Plastično je fantastično

nedjelja, 29.12.2013.

Dva primjera za primjer

Održana radionica o plastičnim vrećicama



Maleni školarci tako su u prigodno predbožićno doba iskoristili sakupljene plastične vrećice i pretvorili ih u zabavne, kreativne i jedinstvene ukrase za bor.

Članovi Udruge Žmergo posjetili su Područnu školu Veprinac te učenicima od prvoga do trećega razreda objasnila svoj naziv, cilj i motive djelovanja.

Održana je radionica o ekologiji, s primarnim fokusom na problematiku plastičnih vrećica, imala je za cilj i najmanjima objasniti kako mogu pomoći prirodi i zaštititi je na sasvim jednostavan način, recikliranjem plastičnih vrećica.

Maleni školarci tako su u prigodno predbožićno doba iskoristili sakupljene plastične vrećice i pretvorili ih u zabavne, kreativne i jedinstvene ukrase za bor. Ova radionica provodi se u sklopu projekta Ekološki centar Opatija, financiranog od strane Grada Opatije i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.


Izvor: I. M. / PodUčkun.net



IZNIMNI REZULTATI PERUŠIĆKE ŠKOLE U EKO AKCIJI »ZA MANJE OTPADA«

Kreativnim pristupom otpadu nova funkcija


Pedagoginja škole Sandra Turina Miočić potaknula je eko projekt, prijavila ga na natječaj, a škola je dobila 500 dolara od jednog od najpoznatijih proizvođača žvakaćih guma



U suradnji s udrugom Eko-Pan iz Karlovca 30 učenika od 3. do 8. razreda izrađivali su uporabne predmete od otpada i na taj ga način reciklirali i davali mu novi smisao i funkciju. Pedagoginja škole Sandra Turina Miočić potaknula je ovaj projekt, prijavila ga na natječaj, a škola je dobila 500 dolara od jedne od najpoznatijih svjetskih proizvođača žvakaćih guma, tvrtke Wrigley.

- Naša se škola ove godine uključila u kampanju »Za manje otpada«. Osmislili smo način na koji djecu animirati da razvrstavaju otpad i svojim kreativnim radom stvaraju korisne predmete. Stare bojice i olovke, kišobrani, vrećice i drugi odbačeni predmeti mogu se s malo mašte i truda pretvoriti u nešto korisno. Sve što marljivi učenici načine prodavalo se na Božičnom sajmu u Perušiću. Svaki razred je sa svojim učiteljima i učiteljicama već izradio kartonske kutije namijenjene određenoj vrsti otpada. Ovo je eko-škola i u tome se smislu žele postići najviši standardi u očuvanju okoliša. Djeca su to spremno prihvatila i današnja je radionica samo logički slijed započetih aktivnosti OŠ Perušić, rekla nam je pedagoginja Sandra. U dogovoru s komunalnim poduzećem razvrstavani otpad odvozi se na odlagališta. Ono što se može iskoristiti pokazala je u ime Udruge Eko-Pan iz Karlovca Valentina Mesarić koja je vodila ovu radionicu.

- Cjelokupna kampanja zamišljena kao mala tvornica reciklaže. Kroz kreativne radionice djeca iskorištavaju mnoge odbačene predmete i svojom maštom daju im novi smisao. Stvarajući nove uporabne predmete učimo djecu o vrstama otpada, kako se prema njemu odnositi i kako ih ga iskoristiti. Djeca posvuda rado sudjeluju u našim radionicama, a rezultati su stjecanje novih znanja o ekologiji, stvaranje naprednijeg odnosa prema odbačenim predmetima i materijalima, a sve to zajedno stvara jedan novi i zreliji odnos prema našem okolišu, rekla nam je voditeljica radionice Valentina Mesarić.


Izvor: Milan Mataija / Novi list, 22.12.2013.


- 01:00 - Komentari (5) - Isprintaj - #