Plastično je fantastično

srijeda, 22.01.2014.

Plastika načinjena iz stakleničkog plina

Prije desetak godina Mark Herrema, dok je bio student na Princeton sveučilištu pročitao je članak o velikim emisijama metana (CH4), koji je iznimno nepovoljan staklenički plin (22 puta stakleničkiji od toliko spominjanog ugljičnog dioksida odnosno CO2), a koji se u ogromnim količinama emitira sa stočnih farmi. Povezao se s kolegom Kentonom Kimmelom, tada studentom biomedicinskog inženjerstva na Northwesetern svečuilištu i odlučili su realizirati ideju: uzeti taj ugljikovodik iz zraka, odnosno iz emisijskog metana i iz njega napraviti plastiku. Odnosno, ne dozvoliti emisiju stakleničkog plina u atmosferu, već metan iskoristiti za proizvodnju plastike.

Tada, u to vrijeme, takvi procesi nisu postojali, mada su bili poznati, međutim, bili su iznimno skupi i neisplativi. Deset godišnjim istraživanjem ova dva mlada inženjera i znanstvenika došli su do bio-katalizatora koji je omogućio desetorostruko jeftiniji proces koji izdvaja ugljik iz ukapljenog plina i pretvara ga u dugačke molekulske lance plastike, odnosno polimere.


Na slici: Mark Herrema pokazuje plastičnu stolicu izrađenu od AirCarbon plastike. 31-godišnji Mark Herrema vodi u Kaliforniji kompaniju Newlight Technologies koja u svom procesu iskorištava emisiju metana sa stočnih farmi i pretvara ga u plastične proizvode. Kompanija je dobitnik brojnih nagrada među kojima je i American Business Awards: "Najinovativnija kompanija 2013. godine" u grupi malih tvrtki.


Danas ova dva, još uvijek mlada inženjera i znanstvenika imaju dvije tvornice koji uzimaju metan sa stočnih farmi i koriste ga za proizvodnju AirCarbon plastike vrlo sličnoj polipropilenu (PP), od koje se mogu izrađivati razni plastični predmeti kao što su plastične stolice, ambalaža, automobilski dijelovi, a od iduće godine i kućišta za mobitele.

Neki stručnjaci i dalje sumnjaju da će to značajnije utjecati na rješavanje klimatskih problema uzrokovanih velikim emisijama stakleničkih plinova, međutim Herrema i Kimmel ne odustaju jer kako kažu, rješenje je tu odmah iza ugla.

Pogledajte video prilog o ovoj priči:





Izvori:
Usa Today:
Plastic made from pollution hits U.S. market


- 19:01 - Komentari (1) - Isprintaj - #