Plastično je fantastično

utorak, 28.01.2014.

Rezolucija o zabrani opasne plastike


Najopasnije vrste plastike i pojedine plastične vrećice trebale bi se zabraniti do 2020. godine, traži se u rezoluciji Europskog parlamenta izglasanoj u utorak. Ova zabrana bila bi samo dio Europske strategije kojom se želi smanjiti količina plastičnog otpada. Europska Unija trebala bi uvesti obvezujuće recikliranje za plastični otpad.



Zastupnici žele ambiciozniji plan za skupljanje i recikliranje otpada i smanjenje plastičnog otpada koje zagađuje okoliš - ©BELGA/EASYFOTOSTOCK/T.OLSON

U rezoluciji zastupnici naglašavaju o opasnosti plastičnog otpada na okoliš, za što je kriva slaba primjena zakonodavstva i nepostojanje konkretnih EU zakona o plastičnom otpadu kojeg se smatra dijelom općeg tijeka otpada usprkos njegovim posebnostima.

"Europski parlament je pokazao put kako se uhvatiti u koštac s ogromnim problemom štetnog utjecaja plastičnog otpada na okoliš i ljudsko zdravlje. Danas smo rekli da želimo promijeniti loše navike i biti svjesni naših proizvoda od proizvodnje do konačnog zbrinjavanja. Dobro iskorištavanje tih proizvoda i njihovo recikliranje vodilo bi konceptu 'kružnog' gospodarstva. To bi pomoglo u čišćenju našeg mora i zemlje i istovremeno stvaranju novih mogućnosti zapošljavanja" izjavio je izvjestitelj Vittorio Prodi (S&D, Italija).

Zastupnici predlažu uključivanje posebno obvezujućih ciljeva za prikupljanje i razvrstavanje do 80 posto otpada u zakonodavstvo EU. Kako bi se osigurala poštena konkurencija trebaju postojati obvezni kriteriji za recikliranje i harmonizirani kriteriji za prikupljanje i razvrstavanje otpada. Oni dalje naglašavaju da zakonodavstvo EU o plastičnom otpadu prvo treba ciljati na njegovo smanjenje, te se stoga treba revidirati.

Prioriteti: recikliranje i kompostiranje

Zastupnici se slažu da se s plastičnim otpadom treba postupati kao s vrijednim resursom promičući njegovo ponovno korištenje, recikliranje i oporavak. Oni pozivaju Komisiju da donese prijedloge do 2014. godine za postupno ukidanje odlaganja otpada koji se može reciklirati i obnoviti na odlagalištima do 2020. godine, te kako je nužno uvesti odgovarajuće mjere za odvraćanje od spaljivanja plastike koja se može reciklirati i kompostirati te plastike koja je biorazgradiva kako bi se optimizirao životni ciklus svake vrste plastike.

Ova rezolucija poziva na radikalno smanjenje i zabranu uporabe plastičnih vrećica koje služe za jednokratnu uporabu. Zastupnici smatraju da bi se najopasnije vrste plastike, za koje će se prema znanstvenim dokazima utvrditi da su to one koje najviše narušavaju ljudsko zdravlje i okoliš (poput mikro-biorazgradive i okso-biorazgradive plastike) i one koje sadrže teške metale i druge tvari koje otežavaju postupke recikliranja, trebale postupno ukloniti s tržišta ili potpuno zabraniti.

Gospodarski potencijal, ali još uvijek neiskorišten

Zastupnici naglašavaju kako su gospodarske mogućnosti recikliranja plastike još uvijek neiskorištene. Samo 25 posto plastičnog otpada se trenutačno reciklira. Oni nadalje tvrde da bi potpuna provedba zakonodavstva EU o otpadu uštedjela 72 milijarde eura godišnje, povećala godišnji promet sektora gospodarenja otpadom i recikliranja u EU za 42 milijarde eura, te stvorila više od 400 000 radnih mjesta do 2020. godine.



Izvori:
Europski parlament - Rezolucija Europskog parlamenta o europskoj strategiji za plastični otpad u okolišu
European Parliament News - Plastic waste: Parliament sounds the alarm
Business Standard: European Parliament passes resolution banning hazardous plastics
Animated flags


- 00:13 - Komentari (4) - Isprintaj - #