Plastično je fantastično

subota, 01.02.2014.

NEWSLETTER 9

NEWSLETTER 9


Poštovani,
evo, u kratkom roku i sljedeći NEWSLETTER bloga PLASTIČNO JE FANTASTIČNO. Najprije, svim primateljima NEWSLETTER-a isprika što u kratko vrijeme primaju dva e-maila, međutim smatrao sam da važno posebno istaknuti veliki projekt MEĐUNARODNI FOTOGRAFSKI NATJEČAJ NA TEMU PLASTIKE koji će zasigurno biti tema bloga u sljedećih nekoliko mjeseci. Ali, o tome više na kraju ovog newslettera.

Siječanj kao što je bio i prosinac, na blogu je obilježen s Plastičnim foto natječajem koji to nije koji je u tijeku još od listopada i vrlo uspješno se nastavlja - moglo bi se reći da je prerastao u jedan veliki i zanimljivi projekt. Kako sada stvari stoje, potrajati će još barem tijekom veljače, kako bi se (svakodnevno) objavili svi do sada pristigli radovi, a tada će, nadam se, započeti objava radova pristiglih na MEĐUNARODNI FOTOFRAFSKI NATJEČAJ NA TEMU PLASTIKE .

Tijekom siječnja je na blogu gotovo svakodnevno objavljivan po jedan post, a evo pregleda objavljenih članaka (klikom na naslov, otvoriti će se povezana web stranica članka):

01.01. - Fotogalerija Plastik - Diana Sokolić - godina na blogu započela je prekrasnim umjetničkim radovima umjetnice Diane Sokolić, koja nam se predstavila sa svojim ogrlicama i manžetama izrađenim od poli(metil-metakrilata) (PMMA).
02.01. - NEWSLETTER 7 - pregled objavljenih članaka na blogu tijekom prosinca
03.01. - Fotogalerija Plastik - Bojana Ratković - Ribar plete mrižu svoju … u svijetu poliamida (PA) - ovaj puta nam se predstavila Bojana Ratković iz Njivica s ribarskom mrežama izrađenim od poliamida (PA).
04.01. - Veliko priznanje - članak prof. dr. sc. Igora Čatića - umirovljenog profesora Fakulteta strojarstva i brodogradnje iz Zagreba i suradnika ovog bloga: Renesansa bioplastike - ne tako prirodan proces (The renaissance of bioplastics: A not-so-natural process) - proglašen jednim od 10 najčitanijih članaka 2013. godine na web portalu najvećeg svjetskog udruženja inženjera plastike SPE (Society of Plastics Engineers).
05.01. - Fotogalerija Plastik - Dragutin Dado Barac - Tužni pogled - svojim fotografijama puste i zaustavljene DINE preko plastičnih kanti - sve u svemu s tužnim pogledom predstavio se Dragutin Dado Barac, umjetnički fotograf i dizajner iz Omišlja.
06.01. - Fotogalerija Plastik - Diana Sokolić 2 - Bor - svjetlosni objekt od plaksija i LED-rasvjete - nakon nakita od pleksiglasa, Diana Sokolić predstavila se i prekrasnim fotografijama svoje umjetničke instalacije od plaksiglasa i LED rasvjete.
07.01. - Sretan Božić - Božićna čestitka svim čitateljima, posjetiteljima, suradnicima i prijateljima bloga Plastično je fantastično koji Božić slave po julijanskom kalendaru.
08.01. - Na marginama plastičnog foto natječaja koji to nije 3 - mali Marko - simpatična fotografija tek rođenog Marka koja nam pokazuje da smo već od rođenja povezani i vezani s plastikom.
09.01. - Pet najglupljih zabrana - Časopis Forbes napravio je izbor najblesavijih zabrana koje su predložene u Sjedinjenim Američkim Državama u 2013. godini.
10.01. - Fotogalerija Plastik - Filip Žauhar - sa svojom ljubimicom, kujicom Nola, predstavio se zaljubljenik u fotografiju, mladi (uskoro) magistar elektrotehnike Filip Žauhar iz Omišlja.
11.01. - Plastične vijesti 58 - New York zabranjuje ambalažu od pjenećeg polistirena - 19. prosinca 2013. gradsko vijeće New Yorka, najvećeg američkog grada, prihvatilo je prijedlog gradonačelnika Michaela Bloomberga te jednoglasno izglasalo uredbu o zabrani prodaje i opskrbljivanja jednokratnom ambalažom od pjenećeg polistirena (PS-E).
12.01. - Fotogalerija Plastik - Jaroslav Netrval 1 - Plastic for beauty - svojim foto - viđenjem plastike javio se i Jaroslav Netrval iz Plzena u Češkoj.
14.01. - Otvoreno pismo HRT-u - u emisiji Plodovi zemlje 12. siječnja 2014. u izvještaju iz doline Neretve, novinar izjavljuje da su "plastenici pokriveni najlonom". Pismo s ukazivanjem na novinarske nepreciznosti upućeno je uredu za odnose s javnošću HRT-a, a kako nije bilo odgovora (nema ga ni do danas) javno je objavljeno na blogu.
15.01. - Fotogalerija Plastik - Boris Jagačić - U svijetu plastične mašte - svojim viđenjem plastike i plastičnih predmeta - ovaj puta fotografijama plastičnih igračaka predstavio se Boris Jagačić, inače glavni urednik web portala ZG Magazin.
16.01. - Društvo umanjene vrijednosti - predstavljanje knjige “Društvo umanjene vrijednosti” koja je u stvari osvrt dr. Viktora Simončiča na ozbiljne društvene, političke, ekološke i gospodarske probleme s kojima je suočeno hrvatsko društvo. Glavna tema je smještena u područje politike zaštite okoliša, a Simončič piše o malverzacijama, nestručnostima, ogromnim novcima koji se rasipaju na nepotrebne, šarlatanske i neodržive projekte. Ali, dr. Simončič nije samo kritičar već nudi i rješenja.
17.01. - Fotogalerija Plastik - Nisa - Moj plastični pogled - sa svojim iznimno zanimljivim plastičnim pogledom predstavila se blogerica Nisa koja uređuje vrlo zanimljivi foto blog Nissnisa.
18.01. - Ko je ovdje majmun? - Susjedna država s kojom Hrvatska ima najdužu granicu, Bosna i Hercegovina ima ozbiljnih problema s otpadom i zbrinjavanjem otpada. Prof.dr.sc. Aleksandar Knežević, profesor na Sveučilištu u Sarajevu, ekspert održivog razvoja, za ovaj blog pripremio je tekst koji govori o načinu rješavanja problema otpada, uključujući i plastičnog otpada i odbačenih plastičnih vrećica.
19.01. - Fotogalerija Plastik - bloger 20 do asa - Odrastanje uz plastiku - bloger "20 do asa" koji uređuje lijepi slikovno - literarni blog Belator, prikazao nam je svijet dječjih igračaka, svijet koji je danas nezamisliv bez plastike.
20.01. - PVC omogućuje održivi stadion - Stadion za prikazivanje nogometnih utakmica za Svjetsko nogometno prvenstvo koje će se održavati u Kataru 2022. godine je u ovom trenutku u svijetu najodrživiji projekt takve vrste. Ovaj stadion za prikazivanje nogometnih utakmica koristiti će upravo sunčevu energiju kako bi zaštitio gledatelje od sunčeve vrućine. U tu svrhu koristi se najnovije razvijena "Ferari" nisko emisijska PVC tkanina.
21.01. - Fotogalerija Plastik - Laura Hopkins - Plastika i mašta mogu svašta - Laura Hopkins iz Dublina u slobodno vrijeme od polimerne gline izrađuje nakit i ukrase za kosu. Ova polimerna glina je poli(vinil-klorid) (PVC) s dodanim aditivima za omekšavanje. U ovom postu Laura nam se predstavlja s kopčama za kosu.
22.01. - Plastika načinjena iz stakleničkog plina - Deset godišnjim istraživanjem dva mlada inženjera i znanstvenika Mark Herren i Kenton Kimmel došli su do bio-katalizatora koji je omogućio desetorostruko od dosadašnjih jeftiniji proces koji izdvaja ugljik iz ukapljenog plina i pretvara ga u dugačke molekulske lance plastike, odnosno polimere.
23.01. - Fotogalerija Plastik - Milan Breg - Uvijek pri ruci 1 - časnik slovenske vojske Milan Breg u slobodno vrijeme voli fotografirati. Na poziv autora bloga da sudjeluje u "Foto natječaju koji to nije", odazvao se s nekoliko serija fotografija, ovo je prva.
24.01. - Komentar dana - Lako vam je s plastičnom kravom - U sklopu performansa za trajanja sjednice hrvatske Vlade sindikalni aktivisti su šumarskom pilom na pola prepilili plastičnu skulpturu krave obojanu zlatnom bojom. Skulptura zlatne krave izrađena je od pjenećeg polistirena (PS-E) (u žargonu od ekspandirajućeg polistirena ili u javnosti poznatijeg po trgovačkom nazivu Stiropora).
25.01. - Fotogalerija Plastik - Zlatko Božić - Avioni - Zlatko Božić, zrakoplovni inženjer iz Zagreba osim profesionalno i u slobodno vrijeme se bavi avionima - slaže plastične makete. Mnogi su zaboravili ovaj krasan hobi, pa valja pogledati i prisjetiti se.
26.01. - Ljudi su protiv - U Los Angelesu je od 1. siječnja ove godine na snazi zabrana jednokratnih plastičnih vrećica. Prikazana su 4 video priloga iz kojeg se vidi da se stanovnici ne slažu s tom zabranom niti se baš snalaze.
27.01. - Fotogalerija Plastik - Filip Žauhar 2 - Input - Output - u ovom svom viđenju mladi (uskoro) magistar elektrotehnike Filip Žauhar iz Omišlja pokazao nam je čime se profesionalno bavi.
28.01. - Rezolucija o zabrani opasne plastike - Najopasnije vrste plastike i pojedine plastične vrećice trebale bi se zabraniti do 2020. godine, traži se u rezoluciji Europskog parlamenta. Ova zabrana bila bi samo dio Europske strategije kojom se želi smanjiti količina plastičnog otpada. Europska Unija trebala bi uvesti obvezujuće recikliranje za plastični otpad.
29.01. - Fotogalerija Plastik - blogerica Čiovka 3 - Raskoš boja u plastici - ovo je treća fotogalerija blogerice Čiovke, koja uređuje vrlo zanimljiv blog Pripadan tebi, s novim pogledom na plastiku.
29.01. - Eminentni stručnjaci komentiraju EU-rezoluciju o zabrani opasne plastike - Što o Rezoluciji o zabrani opasne plastike misle hrvatski i bosanskohercegovački znanstvenici upitao sam naše najeminentnije stručnjake na tom području: prof.dr. Igora Čatića - umirovljenog profesora Fakulteta strojarstva i brodogradnje iz Zagreba i glasnogovornika Društva za plastiku i gumu, dr.sc. Viktora Simončiča iz Siska - znanstvenika i samostalnog savjetnika u području zaštite okoliša te prof.dr. Aleksandra Kneževića - profesora na Sveučilištu u Sarajevu i eksperta održivog razvoja. Pogledajte što kažu.
30.01. - Fotogalerija Plastik - blogerica Kamena 2 - S kamena na kamen plastikom preko mora - možda najaktivnija u prikazu svojih različitih pogleda na plastiku i plastične proizvode je blogerice Kamena, koja uređuje vrlo zanimljiv blog Kamena kućica na škoju, ovaj puta s pogledom na plastiku koja plovi našim lijepim Jadranom.
30.01. - Direktiva o ograničenju potrošnje plastičnih vrećica - odlična analiza prijedloga promjene Direktive, čemu Rezolucija o zabrani opasne plastike izglasana od strane europarlamentaraca ide u prilog, u stvari prikaz o čemu se stvarno radi od strane kolege Davora Ujlakija, zamjenika direktora Muraplasta, najveće i najmodernije hrvatske tvrtke za proizvodnju polietilenskih filmova.
31.01. - FOTO NATJEČAJ - NEWSLETTER 8 - službena objava Međunarodnog fotografskog natječaja s temom PLASTIKA I PLASTIČNI PROIZVODI OKO NAS.

S lijeve strane naslovne stranice bloga PLASTIČNO JE FANTASTIČNO dana je anketa "Što bi trebalo učiniti s plastičnim vrećicama" koja je obrazložena u postu: "Zašto anketa?" pa Vas pozivam da odaberete jedan od ponuđenih odgovora. Također, na istoj toj lijevoj strani dane su poveznice na preglede sadržaja te na pojedine grupe članaka o određenoj temi - radi bržeg i jednostavnijeg snalaženja čitatelja.

ZABRANE PLASTIČNIH VREĆICA:
ZABRANE PLASTIČNIH VREĆICA 1 (Europa, Sjeverna i Južna Amerika):
Baltimore, najveći grad savezne države Maryland - održana je odgođena rasprava i glasovanje o prijedlogu gradskog vijećnika Brandona Scotta da se uvede naplata za jednokratne plastične i papirnate vrećice. Gradsko vijeće 27. siječnja 2014. glasovalo je o prijedlogu uvođenja naknade od 10 $ centi (oko 56 lipa) na sve plastične i papirnate trgovačke vrećice. Prijedlog je s 9 naprema 6 glasova odbijen te se u ovom gradu neće naplaćivati naknada na vrećice do daljnjeg. Osnovni razlog neprihvaćanja prijedloga uvođenja naknada bio je zaštita malih i srednjih proizvođača.
- Zadnja obnova podataka: 9. siječnja 2014. - 14:00 - revizija 14.

ZABRANE PLASTIČNIH VREĆICA 2 (Afrika, Azija, Australija):
Visoki sud grada Orissa, u indijskom distriktu Cuttack (savezna država Odisha) očitovao se na peticiju grupe građana koji su se žalili na postupanje s državnim zastavama nakon Dana nezavisnosti kojeg se u ovoj zemlji slavi 15. kolovoza. Naime, kako se kaže u obrazloženju peticije, brojni građani s osjećajem nacionalnog ponosa kupuju jeftine plastične zastave koje već sljedećeg dana bacaju, iste završavaju odbačene na cestama, u prašini i zgažene pod nogama prolaznika. Visoki sud je uvažio argumente iz peticije, pozvao se na važeći kôd o postupanju sa zastavama u kojem se kaže da zastava mora biti izrađena u standardnim dimenzijama od platna ili papira te od 15. kolovoza 2013. zabranio plastične (polietilenske) zastave.
- Zadnja obnova podataka: 29. siječnja 2014. - 14:00 - revizija 5

IZ POVIJESTI BLOGA:
Podsjećam čitatelje ovog newslettera i bloga na neke zanimljivije stare postove objavljene na blogu:
16.11.2011. - Recite DA plastičnim vrećicama - predstavljena su dva članka – jedan je prenesen (mr.sc. Gordana Barić: „Neargumentirana kampanja protiv plastičnih vrećica“), a na je dana poveznica (mr.sc. Maja Rujnić Sokele: „Recite da plastičnim vrećicama“). Dvije teme koje se kasnije provlače cijelim tijekom bloga "Plastično je fantastično".

S nadom da će Vas teme zanimati te da ćete naći nove i korisne informacije o plastici, a veselila bi me i suradnja, srdačno Vas pozdravljam do idućeg broja NEWSLETTER-a PLASTIČNO JE FANTASTIČNO.

I na kraju podsjećam sve primatelje newsletera, čitatelje i posjetitelje ovog bloga te zaljubljenike u fotografiju:
Objavljen je MEĐUNARODNI FOTOGRAFSKI NATJEČAJ s temom PLASTIKA I PLASTIČNI PROIZVODI OKO NAS - detalje možete pročitati u postu FOTO NATJEČAJ - NEWSLETTER 8 i na web stranicama FOTOKLUBA RIJEKA - NATJEČAJI - PLASTIKA I PLASTIČNI PROIZVODI OKO NAS.

Romeo Deša
urednik bloga Plastično je fantastično




- 22:58 - Komentari (2) - Isprintaj - #