Kako je odluka o obliku napora smanjivanja potrošnje tankih vrećica prepuštena pojedinim zemljama, Društvo je odlučilo organizirati posebnu sekciju: Proizvodnja plastičnih vrećica. Osnovna svrha Sekcije bit će argumentirano ukazivanje nadležnim tijelima da su klasične tanke plastične vrećice ekološki najbolje rješenje i da političke odluke trebaju štititi radna mjesta i zaštititi okoliš. Želja je organizatora da savjetovanje bude i prigoda susreta, razmjene iskustava i uspostave što bolje suradnje među stručnjacima i znanstvenicima iz gospodarstva, sa sveučilišta i instituta.


PRETHODNI PROGRAM

Stanje i perspektive plastičarstva i gumarstva
Petak, 6. prosinca 2013.
Plava dvorana, FSB, Ivana Lučića 5

- 8:30 Prijava sudionika
- 9:00 Otvaranje Savjetovanja

Pozdravne riječi:
• predstavnika Društva za plastiku i gumu.
• Dekana Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu

V. Ferdelji: Doprinos hrvatskih poduzetnika izlasku iz krize
A. Bobetko: Klaster kemijska industrija, plastika i guma

Odmor

Predsjedava: Igor Čatić

- 10:15 Gospodarske i tehničke teme

G. Pehnec-Pavlović: Hrvatska plastičarska i gumarska industrija kao dio europske industrije
G. Barić: Plastika i guma u svijetu
Đ. Španiček: Bioplastika 2014.
M. Rujnić-Sokele: Neka zapažanja s izložbe plastike i gume K'13 u Düsseldorfu

Odmor

Predsjedava: Maja Rujnić-Sokele

- 12:30 Osnivanje sekcije Proizvodnja plastičnih vrećica

I. Čatić: Obrazloženje potrebe osnivanja sekcije Proizvodnja plastičnih vrećica
V. Simončič: Plastične vrećice mali dio plastičnog i ukupnog otpada

• Izbor članova Odbora Sekcije

Završetak oko 13:30 sati

Po završetku savjetovanja održat će se 1. sjednica članova Odbora.

ORGANIZACIJSKI ODBOR





- 17:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #